Επειδή δεν γνωρίζω την σειρά των
ζωδίων, οι ερμηνείες δεν θα βρίσκονται με την σειρά. Ξεκινάμε λοιπόν με τον
συμβολισμό των 6 πρώτων ζωδιων!
Υδροχόος
Πολλά λέγονται για την καταγωγή του νέου τρώα Γανυμήδη, του οποίου η ομοφιά εντυπωσίαζε ακόμα και τους θεούς. Κάποτε ο βασιλιάς των θεών, Δίας, επέλεξε να ανεβάσει τον νεαρό στον Όλυμπο δίνοντας του την δουλειά του υδροχόου, που μέχρι τότε άνηκε στην Ηβη.
Ετσι λοιπόν, ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό και άρπαξε με τα νύχια του τον Γανυμήδη από την Τροία και τον πήγε στον Όλυμπο. Οι γονείς του όμορφου νέου ήταν απαρηγόρητοι κι έτσι ο Δίας τους χάρισε μια χρυσή κληματαριά που είχε δημιουργήσει ο Ηφαιστος.
Οι γονείς όμως εξακολουθούσαν να στεναχωριούνται κι έτσι ο Διας απαθανάτισε την αρπαγή του νέου κάνοντας αστερισμούς τον Γανυμήδη (τον νέο
υδροχόο του Ολύμπου) και τον αετό.
Κριός
Ο Βασιλιάς του Ορχομενού στην Βοιωτία ήταν ο Αθάμαντας, ένας τρομερά άτυχος άνθρωπος. Με την πρώτη του γυναίκα απέκτησε τον Φριξο και την Έλλη, ενώ η δεύτερη που την έλεγαν Ιώ, επιθυμούσε να δει τους δικούς της γιούς στον θρόνο και έτσι σχεδίασε την δολοφονία του βασιλιά.
Έπεισε, λοιπόν, τις γυναίκες την Βοιωτίας να ψήσουν το σιτάρι πριν το σπείρουν προκειμένου να μην καρποφορήσει! Απελπισμένος ο Αθάμαντας, έστειλε αγγελιοφόρους στο μαντείο των Δελφών, τους οποίους η Ιώ δωροδόκησε για να πουν πως έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος.
Απρόθυμα, ο Αθάναντας οδήγησε τον γιό του στον βωμό του Δία αλλά πριν προλάβει να τον θυσιάσει εμφανίστηκε ένα ιπτάμενο κριάρι (κριός) που πήρε στην πλάτη τον Φρίξο και την Έλλη και κατευθύνθηκε ανατολικά.
Στην διαδρομή το κριαρι -
κριός που είχε ανθρώπινη φωνή και χρυσό δέρας, τους αφηγήθηκε διάφορες ιστορίες. Η Έλλη όμως γλίστρησε και έπεσε και το σημείο όπου έπεσε ονομάστηκε Ελλήσποντος.
Ο Φρίξος έφτασε στην Κολχίδα και το κριάρι του ζήτησε να θυσιαστεί και να κρεμαστεί το χρυσόμαλλο δέρας του σε μία βελανιδιά σε ένα δάσος αφιερωμένο στον Αρη.
Στην συνέχεια ο Φρίξος παντρεύτηκε και έζησε στην Κολχίδα μέχρι τα βαθιά του γεράματα χωρίς να να ξεχάσει τον κριό που του έσωσε την ζωή και πέρασε στην αθανασία σαν αστερισμός. Ωστόσο, τα άστρα του δεν λάμπουν ιδιαίτερα καθως αργότερα το αναζήτησε ο Ιάσωνας με τους Αργοναύτες και το κράτησε στην γη.
Καρκίνος
Ο
Καρκίνος ζούσε σε ένα βάλτο μαζί με την γνωστή λερναία Ύδρα. Όταν ο Ηρακλής πήγε να την σκοτώσει, ο κάβουρας την βοήθησε δαγκώνοντας το πόδι του ήρωα.
Η Ήρα αντάμειψε τον κάβουρα για την πράξη του μεταμορφώνοντας τον στον αστερισμό του Καρκίνου.
Αιγόκερως
Ο Πάνας ήταν γιός του Δία και μίας κατσίκας. Κατά την Τυφωνομαχία, ο τυφώνας έκλεψε και έκρυψε τους τένοντες του Δία. ο Πάνας και ο Ερμής τους πήραν πίσω αλλά ο Τυφώνας τους κυνήγησε μεχρι την Αίγυπτο, όπου και άλλαξαν μορφές.
Ο Πάνας μετέτρεψε το κάτω μερος του σώματος του σε ψάρι και διέφυγε από την θάλασσα. Για να τον ανατμείψει ο Δίας τον μετέτρεψε στον αστερισμό του
Αιγόκερου.
Λέων
Ο αστερισμός αυτός δημιουργήθηκε από την Ήρα σε ανάμνηση του λιονταριού της Νεμέας το οποίο και σκότωσε ο Ηρακλής.
Έτσι η ονομασία του ζωδίου
Λέων, προήλθε από εκεί.
Ζυγός
Ελάχιστα είναι γνωστά για το ζώδιο του
ζυγού.
Πάντως αν η γειτονική Παρθένος αναπαριστά τη θεά της δικαιοσύνης Δίκη, τότε ο αστερισμός αυτος πιθανόν να συμβολίζει την ζυγαριά της.
Ακολουθεί και δεύτερο άρθρο με τη συνέχεια της
σημασίας και των
συμβολισμών των
ζωδίων.
Διαβάστε το
Μέρος 2ο.
Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά τον Donald για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι συμβολίζουν τα ζώδια; (Μέρος 2ο)
Τι είναι ο ωροσκόπος
Τι είναι ο περίφημος ωροσκόπος και ποια η σημασία του; Τι δείχνει για την προσωπικότητα μας; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί οι ινδιάνοι λέγονται έτσι;
Γιατί οι ιθαγενείς της Αμερικής ονομάστηκαν Ινδιάνοι; Γνωρίζετε; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί.