coolweb


Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου

Τι είναι στις 21 Νοεμβρίου

Η μεγαλύτερη γιορτή που αφορά την Παναγία είναι η "Κοίμηση" της Θεοτόκου, την οποία γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μεγάλες και σημαντικές γιορτές που σχετίζονται με την Μητέρα του Θεού. Μια από αυτές είναι και τα λεγόμενα "Εισόδια" της Θεοτόκου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το συγκεκριμένο γεγονός κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, και μάλιστα με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική και ιερή γιορτή, μιας και στην ουσία αποτελεί την βάση για ολόκληρη την μετέπειτα ζωή της Παναγίας.

Η ζωή της Παναγίας


Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, δύο υπερήλικες οι οποίοι απέκτησαν παιδί σε προχωρημένη ηλικία μετά από πολλές προσευχές και παράκληση στον Θεό. Μάλιστα υποσχέθηκαν ότι αν αποκτούσαν ποτέ παιδί, θα το αφιέρωναν στον ναό του Θεού μόλις αυτό γινόταν τριών χρονών.

 Πίνακας του Τζιοβάνι Μπατίστα Τσίμα για τα Εισόδια της Θεοτόκου
Πράγματι, λοιπόν, όταν η Πάναγία έκλεισε τα τρία της χρόνια, οι ίδιοι οι γονείς της την παρέδωσαν στα χέρια ενός ιερέα ονόματι Ζαχαρία (τον μετέπειτα πατέρα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου) προκειμένου αυτός να την προσφέρει ως θυσία στον Θεό, όπως υποσχέθηκαν.

Ο ιερέας την ανέβασε στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπως γινόταν σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ο Θεός της έδωσε την χάρη Του και την άφησε να ζήσει για να γίνει αργότερα η Μητέρα του Ιησού Χριστού και κατ' επέκταση του ίδιου του Θεού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου μέσα από τις εκκλησιαστικές εικόνες


Σε όλες τις εικόνες των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο βρίσκεται πάντα η Παναγία με την μορφή μικρού τρίχρονου κοριτσιού, το οποίο όμως έχει ήδη αποκτήσει την ιερότητα του.

Ο ιερέας αγγίζει στοργικά το κεφάλι της μικρής Μαρίας με το χέρι του για να της δώσει την ευλογία του Θεού και την υποδέχεται με αυτόν τον τρόπο στον κόσμο των Αγίων.

 εικόνα από τα Εισόδια της Θεοτόκου
Η στάση της μικρής Παναγίας δείχνει ότι προσέρχεται στον Ναό του Θεού με την θέληση της και μάλιστα με χαρά, καθώς αυτό ήταν από την αρχή το θέλημα του Θεού.

Αντίστοιχη στάση κρατούν και οι γονείς της Παναγίας, οι οποίοι την παραδίδουν στα χέρια του ιερέα με τρόπο που δείχνει ότι επιθυμούν να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν στον Θεό και να του αφιερώσουν την μονάκριβη κόρη τους.

Μάλιστα, αυτό δείχνει πως παρά το γεγονός ότι την απέκτησαν μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια χρόνων, η αγάπη που έτρεφαν προς τον Θεό ήταν πάνω ακόμη και από την αγάπη απέναντι στο ίδιο τους το παιδί.

Στο φόντο φαίνονται συνήθως αρκετές νεαρές κοπέλες, οι οποίες βαστούν αναμμένες λαμπάδες οδηγώντας την μικρή Μαρία στο Ιερό του Ναού.

Ναοί αφιερωμένοι στα Εισόδια της Θεοτόκου


Η μητρόπολη Χανίων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, είναι ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκο. Η Παναγία είναι και πολιούχος της πόλης, καθώς η ημέρα των Εισοδίων είναι τοπική αργία.

 Η Ιερά Μητρόπολη Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά
Άλλες πόλεις όπου τα Εισόδια της Θεοτόκου έχουν ρόλο πολιούχου είναι η Νικήσιανη, η Προσοτσάνη και η Χωριστή.

Τέλος, η πανέμορφη βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, που βρίσκεται στη μέση της οδού Ερμού στην Αθήνα είναι κι αυτή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Σχετικά άρθρα

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 2ο)
Ευαγγελισμός Θεοτόκου
Τι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου; Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της ημέρας αυτής; Ας δούμε εδώ το μέρος 2ο του άρθρου αυτού.
Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο
Τι γιορτάζουμε τον 15αύγουστο
Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας στις 15 Αυγούστου; Τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
ευχέλαιο-αγιασμός
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείαΟρθόδοξοιΠαναγίαεκκλησία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ