coolweb


Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου

Πότε πέφτει του Αγίου Δημητρίου 2024

Το όνομα Δημήτρης στους άντρες και Δήμητρα στις γυναίκες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στη χώρα μας. Όταν γιορτάζει αυτό το όνομα σχεδόν σε κάθε σόι υπάρχει κάποιος που να γιορτάζει.


Πότε είναι λοιπόν του Αγίου Δημητρίου που γιορτάζουν οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.

Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου


Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γνωστός και ως Μυροβλήτης, είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία, η οποία είναι η 26η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα για το 2024 η ημέρα του Αγίου Δημητρίου πέφτει ημέρα Σάββατο, ενώ το 2025 η μεγάλη αυτή γιορτή θα εορταστεί ημέρα Κυριακή.

 ο άγιος Δημήτριος
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη γιορτή, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, της οποίας μάλιστα είναι και πολιούχος άγιος, καθώς ο εορτασμός της συνδυάζεται με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στη συμπρωτεύουσα για την 28η Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και ένας μεγάλος και ιστορικός ναός που τιμά το όνομα του Αγίου Δημητρίου. Επίσης ο δρόμος μπροστά από την εκκλησία έχει πάρει το ίδιο όνομα.

Φυσικά, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος άγιος και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα, στην Κηφισιά, στον Κολινδρό, στη Ναύπακτο, στη Σιάτιστα, στη Χρυσούπολη Καβάλας και αλλού.

Το όνομα Δημήτρης θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά ονόματα, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο (Δήμητρα) θεωρείται και αυτό αρκετά διαδεδομένο. Για το λόγο αυτό την ημέρα του Αγίου Δημητρίου οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας έχουν κάποιον συγγενή, ή κάποιο φίλο που γιορτάζει.

Η ζωή του Αγίου Δημητρίου


Σύμφωνα με τα κείμενα για τους βίους των Αγίων, ο Δημήτριος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη την εποχή του Διοκλητιανού.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού (δηλαδή το 284-305 μ.Χ.) εποχή κατά την οποία έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με την παρακίνηση ενός μέλους της Τετραρχίας, με το όνομα Γαλέριος.

 ο βίος του Αγ. Δημητρίου
Ωστόσο, για το πότε, το πως, αλλά και το που ξεκίνησε να λατρεύεται η μνήμη του Αγίου έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες.

Η επικρατέστερη άποψη (χωρίς αυτό να είναι βέβαια απολύτως εξακριβωμένο) ότι ο Δημήτριος δεν μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στο Σίρμιο της Παννονίας, μια αρχαία περιοχή στην κεντρική Ευρώπη, πάνω από τον Δούναβη, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ουγγαρία.

Παρόλα αυτά, το κέντρο της λατρείας του σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από την πρωτοχριστιανική κιόλας περίοδο, όπου μάλιστα έχει ανεγερθεί προς τιμήν του η διάσημη βασιλική, ίσως ο εντυπωσιακότερος και πιο επιβλητικός ναός της συμπρωτεύουσας.

 ο ιερός ναός του αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη
Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, η ταφή του έγινε στον μεγαλοπρεπή ναό που χτίστηκε προς τιμήν του τον 5ο αι. μ.Χ., δηλαδή στον ίδιο χώρο όπου μετά από πολλές αλλαγές,αλλά και καταστροφές στέκει ο σημερινός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον τάφο του εικάζεται ότι αναβλύζει άρωμα από μύρο, ένα αρωματικό ρετσίνι που ήταν ένα από τα δώρα που έδωσαν οι Τρεις Μάγοι στον Χριστό, εξ ου και το προσωνύμιο "Μυροβλύτης" που του αποδόθηκε.

Το Απολυτίκιον του Αγίου Δημητρίου


Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει, ή αλλιώς απολύει, τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου είναι το παρακάτω:

Μέγαν εὕρατο, ἐν τοῖς κινδύνοις,
σὲ ὑπέρμαχον, ἡ οἰκουμένη,
Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον.
Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν,
ἐν τῷ σταδίῳ θαρρύνας τὸν Νέστορα,
οὕτως Ἅγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε,
Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.


Επομένως τώρα ξέρετε όχι μόνο πότε πέφτει η γιορτή του Αγίου Δημητρίου κάθε χρόνο, αλλά και λίγες πληροφορίες για τον σημαντικό αυτό Άγιο της Ορθοδοξίας.Διαβάστε στη συνέχεια Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Σχετικά άρθρα

Πότε είναι του Θωμά 2024
Κυριακή Θωμά ημερομηνία
Η Κυριακή του Θωμά είναι μια κινητή γιορτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο έχει διαφορετική ημερομηνία εορτασμού (εξαρτάται από την ...
Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2024
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...
Πότε γιορτάζει η Αναστασία
γιορτή Αναστασίας 2024
Σε αυτό το υπερπλήρες άρθρο θα δούμε πότε γιορτάζουν οι Αναστασίες και ποια υποκορεστικά - ονόματα σχετίζονται με το όνομα αυτό και ...
Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2024
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη γιορτή. Όπως αναφέρει και το όνομά της, πέφτει πάντα Κυριακή, ωστόσο η ημερομηνία δεν είναι ...
Πότε πέφτει των Αγίων Πάντων φέτος το 2024; Ποιοι γιορτάζουν;
Αγίων Πάντων 2024
Τι είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων Η γιορτή των Αγίων Πάντων είναι μια γιορτή που τιμάται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και είναι ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: γιορτήπότε πέφτειβίοι ΑγίωνΆγιος Δημήτριος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ