coolweb


Πότε είναι του Θωμά 2024

Κυριακή Θωμά ημερομηνία

Η Κυριακή του Θωμά είναι μια κινητή γιορτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο έχει διαφορετική ημερομηνία εορτασμού (εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα). Βέβαια από την άλλη πλευρά το καλό είναι ότι πέφτει πάντα Κυριακή και όχι μεσοβδόμαδα οπότε βολεύει περισσότερο να τιμηθεί κάποιος που γιορτάζει (Θωμάς, Θωμαή).

Πριν δούμε όμως πως θα ξέρουμε πότε πέφτει του Θωμά κάθε χρόνο, ας δούμε με συντομία μερικά χρήσιμα στοιχεία για αυτόν, καθώς και γιατί είναι γνωστός και ως "άπιστος Θωμάς".

Γιατί λέμε ότι κάποιος είναι "άπιστος Θωμάς"


Ο Θωμάς ήταν Μαθητής του Χριστού και Απόστολος. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από την ζωή του Ιησού, όταν Αυτός αναστήθηκε επισκέφτηκε μετά από λίγες μέρες κάποιους από τους Μαθητές Του.

Ο Θωμάς όμως απουσίαζε εκείνη την ημέρα κι έτσι όταν του διηγήθηκαν οι υπόλοιποι Μαθητές που ήταν παρόντες τι είχε συμβεί, αυτός αδυνατούσε να πιστέψει ότι ο Κύριος όντως αναστήθηκε και παρουσιάστηκε στους συντρόφους του.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά πως για να πιστέψει θέλει να δει τον Χριστό με τα ίδια του τα μάτια, αλλά και να ψηλαφίσει τις πληγές από τα καρφιά που είχε ο Ιησούς στα χέρια και στα πόδια Του, από την Σταύρωση Του.

Πράγματι, ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά στους μαθητές Του μετά από οκτώ ημέρες. Τότε φώναξε δίπλα του τον Απόστολο Θωμά και του ζήτησε να ψηλαφίσει τις πληγές στο σώμα Του.

 Ο Θωμάς ψηλαφεί τα σημάδια στις πληγές του Χριστού
Ο Θωμάς το έκανε και τότε μόνο τον αναγνώρισε και πίστεψε ότι Αυτός ήταν ο Δάσκαλος του. Για αυτό και έμεινε γνωστός και ως άπιστος Θωμάς, μια φράση που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα όταν κάποιος είναι δύσπιστος, δηλαδή πιστεύει κάτι με δυσκολία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Εκκλησία μας, ο Θωμάς δεν ήταν παρών στην πρώτη επίσκεψη του Χριστού προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή αμφιβολία σχετικά με το θαύμα της Αναστάσεως.

Αμέσως μετά την Πεντηκοστή, ο Απόστολος Θωμάς, κήρυξε τον λόγο του Θεού, δηλαδή το Ευαγγέλιο, στην Περσία, την Ινδία και αλλού. Ο θάνατος του ήταν μαρτυρικός.

Το Απολυτίκιον του Αποστόλου Θωμά


Το απολυτίκιο είναι ουσιαστικά ένα τροπάριο, με το οποίο κλείνει ή απολύεται αν προτιμάτε, ο εορτασμός του εκάστοτε Αγίου.

 Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς
Για τον Άγιο Θωμά τον Απόστολο, το απολυτίκιο που ψάλλεται είναι το ακόλουθο:

Ἐσφραγισμένου τοῦ μνήματος ἡ ζωὴ ἐκ τάφου ἀνέτειλας Χριστὲ ὁ Θεός, καὶ τῶν θυρῶν κεκλεισμένων, τοῖς Μαθηταῖς ἐπέστης ἡ πάντων ἀνάστασις, πνεῦμα εὐθὲς δι' αὐτῶν ἐγκαινίζων ἡμῖν, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος.


Με απλά λόγια το απολυτίκιο είναι μια μικρή περίληψη της ζωής, αλλά και του έργου του Αγίου.

Πότε πέφτει η Κυριακή του Θωμά


Η γιορτή του Θωμά πέφτει πάντα ημέρα Κυριακή και όπως αναφέραμε και παραπάνω πρόκειται για μια κινητή εορτή. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο η ημερομηνία που γιορτάζεται αλλάζει ανάλογα με το Πάσχα.

Aς δούμε τις ημερομηνίες της γιορτής αυτής ενδεικτικά για τα επόμενα χρόνια παρακάτω:

» Του Θωμά 2024: Κυριακή 12 Μαΐου

» Του Θωμά 2025: Κυριακή 27 Απριλίου

» Του Θωμά 2026: Κυριακή 19 Απριλίου

Εφόσον πρόκειται για κινητή γιορτή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μπερδεύονται στις ημερομηνίες. Παρόλα αυτά επειδή θεωρείται αρκετά μεγάλη γιορτή γενικά θεωρείται γνωστό το πότε πέφτει η Κυριακή του Θωμά.

Ακόμα όμως και να μην ξέρεις με ακρίβεια πότε πέφτει αυτή η γιορτή, με μια απλή επίσκεψη στο coolweb.gr μπορείς να μάθεις τις ακριβείς ημερομηνίες.Διαβάστε στη συνέχεια Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Σχετικά άρθρα

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Πότε πέφτει του Αγίου Πνεύματος 2024
Αγίου Πνεύματος ημερομηνία
Αλήθεια γνωρίζετε πότε πέφτει κάθε χρόνο η γιορτή του Αγ. Πνεύματος; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί για το 2024.
Πότε πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα;
Μεγάλη Εβδομάδα
Η Μεγάλη Εβδομάδα που είναι γνωστή και ως η Εβδομάδα των Παθών είναι η εβδομάδα που προηγείται πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Επομένως ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ