coolweb


Τι είναι οι ακτίνες Χ; Πώς παράγονται; Που χρησιμοποιούνται;

ακτίνες Χ

Διαβάστηκε: 56.989 φορές
Συνέχεια ακούμε για τις ακτίνες Χ. Τι είναι όμως αυτές; Τι ιδιότητες έχουν, είναι επικίνδυνες; Πως παράγονται και που τις χρησιμοποιούμε καθημερινα;
Οι ακτίνες Χ είναι ακτίνες πολύ επικίνδυνες αλλά και πολύ χρήσιμες στην εποχή μας. Με τη βοήθειά τους, έχουμε καταφέρει να πετύχουμε πολλά πράγματα και στο μέλλον υπόσχονται να μας βοηθήσουν σε ακόμα περισσότερα.

Τι είναι λοιπόν οι ακτίνες Χ;


Οι ακτίνες Χ είναι μία πολύ δυνατή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός. Έχει πολύ μικρά μήκη κύματος και είναι πολύ διεισδυτική.

Για να καταλάβετε όμως τι είναι το μήκος κύματος, αν μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε όλα τα κύματα πάνω σε ένα χαρτί, θα βλέπαμε ότι:

το κάθε κύμα απέχει χιλιάδες(!) φορές πιο κοντινή απόσταση από το γειτονικό του, σε σχέση με αυτό του απλού φωτός!!!

Αυτό σημαίνει ότι η συχνότητά τους είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη.

σκεφτείτε τη συχνότητα απλά ως εξής:
έστω ότι σκάβουμε για να ανοίξουμε μία τρύπα στο χώμα με γκασμά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε ένα λεπτό θα χτυπήσουμε το χώμα 10 φορές(χαμηλή συχνότητα). Αν πάμε όμως σε γρήγορη κίνηση, θα σκάψουμε με τον γκασμά 5 μέτρα τρύπα μέσα σε 1 λεπτό, αφού ο γκασμάς θα έχει χτυπήσει το χώμα 100 φορές(υψηλή συχνότητα).


Επειδή όμως η ενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, συνδέεται άμεσα με τη συχνότητα, οι ακτίνες Χ είναι πολύ πιο διεισδυτικές και δραστήριες από τις ακτίνες του απλού φωτός.

Αυτό που θα πρέπει να σας μείνει, είναι ότι μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από αντικείμενα, που το απλό φως δεν μπορεί καν να διαπεράσει.


Πως παράγονται οι ακτίνες Χ;


Για να καταλάβετε τον τρόπο που παράγονται οι ακτίνες Χ, δώστε βάση σε αυτό:

αν ρίξουμε απλό άσπρο φως, πάνω σε έναν κόκκινο τοίχο, το φως αυτό θα προσκρούσει στον κόκκινο τοίχο και ο κόκκινος τοίχος, θα κάνει ανάκλαση μόνο το κόκκινο χρώμα από το φάσμα του λευκού φωτός.

Πιο απλά, αν το άσπρο φως πέσει εκεί πάνω, το φως που θα συνεχίσει να ταξιδεύει μετά τον κόκκινο τοίχο, θα είναι κόκκινο κι όχι άσπρο.


Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και κατά την παραγωγή των ακτίνων Χ:

Μία συσκευή βομβαρδίζει ηλεκτρόνια (όμως πιο επιταχυμένα από αυτά του απλού φωτός, με μία συσκευή υψηλής τάσης), πάνω σε ένα μέταλλο. Όταν αυτά ανακλώνται, αυτό που συνεχίζει να ταξιδεύει, είναι οι ακτίνες Χ!
παραγωγή ακτίνων
Έτσι, για να μην το κουράζουμε, όσο μεγαλύτερη η τάση, τόσο γρηγορότερα πάνε τα ηλεκτρόνια που εκπέμπονται, τόσο πιο δυνατά προσκρούουν στο μέταλλο, τόσο πιο υψηλής συχνότητας ακτίνες Χ παράγονται.

Που χρησιμοποιούνται οι ακτίνες Χ;

χρήση ακτίνων ΧΟι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για ιατρικούς - οδοντιατρικούς σκοπούς όπως ακτινογραφίες, εσωτερική διάγνωση δοντιού, κλπ

Επίσης υπάρχει και πιο εξελιγμένη (αντί για δισδιάστατη, τρισδιάστατη απεικόνιση) μέθοδος χρήσης, όπου φαίνονται τα πάντα μέσα μας τρισδιάστατα (αξονικός τομογράφος).

Άλλη χρήση των ακτίνων Χ, είναι η ασφάλεια σε αεροδρόμια, κλπ. Χωρίς να μας ανοίξουν τις αποσκευές, μπορούν να ελέγξουν τα πάντα μέσα στη βαλίτσα μας.

Επίσης, στη βιομηχανία, για μεγάλα και πολυσύνθετα έργα (όπως τουρμπίνες αεροπλάνων), τις χρησιμοποιούν για να ελέγξουν για σπασίματα στο εσωτερικό, ραγίσματα, μικροφθορές, κλπ.

Για τους επιστήμονες, βρίσκει επίσης εφαρμογή για παράδειγμα, στη μέτρηση αποστάσεων μεταξύ των ατόμων, σε ένα μόριο κρυστάλλου, ή οτιδήποτε.

Τέλος οι αστρονόμοι τις χρησιμοποιούν για να μετρήσουν αποστάσεις με άλλους πλανήτες, κλπ. Βέβαια, πολλές φορές, λόγω της απορρώφησής των από την ατμόσφαιρα της γης, η μέτρηση πολλές φορές ξεκινάει από κάποιον δορυφόρο.


Γενικά οι ακτίνες Χ είναι πολύ επικίνδυνες για τον άνθρωπο.
Είναι πολύ διυσδειτικές και μπορούν πολύ εύκολα με μία και μόνο επαφή, να καταστρέψουν ιστούς από το σώμα μας.

Βέβαια αυτό καμία φορά, είναι και χρήσιμο: μπορούν να καταστρέψουν κάποια περιοχή με καρκίνο, θυσιάζοντας βέβαια και κάποιες υγιείς περιοχές.Σχόλια

xristina ▾
  (στις 21-10-2010)
3erete posh wra m phre na t grapsw??????
  (στις 21-10-2010)
Τι εννοείς;
ntina ▾
  (στις 11-11-2010)
ela nte ti ennoeis?
συλια ▾
  (στις 02-03-2011)
και εμενα...μα τι 8ελουν οι κα8ιγητεσ αυτεσ τοισ πληροφοριεσ!!!!
chris ▾
  (στις 09-03-2011)
a egw dn xriazete na ta gra4w aplwc ta ektipwnw ;))
  (στις 08-04-2011)
Χαχα! Τουλάχιστον ελπίζουμε να παίρνετε και κανέναν βαθμό της προκοπής :p

Επίσης μην αντιγράφετε το άρθρο ακριβώς ίδιο, θα αρχίσουν σιγά σιγά να το καταλαβαίνουν οι καθηγητές, θα βλέπουν ανά τον καιρό όλο το ίδιο άρθρο, από μαθητές άλλης χρονιάς!

Και βλέπαμε τα στατιστικά και αναρωτηθήκαμε: πολύ ζήτηση ρε παιδί μου οι ακτίνες Χ, τι στο καλό;
Λες να επηρέασε η οικονομική κρίση και ο κόσμος ψάχνει για ακτίνες χ;!
Ανδρεας ▾
  (στις 13-09-2017)
Τι κακο μπορω να παθω αν φαω φαγητο το οποιο εχει περασει για ελεγχο απο xray;
γιωργακης ▾
  (στις 22-04-2018)
θα πεθανεις ανδρεα..
μαιροπη ▾
  (στις 22-04-2018)
εγω ειμαι θεα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι οι ακτίνες Χ; Πώς παράγονται; Που χρησιμοποιούνται;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: ακτίνεςακτίνες χακτινοβολίαηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίαακτινογραφία
Έχει 9 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Στατικός ηλεκτρισμός: Από τι προκαλείται και πως να τον αποφύγετε
πως να σταματήσετε τον στατικό ηλεκτρισμό
Από ποιες δραστηριότητες ή συνήθειες μας προκαλείται το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού και πως μπορούμε να το αποφύγουμε; Ας δούμε!

Γιατί το αλμυρό νερό δεν παγώνει; Τι συμβαίνει με το αλάτι;
νερό παγώνει
Γιατί το αλμυρό νερό όπως της θάλασσας δεν παγώνει κάτω από τους 0 βαθμούς; Σε τι συντελεί το αλάτι και αναστέλλει αυτό το πάγωμα του νερου;

Αναπτήρας: γιατί η μισή φλογα είναι μπλε και δεν καίει πολύ;
αναπτήρας και φλόγα
Γιατί στον αναπτήρα η φλόγα στη βάση είναι μπλε και καίει λιγότερο σε σχέση με την άλλη μισή που είναι κίτρινη; Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!

Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας
πεταλούδα
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας; Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποια είναι η σχέση του με με τα μαθηματικά και το χάος; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
στατικός ηλεκτρισμός τι είναι
Αλήθεια τι είναι αυτός ο περιβόητος στατικός ηλεκτρισμός, πως δημιουργείται και πως εξηγείται η εμφάνισή του; Ας ρίξουμε λίγο φως!

Γιατί η φλόγα καίει προς τα επάνω;
φλόγα
Ανάβοντας ένα σπίρτο ή έναν αναπτήρα, παρατηρούμε ότι η φλόγα καίει - κινείται πάντα προς τα επάνω! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, αναρωτηθήκατε ποτέ;

Γιατί ο πάγος γλυστράει όταν πατάμε επάνω του;
πάγος
Γιατί όταν περπατάμε επάνω σε πάγο, γλυστράμε πολύ εύκολα; Τι συμβαίνει και που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι η αντιύλη - αντισωματίδια; Υπάρχουν;
αντιύλη
Τι είναι η ύλη - αντιύλη και αντίστοιχα τα σωματίδια - αντισωματίδια; Υπάρχει αντιύλη; Που κολλάει και τι είναι το ποζιτρόνιο; Όλες οι πληροφορίες!

Γιατί ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο;
άμμος
Αν βάλουμε έναν μαγνήτη πάνω από την άμμο, θα παρατηρήσουμε ότι ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το γυαλί είναι πιο βαρύ από το πλαστικό;
γυαλί vs πλαστικό
Έχετε αναρωτηθεί γιατί πχ ένα πλαστικό μπουκαλάκι, είναι πολύ πιο ελαφρύ από ένα γυάλινο ίδιου μεγέθους; Τι συμβαίνει μέσα τους; Ας δούμε!

Γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες βγαίνοντας από το μπουκάλι;
μπουρμπουλήθρες
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βάζουμε νερό σε ένα ποτήρι από ένα μπουκάλι, το νερό στο στόμιο του μπουκαλιού κάνει μπουρμπουλήθρες; Γιατί; Δείτε!

Γιατί ιδρώνει το ποτήρι;
ιδρωμένο ποτήρι
Έχετε προσέξει ποτέ ότι τα ποτήρια, ειδικά αυτά που έχουν παγωμένο περιεχόμενο, ιδρώνουν αμέσως μόλις εκτεθούν σε πιο ζεστές θερμοκρασίες; Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ