Στο πρώτο μέρος είδαμε
τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Στην ουσία πρόκειται για τη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου.
Τι συμβαίνει όμως με τον
στατικό ηλεκτρισμό στην καθημερινή μας ζωή;
Από τι προκαλείται; Είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο;
Πως μπορούμε να τον αποφύγουμε;
Ας δούμε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται.
Τι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση στατικού ηλεκτρισμού;
Ο κυριότερος λόγος δημιουργίας του φαινομένου οφείλεται στην τριβή (π.χ. όταν πιάσουμε ένα αντικείμενο, ένα ύφασμα, κατά το περπάτημα κλπ).
Για αυτό πολλές φορές όταν χτενίζουμε τα μαλλιά μας παρατηρούμε ότι οι τρίχες σηκώνονται και έλκονται από την χτένα. Η χτένα αυτή έχει ηλεκτριστεί και αν την πλησιάσουμε κοντά σε κομματάκι από χαρτί βλέπουμε ότι τα τραβάει σαν "μαγνήτης".
Το ίδιο συμβαίνει και αν τρίψουμε ένα μπαλόνι σε μάλλινο ύφασμα.
Άλλοι λιγότερο συχνοί λόγοι μπορεί να είναι για παράδειγμα η γρήγορη μεταφορά θερμότητας ή ακόμη και η παρουσία ακτινοβολίας (π.χ. ακτίνες χ).
Και τα δύο είναι κλασικά παραδείγματα στατικού ηλεκτρισμού που δημιουργήθηκε με τριβή και διαχωρισμό δύο ανόμοιων υλικών.
Τι μπορούμε να πάθουμε από τον στατικό ηλεκτρισμό
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μάλλον σχετική και οφείλεται στο είδος της δραστηριότητας.
Η εμφάνιση του φαινομένου του στατικού ηλεκτρισμού στη βιομηχανία ή σε χώρους που διαχειρίζονται επικίνδυνα υλικά όπως καύσιμα, εύφλεκτα αέρια κλπ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα ή ακόμη και σε πυρκαγιές από έναν και μόνο σπινθήρα!
Για αυτό και οι χώροι αυτοί λαμβάνουν αυστηρές προφυλάξεις τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, στην καθημερινή μας ζωή είναι ένα ενοχλητικό, αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς οι πιθανότητες πρόκλησης φωτιάς ή ηλεκτροπληξίας είναι απειροελάχιστες.
Το πολύ πολύ να νιώσουμε ένα ελαφρύ τίναγμα σαν να μας χτύπησε το ρεύμα.
Επίσης οι ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές μας, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα,
tablets κλπ, δεν κινδυνεύουν καθώς είναι συνήθως καλά μονωμένες.
Αυτά που κινδυνεύουν είναι τα εσωτερικά κυκλώματα μιας συσκευής. Οι περισσότεροι ίσως θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την αναβάθμιση της
μνήμης RAM ενός υπολογιστή.
Είναι αλήθεια, ότι επειδή η τάση που αναπτύσσεται με τον στατικό ηλεκτρισμό είναι αρκετά υψηλή, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει κάποιες χιλιάδες βολτ(!), τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά μέρη, όπως οι μνήμες θέλουν ειδική προσοχή.
Πως αντιμετωπίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα.
Μια λύση είναι να φοράμε ρούχα και παπούτσια από φυσικά υλικά. Μια καλή επιλογή θα ήταν για παράδειγμα βαμβακερά ρούχα, σε συνδυασμό με παπούτσια με δερμάτινες και όχι συνθετικές σόλες που λειτουργούν ως μονωτές.
Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε τις ξηρές ατμόσφαιρες, καθώς ευνοούν το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού.
Εάν για παράδειγμα η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας ή στον χώρο εργασίας σας είναι αρκετά ξηρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.
Να θυμάστε: Αρκετά θερμαντικά μέσα όπως κλιματιστικά, σόμπες, τζάκια κλπ ξηραίνουν την ατμόσφαιρα!
Όταν δουλεύουμε με ηλεκτρονικά κυκλώματα για έξτρα προστασία καλό θα ήταν να είμαστε "γειωμένοι". Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να κρατάμε κάποιο μεταλλικό αντικείμενο που καταλήγει στο έδαφος.
Μια πιο εύκολη λύση είναι τα ειδικά αντιστατικά βραχιόλια που συνδέουν τον καρπό μας με ένα μεταλλικό αντικείμενο (πχ το πόδι του πάγκου εργασίας).
Αν τώρα θέλουμε να προστατευτούμε από τον στατικό ηλεκτρισμό όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο, καλό είναι να τοποθετήσουμε καλύμματα από δέρμα ή βαμβάκι στα καθίσματα και να είμαστε προσεκτικοί κατά την έξοδο μας από αυτό.
Για παράδειγμα καλό είναι πριν βγούμε από το αυτοκίνητο να ακουμπήσουμε σε ένα μεταλλικό μέρος πριν πατήσουμε στο έδαφος. Έτσι θα κάνουμε "γείωση" αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την έξοδο.
Οπότε πλέον γνωρίζετε και τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός και πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτόν.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!