coolweb


Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;

στατικός ηλεκτρισμός τι είναι

Διαβάστηκε: 46.748 φορές
Αλήθεια τι είναι αυτός ο περιβόητος στατικός ηλεκτρισμός, πως δημιουργείται και πως εξηγείται η εμφάνισή του; Ας ρίξουμε λίγο φως!
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για τον στατικό ηλεκτρισμό. Πολλοί από μας, μάλιστα, τον έχουμε νιώσει κιόλας. Τι είναι όμως και πως προκαλείται; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

οι αστραπές είναι ένα είδος ηλεκτρισμούΟ ηλεκτρισμός, γενικά, περιλαμβάνει τα ένα πλήθος φαινομένων, τα λεγόμενα ηλεκτρικά φαινόμενα, τα οποία σχετίζονται τόσο με την παρουσία όσο και με τη ροή ηλεκτρικού φορτίου.

Ένα από τα φαινόμενα αυτά είναι και ο στατικός ηλεκτρισμός, ενώ άλλα γνωστά φαινόμενα είναι οι αστραπές, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα ραδιοκύματα κλπ.

Πριν όμως αναλύσουμε τον στατικό ηλεκτρισμό και το πώς προκαλείται, ας πούμε δυο λόγια για τις έννοιες του ηλεκτρικού φορτίου και του ηλεκτρικού πεδίου για να καταλάβουμε πλήρως.

Τι είναι ηλεκτρικό φορτίο και τι ηλεκτρικό πεδίο

Με τον όρο ηλεκτρικό φορτίο ονομάζεται η ιδιότητα που έχουν κάποια σωματίδια να δημιουργούν ηλεκτρικό πεδίο.

Για την εμφάνιση ηλεκτρικού πεδίου, δηλαδή ηλεκτρισμού, απαιτείται αλληλεπίδραση μεταξύ φορτίων, δηλαδή φορτισμένων σωματιδίων.

Επομένως, ηλεκτρικό πεδίο είναι ένας “χώρος” μέσα στον οποίο ασκούνται ηλεκτρικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις αυτές μπορούν να είναι είτε ελκτικές, είτε απωστικές.

αναπαράσταση ενός ηλεκτρικού πεδίου
Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες, και συγκεκριμένα ο Θαλής ο Μιλήσιος ανακάλυψαν την ιδιότητα ορισμένων υλικών να έλκουν ή να απωθούν κάποια άλλα ή ακόμη και να δημιουργούν σπινθήρα έπειτα από τριβή.

Ένα από αυτά ήταν και το κεχριμπάρι ή αλλιώς ήλεκτρον, από το όνομα του οποίου προήλθε και η λέξη ηλεκτρισμός.

Μέσα από πειράματα βρέθηκε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικού φορτίου, το θετικό και το αρνητικό. Τα σωματίδια με θετικό φορτίο ονομάζονται πρωτόνια, ενώ αυτά με το αρνητικό φορτίο ονομάζονται ηλεκτρόνια.

Το ηλεκτρικό φορτίο είναι μια κβαντισμένη ποσότητα, δηλαδή δεν παίρνει συνεχείς τιμές, αλλά διακριτές.

Ουσιαστικά οι τιμές του είναι ακέραια πολλαπλάσια του φορτίου του ηλεκτρονίου ή του πρωτονίου.


Ένα σώμα μπορεί να είναι θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα φορτισμένο. Στην πρώτη περίπτωση ο αριθμός τα πρωτόνια είναι περισσότερα από τα ηλεκτρόνια, στην δεύτερη περίπτωση υπερτερούν αριθμητικά τα ηλεκτρόνια, ενώ στο ουδέτερο φορτίο ο αριθμός των δύο τύπων σωματιδίων είναι ο ίδιος.


Η έννοια του στατικού ηλεκτρισμού

Είδαμε πιο πάνω τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο και τι είναι τα ηλεκτρόνια. Υπό συνθήκες ηλεκτρικής ισορροπίας, τα άτομα ενός στοιχείου έχουν ίσο αριθμό θετικών και αρνητικών φορτίων, δηλαδή έχουν τόσα πρωτόνια όσα και ηλεκτρόνια.

Όταν για κάποιο λόγο χαλάσει αυτή η ισορροπία, τότε δημιουργείται ο λεγόμενος στατικός ηλεκτρισμός, ο οποίος οφείλεται στην ουσία στην άνιση κατανομή του ηλεκτρικού φορτίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα ηλεκτρόνια έχουν την έμφυτη τάση να κινούνται και να μεταφέρουν το ηλεκτρικό τους φορτίο από ένα άτομο σε ένα άλλο δημιουργώντας τα λεγόμενα ιόντα.

Σκεφτείτε για παράδειγμα δύο άτομα που βρίσκονται σε ισορροπία και έχουν 4 πρωτόνια και 4 ηλεκτρόνια. Αν μεταπηδήσει ένα ηλεκτρόνιο από το ένα στο άλλο, το πρώτο θα έχει περισσότερα θετικά φορτία άρα θα μετατραπεί σε θετικό ιόν, ενώ το δεύτερο σε αρνητικό.

η δημιουργία θετικών και αρνητικών ιόντων
Οπότε αυτή η μεταφορά φορτίου μεταξύ ατόμων στοιχείων που έρχονται σε επαφή έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία του στατικού ηλεκτρισμού.

Είδαμε λοιπόν σε αυτό το πρώτο μέρος τι είναι ο στατικός ηλεκτρικός και με ποιο τρόπο δημιουργείται. Μη χάσετε στο δεύτερο μέρος το πως προκαλείται και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε .

Διαβάστε στη συνέχεια Στατικός ηλεκτρισμός: Από τι προκαλείται και πως να τον αποφύγετε


Σχετικά άρθρα

Πως λειτουργεί ο πυκνωτής;
διάφοροι πυκνωτές
Βλέπουμε σε όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα διάφορους πυκνωτές. Πως όμως λειτουργούν; Τι κάνουν και πως επηρεάζουν το κύκλωμα; Ας δούμε!
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
μπαταρίες
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Στατικός ηλεκτρισμός: Από τι προκαλείται και πως να τον αποφύγετε
πως να σταματήσετε τον στατικό ηλεκτρισμό
Από ποιες δραστηριότητες ή συνήθειες μας προκαλείται το φαινόμενο του στατικού ηλεκτρισμού και πως μπορούμε να το αποφύγουμε; Ας δούμε!

Γιατί το αλμυρό νερό δεν παγώνει; Τι συμβαίνει με το αλάτι;
νερό παγώνει
Γιατί το αλμυρό νερό όπως της θάλασσας δεν παγώνει κάτω από τους 0 βαθμούς; Σε τι συντελεί το αλάτι και αναστέλλει αυτό το πάγωμα του νερου;

Τι είναι οι ακτίνες Χ; Πώς παράγονται; Που χρησιμοποιούνται;
ακτίνες Χ
Συνέχεια ακούμε για τις ακτίνες Χ. Τι είναι όμως αυτές; Τι ιδιότητες έχουν, είναι επικίνδυνες; Πως παράγονται και που τις χρησιμοποιούμε καθημερινα;

Αναπτήρας: γιατί η μισή φλογα είναι μπλε και δεν καίει πολύ;
αναπτήρας και φλόγα
Γιατί στον αναπτήρα η φλόγα στη βάση είναι μπλε και καίει λιγότερο σε σχέση με την άλλη μισή που είναι κίτρινη; Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε!

Τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας
πεταλούδα
Αλήθεια πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φαινόμενο της πεταλούδας; Γιατί ονομάστηκε έτσι και ποια είναι η σχέση του με με τα μαθηματικά και το χάος; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Γιατί η φλόγα καίει προς τα επάνω;
φλόγα
Ανάβοντας ένα σπίρτο ή έναν αναπτήρα, παρατηρούμε ότι η φλόγα καίει - κινείται πάντα προς τα επάνω! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, αναρωτηθήκατε ποτέ;

Γιατί ο πάγος γλυστράει όταν πατάμε επάνω του;
πάγος
Γιατί όταν περπατάμε επάνω σε πάγο, γλυστράμε πολύ εύκολα; Τι συμβαίνει και που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι η αντιύλη - αντισωματίδια; Υπάρχουν;
αντιύλη
Τι είναι η ύλη - αντιύλη και αντίστοιχα τα σωματίδια - αντισωματίδια; Υπάρχει αντιύλη; Που κολλάει και τι είναι το ποζιτρόνιο; Όλες οι πληροφορίες!

Γιατί ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο;
άμμος
Αν βάλουμε έναν μαγνήτη πάνω από την άμμο, θα παρατηρήσουμε ότι ο μαγνήτης έλκει εν μέρει την άμμο! Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το γυαλί είναι πιο βαρύ από το πλαστικό;
γυαλί vs πλαστικό
Έχετε αναρωτηθεί γιατί πχ ένα πλαστικό μπουκαλάκι, είναι πολύ πιο ελαφρύ από ένα γυάλινο ίδιου μεγέθους; Τι συμβαίνει μέσα τους; Ας δούμε!

Γιατί το νερό κάνει μπουρμπουλήθρες βγαίνοντας από το μπουκάλι;
μπουρμπουλήθρες
Έχετε παρατηρήσει ότι όταν βάζουμε νερό σε ένα ποτήρι από ένα μπουκάλι, το νερό στο στόμιο του μπουκαλιού κάνει μπουρμπουλήθρες; Γιατί; Δείτε!

Γιατί ιδρώνει το ποτήρι;
ιδρωμένο ποτήρι
Έχετε προσέξει ποτέ ότι τα ποτήρια, ειδικά αυτά που έχουν παγωμένο περιεχόμενο, ιδρώνουν αμέσως μόλις εκτεθούν σε πιο ζεστές θερμοκρασίες; Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ