Αυτό δεν είναι αλήθεια με αυτή την έννοια: το αλκοόλ δεν
καίει - καταστρέφει εγκεφαλικά κύτταρα.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το αλκοόλ δημιουργεί ζημιά στους δενδρίτες των κυττάρων.
Οι
δενδρίτες είναι κάτι σαν ίνες των κυττάρων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι στο να μεταφέρουν εξωτερικά μηνύματα, μέσα στο ίδιο το κύτταρο για το οποίο υπηρετούν.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το
αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας αλλοίωση ομιλίας, αργά αντανακλαστικά, απώλεια συνείδησης και "αδεξιότητα".
Επίσης, το αλκοόλ διαστέλλει τα κανάλια στην κυτταρική δομή που ρυθμίζουν τη ροή του ασβεστίου.
Αν περάσει περισσότερο
ασβέστιο στα κύτταρα (λόγω της διαστολής = μεγαλύτερη ροή), τότε δημιουργείται αυξητική δραστηριότητα στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και είμαστε μέσα στην τρελή χαρά!
Όμως αυτό λειτουργεί αρνητικά σε βάθος χρόνου: κατά κάποιο τρόπο, αυτή η αυξανόμενη ροή ασβεστίου, δημιουργεί σταδιακά το νέκρωμα των ακρών των δενδριτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν μηνύματα στο εσωτερικό των κυττάρων.
Έτσι, ενώ δεν καταστρέφονται τα
κύτταρα, καταστρέφονται οι αγγελιοφόροι των μηνυμάτων των κυττάρων(δενδρίτες), με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μην λαμβάνουν καθόλου μηνύματα!
Αφού δεν λαμβάνουν μηνύματα, δεν επεξεργάζονται κιόλας τις πληροφορίες που θα έπρεπε να λάβουν κι έτσι ο εγκέφαλος εν μέρη δεν λειτουργεί(αφού δεν λαμβάνει τα μηνύματα)!
Τα καλά νέα είναι ότι η ζημιά που γίνεται δεν είναι ανεπανόρθωτη (αλλά δεν επιδιορθώνεται και 100%).
Ο
εγκέφαλος αυτοεπιδιορθώνεται (επιδιορθώνει σταδιακά και τους δενδρίτες των εγκεφαλικών-νευρικών κυττάρων) με αποτέλεσμα να επανέρχεται σταδιακά.
Βέβαια αν πίνουμε πιο συχνά, τότε όλο και περισσότερο καταστρέφουμε τους δενδρίτες, σε σχέση με τους ρυθμούς επιδιόρθωσης, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε από το κακό στο χειροτερο.
Επίσης, η
ζημιά δεν επιδιορθώνεται πλήρως. Όσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουμε, τόσο μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα μείνει ανεπανόρθωτο.
Έτσι,
σε γενικές γραμμές: το αλκοόλ δεν καίει εγκεφαλικά κύτταρα αλλά καταστρέφει τον τρόπο που τα κύτταρα επικοινωνούνε και η ζημιά είναι επιδιορθώσιμη κατά μεγάλο ποσοστό, αλλά όχι 100%.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως το αλκοόλ επηρεάζει την οδήγηση;
Πως και από τι συστατικά φτιάχνεται η μπύρα;
Από τι συστατικά φτιάχνετε η μπύρα που όλοι πίνουμε και πως παρασκευάζεται αυτό το ποτό; Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι αυτό που πίνουμε; Δείτε!
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;
Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Που κάνει καλό το κόκκινο κρασί;
Όλοι μας λίγο πολύ ξέρουμε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό. Ας δούμε όμως λίγο αναλυτικότερα σε αυτό το άρθρο που τελικά μας κάνει καλό.
Σε πόση ώρα φεύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό
Το αλκοόλ, όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή, είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο. Μάλιστα, αν προτιμάμε τα πιο ελαφριά ...