coolweb


Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;

λιποθυμία

Διαβάστηκε: 70.667 φορές
Γιατί εμείς οι άνθρωποι λιποθυμάμε; Τι συμβαίνει και κάνει ο οργανισμός μας shut down;! Τι προκαλεί το φαινόμενο της λιποθυμίας; Ας δούμε λοιπόν!
Τα συμπτώματα ένα βήμα πριν τη λιποθυμία, είναι τρομακτικά:

ταχυκαρδία,
επιτάχυνση της αναπνοής,
ωχρότητα προσώπου,
ναυτία,
εφίδρωση και -εν τέλει-
πτώση!

γιατί λιποθυμάω
Μέσα στις πρώτες θολές στιγμές όπου συνέρχεται το άτομο, πληροφορείται πως λιποθύμησε.

Τι προκαλεί αυτήν την ανησυχητική εμπειρία που την ονομάζουμε λιποθυμία;

Πριν τη λιποθυμία...

αίμα οξυγόνοΠροκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά, τα πολυάριθμα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, απαιτούν την συνεχή τροφοδότησή τους με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Αν το στερηθεί η καρδιά, τότε παρουσιάζονται αρρυθμίες.

Αντίστοιχα, εάν το στερηθεί το στομάχι, ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του.

Κατά την διάρκεια μιας συνηθισμένης λιποθυμίας, τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται ενώ μειώνεται η παροχή του αίματος -άρα και οξυγόνου, στις ζωτικές περιοχές του σώματος!


Μολονότι αρκετές παθήσεις είναι ικανές να προκαλέσουν αυτή την δραστική αλλαγή στο κυκλοφοριακό σύστημα, η πιο κοινή είναι η υπερθέρμανση του σώματος.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, για παράδειγμα, προκαλεί τη σταδιακή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό με την σειρά του οδηγεί στην συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα και την κατακράτησή του, στερώντας τον εγκέφαλο από οξυγόνο!

Αν το φαινόμενο συνεχιστεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επέλθει λιποθυμία.

λιποθυμία και στρεςΗ έντονη ψυχολογική πίεση (στρες) μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμία. Απέναντι σε καταστάσεις ισχυρής έκπληξης ή κινδύνου, οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνονται, οδηγώντας στην απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Και πάλι, σ’ αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και ταχεία κατάρρευση!

Ένας ασυνήθιστος τύπος λιποθυμίας, γνωστός ως σύνδρομο καρωτιδικού κόλπου, μπορεί να επέλθει χωρίς να παρατηρηθεί κανένα από τα προηγούμενα προκαταρκτικά συμπτώματα.

Πρόκειται για την ύπαρξη υπερβολικά ευαίσθητων νευρικών απολήξεων στον λαιμό, οι οποίες συχνά ανταποκρίνονται και στο παραμικρό ερέθισμα, στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα που οδηγούν στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Συνεπώς, σε άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, η διαδικασία του ξυρίσματος ή ένας στενός γιακάς είναι αρκετά για να προκαλέσουν την μείωση της αρτηριακής πίεσης, και να οδηγήσουν σε ένα λιποθυμικό επεισόδιο!

Μετά τη λιποθυμία...

εγκέφαλος και λιποθυμίαΈχοντας συνέλθει από μια λιποθυμία, ο ασθενής είναι πιθανόν να αισθάνεται έντονο αποπροσανατολισμό, μια κατάσταση η οποία διαρκεί μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Υπό κανονικές συνθήκες, το χρονικό αυτό διάστημα που απαιτείται είναι πολύ μικρό.

Εάν ο εγκέφαλος στερηθεί οξυγόνο για πάνω από τρία λεπτά, προκαλείται μη αναστρέψιμη βλάβη, μιας και τα εγκεφαλικά κύτταρα φθίνουν ταχύτατα.

Ωστόσο, οι συνέπειες ενός λιποθυμικού επεισοδίου σπάνια είναι σοβαρές.

Τις περισσότερες φορές, η λιποθυμία δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω παρά μία σύντομη δυσλειτουργία ενός στερημένου από οξυγόνο εγκεφάλου.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;


Σχετικά άρθρα

Ναυτία: αντιμετώπιση και πως να την αποφύγουμε!
ναυτία
Αλήθεια, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία ή να την αποφύγουμε όσο γίνεται; Ας δούμε εδώ απλά και κατανοητά!
Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.
Το αλκοόλ καταστρέφει - καίει εγκεφαλικά κύτταρα;
αλκοόλ και εγκεφαλικά κύτταρα
Το αλκοόλ και στιγμιαία αλλά και σταδιακά, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Καταστρέφει - καίει κύτταρα και πως γίνεται αυτό;
Γιατί κουνάμε τα χέρια μας μπρος - πίσω όταν περπατάμε;
κουνάμε χέρια
Αλήθεια, γιατί όταν περπατάμε, αυναίσθητα κουνάμε τα χέρια μας μπρος - πίσω; Τυχαίο; Ή μήπως όχι; Ας δούμε λοιπόν!
Τι είναι το deja vu και γιατί συμβαίνει;
deja vu
Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ το deja vu... Τι είναι όμως στην πραγματικότητα και γιατί μας συμβαίνει; Είναι θαύμα ή μήπως κάτι άλλο;

Σχόλια

MARIA ▾
  (στις 07-02-2019)
Αυτό με το βρίσιμο μην το παίρνετε υπ όψιν. Εγώ πιστεύω ότι περνάει μόνο εκείνη την στιγμή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί λιποθυμάμε; Τι προκαλεί συνήθως την ξαφνική λιποθυμία;
Kατηγορία: Υγεία
Tags: λιποθυμίαεγκέφαλοςαίμααισθήσειςκύτταρασώμα
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί φτερνιζόμαστε; Ποιά η αιτία;
φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φτερνιζόμαστε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι και ποια η αιτία; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί βουλώνουν τα αυτιά μας;!
αυτιά βουλώνουν
Το παθαίνουμε όλοι μας: είτε κατά την απογείωση του αεροπλάνου, είτε κατά τη βόλτα μας με το αμάξι, κλπ, βουλώνουν τα αυτιά μας! Γιατί όμως;

Τι είναι το μήλο του Αδάμ και γιατί λέγεται έτσι;
το μήλο του Αδάμ
Πίσω από το καρύδι στο λαιμό, γνωστό και ως "μήλο του Αδάμ", κρύβεται ένας πολύπλοκος μηχανισμός με απίστευτες λειτουργίες. Τι είναι, πως δημιουργείται και γιατί λέγεται έτσι;

Γιατί οι άντρες έχουν ρώγες;
Γιατί οι άντρες έχουν θηλές
Εκτός από τις γυναίκες, ρώγες έχουν και οι άντρες αν και φαινομενικά δεν τις χρειάζονται. Τότε γιατί τις έχουν; Για να δούμε…

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε;
ιδρώτας
Αλήθεια... τι είναι ο ιδρώτας; Γιατί ιδρώνουμε όταν είμαστε κάτω υπό πίεση ή όταν είμαστε σε ζεστό περιβάλλον; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί το αίμα μας είναι κόκκινο;
αίμα κόκκινο
Αλήθεια, γιατί το ανθρώπινο αίμα έχει κόκκινο χρώμα; Σκεφτήκατε ποτέ; Ας δώσουμε λοιπόν απάντηση σε αυτό το ωραίο ερώτημα, δείτε εδώ.

Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
καφές εξάρτηση
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Πως να βελτιώσετε τη μνήμη σας!
μνήμη
Έχετε θέμα με τη μνήμη; Ας δούμε σε αυτό το άρθρο μερικά κολπάκια που μπορείτε να κάνετε ώστε να βελτιώσετε τη μνήμη σας και να θυμάστε καλύτερα

Γιατί τα κόπρανα είναι καφέ; Ξέρετε;
Γιατί τα κόπρανα έχουν καφέ χρώμα
Αλήθεια γιατί τα κόπρανα μας έχουν κατά κανόνα καφέ χρώμα; Που οφείλεται αυτό; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Ποια στιγμή της ημέρας είμαστε ψηλότεροι;
παιδί μετράει το ύψος του
Αν μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι το ύψος μας παραμένει σταθερό κατά την διάρκεια της ημέρας γελιέστε! Το ύψος μας μεταβάλλεται συνέχεια! Πως; Ας δούμε!

Γιατί το πιπέρι προκαλεί φτέρνισμα;
πιπέρι φτέρνισμα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όταν εισπνέουμε από τη μύτη πιπέρι, μας προκαλεί φτέρνισμα; Τι συμβαίνει και φτερνιζόμαστε; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ