Όπως όλοι γνωρίζουμε, το
Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η απάντηση βρίσκεται στο τι εννοούμε με τον όρο "ψηλότερο"...
Αν πρόκειται για την απόσταση της κορυφής του από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτό που αποκαλούμε υψόμετρο, τότε το Έβερεστ
είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου ή καλύτερα το
βουνό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα 8.848 μέτρα.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο ακόμη βουνά που διεκδικούν τον τίτλο του πιο ψηλού όρους από μια διαφορετική σκοπιά.
Το όρος Mauna Kea στη Χαβάη με μόλις 4,205 μέτρα υψόμετρο διεκδικεί τον τίτλο του βουνού με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος.
Κι αυτό επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βουνού (περίπου 6.000 μέτρα) βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο αν προστεθεί στο υψόμετρο του τότε συνολικό του ύψος ξεπερνά τα 10.000 μέτρα!
Τέλος, το όρος Chimborazo στο Ecuador, με υψόμετρο 6.130 μέτρα, διεκδικεί μια άλλη περίεργη πρωτιά.
Αν το Έβερεστ έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο και το Μανούα Κέα είναι το βουνό με το μεγαλύτερο ύψος από τη βάση του, τότε το Chimborazo είναι το βουνό με την μεγαλύτερη απόσταση από το κέντρο της Γης, ή αλλιώς το βουνό που φτάνει ψηλότερα στον ουρανό.
Όπως είχαμε γράψει σε
προηγούμενο άρθρο, η Γη δεν είναι απολύτως σφαιρική, παρουσιάζοντας ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ισημερινού.
Το όρος Chimborazo βρίσκεται μόλις μία μοίρα νότια από τον ισημερινό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτό το εξόγκωμα με την κορυφή του να προεξέχει γύρω στα 2.000 μέτρα πάνω από την κορυφή του Έβερεστ!
Πραγματικά απίστευτο!
Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!