coolweb


Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;

δημιουργία φεγγαριού

Διαβάστηκε: 23.871 φορές
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Ωραίο το φεγγάρι και πολύ ρομαντικό! Είδαμε σε προηγούμενο άρθρο τι είναι. Πότε, όμως, και πως δημιουργήθηκε; Ας δούμε!

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τη δημιουργία της Σελήνης. Σύμφωνα με μία από αυτές το φεγγάρι αποκολλήθηκε από τη Γη λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων και μπήκε σε τροχιά γύρω από αυτή.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία η Σελήνη ήταν προσχηματισμένη, ενώ μια τρίτη θεωρία προτείνει ότι τα δύο ουράνια σώματα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα στον αρχέγονο δίσκο.

Όλες οι παραπάνω θεωρίες δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, ενώ παράλληλα αδυνατούν να εξηγήσουν την υψηλή στροφορμή (ιδιότητα που χαρακτηρίζει τα περιστρεφόμενα σώματα) που υπάρχει στο σύστημα Γης-Σελήνης.

Η σύγκρουση με τη δημιουργία της ΣελήνηςΓια αυτό οι περισσότεροι αστροφυσικοί τείνουν σε μια πιο "εκρηκτική" θεωρία δημιουργίας του μοναδικού δορυφόρου μας, λόγω και του ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους του σε σχέση με το μέγεθος του πλανήτη μας.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά τη δημιουργία της Γης, έγινε μια μεγάλη κοσμική σύγκρουση την οποία η NASA ονομάζει "Big Whack".

Ένα ουράνιο σώμα, πιθανότατα πλανήτης ή αστεροειδής, ονόματι "Θεία", ο οποίος είχε το μέγεθος του Άρη, προσέκρουσε πάνω στη νεοσύστατη Γη.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη αυτού απορροφήθηκε από τη Γη μετά τη σύγκρουση, ωστόσο ο πλανήτης μας υπέστη σημαντική συρρίκνωση λόγω της μεγάλης διαφυγής υλικού στο διάστημα.


Επίσης πιστεύεται ότι λόγω της σύγκρουσης αυτής η Γη έχασε το απόλυτα σφαιρικό (στρογγυλό) σχήμα της.

Το υλικό που διέφυγε στο διάστημα, δημιούργησε ένα νέφος πετρωμάτων σε υγρή και αέρια μορφή. Η ψύξη των σωμάτων αυτών οδήγησε στο σχηματισμό γύρω από τη Γη ενός δακτυλίου παρόμοιο με αυτόν του Κρόνου.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υλικά αυτά πήραν στερεή μορφή δημιουργώντας το φεγγάρι με τη μορφή που έχει σήμερα.

Οι φάσεις δημιουργίας του φεγγαριού
Η δημιουργία της Σελήνης θεωρείται από πολλούς ερευνητές πολύ σημαντική για την πορεία της ζωής στη Γη, καθώς χωρίς αυτήν ο πλανήτης μας θα περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο σε ακανόνιστο ρυθμό.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί σε αυτή τη θεωρία είναι ότι οι αναλύσεις των πετρωμάτων που συνέλεξαν οι αποστολές στο φεγγάρι έδειξαν ότι στον δορυφόρο μας, πολλά μεταλλικά και άλλα χημικά στοιχεία βρίσκονται στις ίδιες αναλογίες με αυτές στη Γη.

Δυο φεγγάριαΤέλος υπάρχει μια συμπληρωματική θεωρία σύμφωνα με την οποία αρχικά είχαν δημιουργηθεί δύο φεγγάρια.

Αυτά στην πορεία συνενώθηκαν και σχημάτισαν την σημερινή Σελήνη.

Μάλιστα αυτή η προσέγγιση δίνει και μια ικανοποιητική απάντηση για την διαφορά πάχους που εμφανίζει ο φλοιός της Σελήνης στην αθέατη πλευρά της.

Όπως υπολογίζεται ο φλοιός του δορυφόρου μας είναι γύρω στα 50 χιλιόμετρα πιο παχύς στη σκοτεινή πλευρά του, καθώς εκεί θεωρούν οι επιστήμονες ότι έγινε η συνένωση των δύο φεγγαριών.

Διαβάστε στη συνέχεια Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Τι είναι ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
Τι ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και που χρησίμευε; Ήταν στα αλήθεια κάποιας μορφής υπολογιστής της αρχαιότητας; Ας δούμε!
Τι είναι το ματωμένο φεγγάρι
Τι είναι και πως δημιουργείται το ματωμένο φεγγάρι
Οι περισσότεροι λίγο - πολύ γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε στα αλήθεια τι είναι ...
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: σελήνηφεγγάριδημιουργίαπλανήτεςήλιοςσύγκρουση
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Τι είναι το Ζενίθ και το Ναδίρ;
Ζενίθ και Ναδίρ
Ζενίθ και Ναδίρ. Δυο λέξεις που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά. Αλήθεια όμως γνωρίζουμε την προέλευση και την κυριολεκτική σημασία τους;

Μετεωρίτης - κομήτης: τι διαφορά έχουν;
μετεωρίτης - κομήτης
Ακούμε συχνά για μετεωρίτες και κομήτες που μας έρχονται από το διάστημα. Τι είναι όμως το καθένα και τι διαφορά έχουνε; Ας δούμε!

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτύλιο;
πλανήτες και δακτύλιοι
Πολλοί από εμάς το έχουμε παρατηρήσει: ορισμένοι πλανήτες περιβάλλονται από έναν δακτύλιο. Γιατί όμως; Απο τι αποτελείται και τι είναι ο δακτύλιος αυτός; Δείτε!

Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι η βροχή αστεριών
βροχή αστεριών
Τι είναι η βροχή αστεριών και πως προκαλείται; Πέφτουν όντως τόσα πολλά αστέρια; Πότε είναι ορατό το φαινόμενο από τη Γη; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι η σκοτεινή ύλη
σωματίδια σκοτεινής ύλης
Τελικά υπάρχει σκοτεινή ύλη και αν ναι τι είναι ακριβώς; Ποια είναι η συνεισφορά της στο σύμπαν; Ας δούμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ