Οι
αράχνες όπως όλοι μας γνωρίζουμε και έχουμε δει, φτιάχνουν έναν
ιστό και πορεύονται με αυτόν. Γιατί το κάνουνε αυτό;
Όλες οι αράχνες παράγουν τον ιστό τους μέσω ενός στενόμακρου οργάνου (spinneret).
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι για μια συγκεκριμένη διάμετρο, η αντοχή του ιστού μπορεί να ξεπεράσει την αντοχή του ατσαλιού!
Η χρήση του ιστού δεν περιορίζεται μόνο στο να φτιάχνουν παγίδες για τα θηράματά τους, αλλά τον χρησιμοποιούν επίσης και για να μετακινούνται, ναι, είναι αλήθεια!
Υπάρχουν και ιπτάμενες αράχνες οι οποίες έχουν βρεθεί πάνω σε καράβια 300 χιλιόμετρα μακριά από την ακτή και σε υψόμετρο 3 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης.
Για την πλοήγησή τους, οι
αράχνες φτιάχνουν ιστό τουλάχιστον 2 και μερικές φορές 4 γραμμές, τυλιγμένες η μία με την άλλη.
Σε κάθετες επιφάνειες χρησιμοποιούν τις γραμμές αυτές για να σκαρφαλώσουν, όπως χρησιμοποιούν οι ορειβάτες τα σχοινιά τους!
Ο
ιστός χρησιμοποιείται λοιπόν σαν άγκυρα που τις βοηθάει να φτάσουν στο σημείο που θέλουν. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ασφάλεια για να μην πέσουν!
Σε περίπτωση κινδύνου, η
αράχνη κάνει ελιγμούς στον αέρα ώστε ο ιστός της να βρει κάποια επιφάνεια για να πιαστεί(όπως ο spiderman!).
Από όπου περνάνε, οι αράχνες αφήνουν ένα μεταξωτό ίχνος. Αυτά τα ίχνη, όταν προχωρήσει η αράχνη, απορρίπτονται. Συχνά τα παίρνει ο αέρας, σε κλειστούς χώρους συσσωρεύονται σχηματίζοντας μεγαλύτερους
ιστούς αράχνης.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο ιστός της αράχνης, χρησιμεύει και ως παγίδα για ένα λουκούλιο γεύμα!
Εντάξει, μπορεί να μην πιάνει αγριογούρουνα ή πέρδικες, όμως σε αυτόν εγκλωβίζονται διάφορα μικρά έντομα, κι έτσι, ένα σπέσιαλ γεύμα, είναι πλέον έτοιμο για μία αράχνη!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πώς σκαρφαλώνουν τα μυρμήγκια στον τοίχο χωρίς να πέφτουν;