coolweb


Γιατι ορισμένα έντομα ιριδίζουν στο φως;

Γιατί πολλά έντομα έχουν ιριδίζον χρώμα

Διαβάστηκε: 5.961 φορές
Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα που έχουν ορισμένα έντομα; Σε τι εξυπηρετεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά μέσα από το άρθρο που ακολουθεί.
Θα έχετε προσέξει ότι αρκετά ζώα, ερπετά, πουλιά, αλλά κυρίως έντομα ιριδίζουν στο φως. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και γιατί συμβαίνει; Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως.

πεταλούδα με ιριδίζοντα φτεραΗ πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί ορισμένα είδη έχουν αυτήν την ιδιομορφία στο χρώμα τους, ωστόσο έχουν γίνει πολλές έρευνες οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν απάντηση.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, κατέληξαν στο ότι η ιδιομορφία αυτή γίνεται για λόγους ασφάλειας, δηλαδή για προστασία από πιθανούς εχθρούς. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά/

Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα

Κάτι που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι το ιριδίζον χρώμα που "διαθέτουν" πολλά έντομα δεν οφείλεται σε περίεργες και σπάνιες χρωστικές ουσίες, ούτε σε κάτι άλλο που εκκρίνουν όταν αισθανθούν ότι απειλούνται.

Στην πραγματικότητα όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι του φωτός!

ανάλυση του φωτός στα χρώματα της ίριδας
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει κάποια ιδιομορφία στο χρώμα, αλλά το σώμα και τα φτερά των εντόμων αυτών είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που παίρνουν και διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την ένταση του φωτός ή με την γωνία υπό την οποία πέφτει πάνω τους!

Δηλαδή η ιδιότητα τους αυτή δεν οφείλεται στο χρώμα αλλά στην ίδια την δομή της επιφάνειας των φτερών τους!

Η ιδιότητα αυτή είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν δομικό χρώμα και σε αυτό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και η επιστήμη της νανοτεχνολογίας .


Γιατί κάποια έντομα ιριδίζουν στο φως

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ιδιότητα αυτή των εντόμων τα προστατεύει από τους εχθρούς τους, συνήθως πουλιά ή σπανιότερα ερπετά ή ακόμη και άλλα έντομα.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο ιριδισμός του σώματος των εντόμων τρομάζει και απωθεί τους επίδοξους κυνηγούς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.

τα ιριδίζοντα χρώματα τρομάζουν τους θηρευτές
Η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει ότι η δυνατότητα που έχουν τα έντομα αυτά να αλλάζουν συνεχώς χρώμα μπερδεύει τους επικείμενους εχθρούς τους οι οποίοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την ακριβή τους θέση.

Μάλιστα υπάρχει και μια πρόσφατη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters η οποία δίνει μια εξήγηση μέσα από ένα πείραμα.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν πληθυσμό πουλιών και συγκεκριμένα ορτύκια, να κυνηγάει κινούμενες μαύρες κουκίδες σε μια οθόνη υπολογιστή, οι οποίες υποτίθεται πως ήταν έντομα.

Κάθε φορά που το ορτύκι στόχευε σωστά την κουκίδα με ένα τσίμπημα, έπαιρνε ένα πραγματικό έντομο ως επιβράβευση.

Μόλις εκπαιδεύτηκαν τα πουλιά, οι μισές κουκίδες αντικαταστάθηκαν από ιριδίζουσες, ίδιας διάστασης και σχήματος.

Τα πουλιά φαίνεται πως τα βρήκαν σκούρα με τις ιριδίζουσες κουκίδες καθώς χρειαζόντουσαν πολύ περισσότερα τσιμπήματα για να βρουν τον στόχο τους.

Ενδιαφέρον ε;

Πηγή άρθρου: Επιστημονικό περιοδικό Biology Letters του εκδοτικού οίκου The Royal Society.


Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;


Σχετικά άρθρα

Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη;
Ποιο είναι το ανθεκτικότερο πλάσμα στη Γη
Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη μας (και όχι μόνο) ίσως να πέφτετε λίγο έξω. Για αυτό πριν ...
Μιλάνε τα ζώα;
επικοινωνία ζώων
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...
Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;
κουκουβάγια
Πως μπορούν και βλέπουν οι κουκουβάγιες ενώ είναι σχεδόν πίσσα σκοτάδι; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέπουν σχεδόν σαν να είναι μέρα!
Γιατί τα λουλούδια έχουν χρώματα;
χρώματα λουλούδια
Αλήθεια, γιατί όλα σχεδόν τα λουλούδια έχουν τόσο όμορφα και ζωηρά χρώματα; Για λόγους ομορφιάς και αισθητικής; Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατι ορισμένα έντομα ιριδίζουν στο φως;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: έντομαχρώματαίριδαπουλιάπροστασίαθάνατοςζώα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
τσίμπημα μέλισσας
Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό!

Τι να κάνω για να μη με τσιμπάνε τα κουνούπια;
τσιμπάνε τα κουνούπια
Τι μπορούμε να κάνουμε, είτε στο σπίτι είτε στην ύπαιθρο ώστε να μην μας τσιμπάνε τα κουνούπια;! Δείτε τις αιτίες και τρόπους αποφυγής των τσιμπημάτων!

Προσφέρουν τίποτα χρήσιμο οι μύγες ή είναι μόνο μπελάς;
μύγες
Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!

Που πάνε τα έντομα το χειμώνα; Που εξαφανίζονται;!
έντομα εξαφανίζονται
Το καλοκαίρι έχουμε τόσα έντομα, τόση ποικιλία σε ζουζούνια, κλπ, τι γίνονται όμως το χειμώνα; Που πηγαίνουν; Που εξαφανίζονται; Ας δούμε!

Έχουν αίμα τα μυρμήγκια;
αίμα μυρμηγκιών
Αλήθεια οι μέρμηγκες έχουν αίμα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Περίεργη ερώτηση, αν είστε περίεργοι να μάθετε αν τα μυρμήγκια έχουν αίμα, για ρίξτε μια ματιά εδώ...

Γιατί οι αράχνες φτιάχνουν ιστό; Που και πως τις εξυπηρετεί;
ιστός αράχνης
Ο γνωστός σε όλους μας ιστός αράχνης, είναι συχνά ένας βραχνάς για τις νοικοκυρές. Πως όμως τον φτιάχνουν και που τους χρησιμεύει; Τι ιδιότητες έχει; Δείτε!

Πώς σκαρφαλώνουν τα μυρμήγκια στον τοίχο χωρίς να πέφτουν;
μυρμήγκια σκαρφαλώνουν
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ πως αυτά τα άτιμα τα μυρμήγκια σκαρφαλώνουν έναν κάθετο τοίχο έτσι απλά, σαν να περπατάνε, χωρίς να πέφτουν; Κουφό ε; Κι όμως!

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;
κουνούπια τσιμπάνε
Αλήθεια, γιατί τσιμπανε τα κουνούπια; Τι προσπαθούν να πετύχουν τα κουνούπια με το τσίμπημα; Τροφή, βιταμίνες, βίτσιο, ...χαβαλέ; Γιατί λοιπόν;! Δείτε!

Αναπνέουν τα έντομα;
έντομα και αναπνοή
Τα έντομα, τα ζουζούνια και όλα αυτά, αναπνέουν άραγες; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Έχουν πνεύμονες, παίρνουν οξυγόνο; Ας δούμε τι γίνεται!

Ζουζουνίζουν οι μέλισσες; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
μέλισσες ζουζουνίζουν
Μέλισσες, σφήκες, κουνούπια κλπ: ζουζουνίζουν στα αλήθεια ή μήπως συμβαίνει τίποτα άλλο και ακούμε αυτό το περίεργο και σπαστικό ζουζούνισμα - βουιτό;

Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη;
Ποιο είναι το ανθεκτικότερο πλάσμα στη Γη
Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη μας (και όχι μόνο) ίσως να πέφτετε λίγο έξω. Για αυτό πριν ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ