coolweb


Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη;

Ποιο είναι το ανθεκτικότερο πλάσμα στη Γη

Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη μας (και όχι μόνο) ίσως να πέφτετε λίγο έξω. Για αυτό πριν βιαστείτε να απαντήσετε, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί...

Ποιο είναι το ανθεκτικότερο πλάσμα στον πλανήτη;

Οι περισσότεροι, στην ερώτηση αυτή έχουμε έτοιμη την εύκολη απάντηση "κατσαρίδες" οι οποίες όπως ξέρουμε αντέχουν μέχρι και πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο υπάρχει ένα ζωντανό πλάσμα ακόμη πιο σκληρό για να πεθάνει.

Ο λόγος για ένα είδος μικροσκοπικού πλάσματος συγγενικού με τα αρθρόποδα που ακούει στο όνομα βραδύπορο. Τα ζώα αυτά ονομάστηκαν έτσι γιατί κινούνται πολύ αργά, ενώ οπτικά ίσως θυμίζουν αρκούδες, για αυτό και αρχικά ονομάστηκαν μικρές αρκούδες του νερού.

τα βραδύπορα είναι τα πιο ανθεκτικά ζώα στη γη
Οι επιστήμονες και ερευνητές έχουν καταγράψει πάνω από χίλια διαφορετικά είδη βραδυπόρων, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνάει το 1,5 χιλιοστό. Η επιστημονική ονομασία των ζώων αυτών στα λατινικά είναι tardigrada, που σημαίνει ότι και στα ελληνικά.

Οι βραδύποροι ζουν και στο νερό και στην ξηρά, ενώ αγαπούν πολύ τα βρύα και τις λειχήνες, την άμμο και τα ποτάμια.

Γιατί είναι τόσο ανθεκτικά;

Ο λόγος που τα συγκεκριμένα ζώα έχουν τόσο μεγάλη αντοχή δεν είναι γνωστός, ωστόσο είναι πολύ εντυπωσιακό το τι μπορούν να αντέξουν.

Εκτός του ότι ζουν και στο νερό και στη στεριά, όπως είπαμε παραπάνω, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες από -270 έως +150 βαθμούς Κελσίου.

Αντέχουν σε πολύ μεγάλες πιέσεις, πολλαπλάσιες από την πίεση που υπάρχει στα βάθη των ωκεανών μας, ακόμη και στο κενό. Άρα ίσως μπορούν να επιβιώσουν και έξω από τον πλανήτη μας.

υπάρχει ζώο ανθεκτικότερο από τις κατσαρίδες
Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των βραδυπόρων είναι ότι αντέχουν σε υψηλή έκθεση ακτινοβολίας 500 φορές μεγαλύτερη από όσο αντέχει ο άνθρωπος.

Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Τα "συμπαθητικά" αυτά ζωάκια, μπορούν να αντέξουν 30 ολόκληρα χρόνια χωρίς τροφή και πάνω 10 χρόνια χωρίς νερό σε κατάσταση αφυδάτωσης!

Αυτό το καταφέρουν επειδή έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε μια κατάσταση κρυπτοβίωσης, όπως λέγεται, κατά την οποία βρίσκονται σε καταστολή μέχρι να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Πολλοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν αυτή την ικανότητα των βραδύπορων ως ένα ειδικό τρικ που τους επιτρέπει να ανασταίνονται!Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
Σχετικά άρθρα

Γιατι ορισμένα έντομα ιριδίζουν στο φως;
Γιατί πολλά έντομα έχουν ιριδίζον χρώμα
Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα που έχουν ορισμένα έντομα; Σε τι εξυπηρετεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά μέσα από το άρθρο που ακολουθεί.
Μιλάνε τα ζώα;
επικοινωνία ζώων
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!
Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;
περπάτημα στο νερό
Αλήθεια, υπάρχουν ζώα που να περπατάνε επάνω στην επιφάνεια του νερού; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Ένα πολύ καλό ερώτημα! Δείτε λοιπόν!
Προσφέρουν τίποτα χρήσιμο οι μύγες ή είναι μόνο μπελάς;
μύγες
Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: ζώαέντομακατσαρίδεςβραδύποραζωήθάνατος
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
τσίμπημα μέλισσας
Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό!

Τι να κάνω για να μη με τσιμπάνε τα κουνούπια;
τσιμπάνε τα κουνούπια
Τι μπορούμε να κάνουμε, είτε στο σπίτι είτε στην ύπαιθρο ώστε να μην μας τσιμπάνε τα κουνούπια;! Δείτε τις αιτίες και τρόπους αποφυγής των τσιμπημάτων!

Προσφέρουν τίποτα χρήσιμο οι μύγες ή είναι μόνο μπελάς;
μύγες
Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!

Που πάνε τα έντομα το χειμώνα; Που εξαφανίζονται;!
έντομα εξαφανίζονται
Το καλοκαίρι έχουμε τόσα έντομα, τόση ποικιλία σε ζουζούνια, κλπ, τι γίνονται όμως το χειμώνα; Που πηγαίνουν; Που εξαφανίζονται; Ας δούμε!

Έχουν αίμα τα μυρμήγκια;
αίμα μυρμηγκιών
Αλήθεια οι μέρμηγκες έχουν αίμα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Περίεργη ερώτηση, αν είστε περίεργοι να μάθετε αν τα μυρμήγκια έχουν αίμα, για ρίξτε μια ματιά εδώ...

Γιατί οι αράχνες φτιάχνουν ιστό; Που και πως τις εξυπηρετεί;
ιστός αράχνης
Ο γνωστός σε όλους μας ιστός αράχνης, είναι συχνά ένας βραχνάς για τις νοικοκυρές. Πως όμως τον φτιάχνουν και που τους χρησιμεύει; Τι ιδιότητες έχει; Δείτε!

Πώς σκαρφαλώνουν τα μυρμήγκια στον τοίχο χωρίς να πέφτουν;
μυρμήγκια σκαρφαλώνουν
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ πως αυτά τα άτιμα τα μυρμήγκια σκαρφαλώνουν έναν κάθετο τοίχο έτσι απλά, σαν να περπατάνε, χωρίς να πέφτουν; Κουφό ε; Κι όμως!

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;
κουνούπια τσιμπάνε
Αλήθεια, γιατί τσιμπανε τα κουνούπια; Τι προσπαθούν να πετύχουν τα κουνούπια με το τσίμπημα; Τροφή, βιταμίνες, βίτσιο, ...χαβαλέ; Γιατί λοιπόν;! Δείτε!

Αναπνέουν τα έντομα;
έντομα και αναπνοή
Τα έντομα, τα ζουζούνια και όλα αυτά, αναπνέουν άραγες; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Έχουν πνεύμονες, παίρνουν οξυγόνο; Ας δούμε τι γίνεται!

Ζουζουνίζουν οι μέλισσες; Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
μέλισσες ζουζουνίζουν
Μέλισσες, σφήκες, κουνούπια κλπ: ζουζουνίζουν στα αλήθεια ή μήπως συμβαίνει τίποτα άλλο και ακούμε αυτό το περίεργο και σπαστικό ζουζούνισμα - βουιτό;

Γιατι ορισμένα έντομα ιριδίζουν στο φως;
Γιατί πολλά έντομα έχουν ιριδίζον χρώμα
Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα που έχουν ορισμένα έντομα; Σε τι εξυπηρετεί; Ας δούμε απλά και κατανοητά μέσα από το άρθρο που ακολουθεί.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ