Αρχικά, όπως όλοι γνωρίζουμε η λεγόμενη μαύρη ζάχαρη δεν είναι στην ουσία μαύρη, αλλά καφέ.
Δεν γνωρίζω για ποιόν λόγο δεν την αναφέρουμε ως καφέ (brown sugar), αλλά ως μαύρη, λάθος στη μετάφραση, δεν ξέρω. Είναι ένα από τα πολλά μυστήρια του Έλληνα :)
Πολλοί από εμάς προτιμάμε πχ το μαύρο ψωμί αντί του άσπρου, μιας και όντως κάνει περισσότερο καλό στην υγεία μας και στη δίαιτά μας.
Είναι όμως έτσι και στη
ζάχαρη;
Αρχικά, η
μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από την άσπρη. Ενδεικτικά, μία κουταλιά της σούπας περιέχει 60 θερμίδες συγκριτικά με την άσπρη που περιέχει 71 θερμίδες.
Ας δούμε όμως τι είναι στην ουσία η μαύρη ζάχαρη.
Η ζάχαρη παράγεται από το ζαχαροκάλαμο. Κατά την παραγωγή της, είναι καφέ εξαιτίας μιας ουσία που περιέχει που ονομάζεται μελάσα.
Αυτή η ουσία, περιέχει μέσα της θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Η
άσπρη ζάχαρη όμως, προκύπτει από μερική επεξεργασία και συγκεκριμένα από αφαίρεση αυτής της ουσία που προαναφέραμε: της μελάσας. Γι’ αυτό κιόλας φεύγει και το καφέ χρώμα και γίνεται άσπρη.
Οπότε είναι λογικό να σκεφτούμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι λιγότερο υγιεινή από τη μαύρη, σωστά;
Κι όμως, είναι πολύ μικρή η ποσότητα των
θρεπτικών συστατικών της μελάσας που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα στην ουσία να μην έχουμε κάποιο ιδιαίτερο κέρδος στην υγεία μας.
Επίσης, πληροφοριακά αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές φορές η μαύρη ζάχαρη που καταναλώνουμε δεν είναι ακατέργαστη. Είναι όχι μια φορά κατεργασμένη όπως η άσπρη, αλλά δύο!
Για την ακρίβεια, για λόγους καλύτερης εμφάνισης (πιο ομοιόμορφο χρώμα και πιο ομοιόμορφο σχήμα κρυστάλλων), οι "κατασκευαστές", προτιμούν να μετατρέψουν την
καφέ ζάχαρη του ζαχαροκάλαμου σε άσπρη, αφαιρώντας τη μελάσα και έπειτα να "ξαναβάλουν" μελάσα σε ποσοστό 5-10% ελεγχόμενα στην άσπρη!
Οπότε είναι μύθος ότι η μαύρη είναι καλύτερη από την "ανθυγιεινή"
άσπρη ζάχαρη. Αυτό που θα πρέπει να τηρήσουμε για να κάνουμε ουσιαστικό καλό στην υγεία μας είναι να μειώσουμε την κατανάλωσή της!
Διαβάστε στη συνέχεια
Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει;
Ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες; Τι είναι καλύτερο;
Μιας και ακούγονται διάφορα για τις γλυκαντικές ουσίες, είναι καλό τελικά να τις προτιμάμε ή όχι σε σχέση με τη ζάχαρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Ποια φαγητά κάνουν καλό στο δέρμα και ποια βλάπτουν;
Ας δούμε λοιπόν τα φαγητά που κάνουν καλό στο δέρμα ώστε να τα υπολογίζετε όπως επίσης και εκείνα που βλάπτουν το δέρμα ώστε να αποφεύγονται.
Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μερικές φορές, η σοκολάτα να έχει σε μερικά σημεία της επιφάνειας, μια άσπρη πάχνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!
Αλάτι στο φαγητό: επικίνδυνο ή απαραίτητο; Που βλάπτει;
Είναι απαραίτητο το αλάτι για τον οργανισμό μας ή μήπως είναι επικίνδυνο; Τι θα πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα και που βλάπτει; Ας δούμε!
Γιατί διψάμε όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;
Αναρωτηθήκατε γιατί αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή γενικά αν καταναλώσουμε ζάχαρη, διψάμε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας; Δείτε!