Θα έχετε προσέξει ότι αρκετά ζώα, ερπετά, πουλιά, αλλά κυρίως έντομα ιριδίζουν στο φως. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και γιατί συμβαίνει; Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι πολύ ξεκάθαρο γιατί ορισμένα είδη έχουν αυτήν την ιδιομορφία στο χρώμα τους, ωστόσο έχουν γίνει πολλές έρευνες οι οποίες προσπάθησαν να δώσουν απάντηση.
Οι περισσότερες, αν όχι όλες, κατέληξαν στο ότι η ιδιομορφία αυτή γίνεται για λόγους ασφάλειας, δηλαδή για προστασία από πιθανούς εχθρούς. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά/
Που οφείλεται το ιριδίζον χρώμα
Κάτι που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι το ιριδίζον χρώμα που "διαθέτουν" πολλά έντομα δεν οφείλεται σε περίεργες και σπάνιες χρωστικές ουσίες, ούτε σε κάτι άλλο που εκκρίνουν όταν αισθανθούν ότι απειλούνται.
Στην πραγματικότητα όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα παιχνίδι του φωτός!
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει κάποια ιδιομορφία στο χρώμα, αλλά το σώμα και τα φτερά των εντόμων αυτών είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο που παίρνουν και διαφορετικό χρώμα ανάλογα με την ένταση του φωτός ή με την γωνία υπό την οποία πέφτει πάνω τους!
Δηλαδή η ιδιότητα τους αυτή δεν οφείλεται στο χρώμα αλλά στην ίδια την δομή της επιφάνειας των φτερών τους!
Η ιδιότητα αυτή είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν δομικό χρώμα και σε αυτό στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και η επιστήμη της
νανοτεχνολογίας .
Γιατί κάποια έντομα ιριδίζουν στο φως
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η ιδιότητα αυτή των εντόμων τα προστατεύει από τους εχθρούς τους, συνήθως πουλιά ή σπανιότερα ερπετά ή ακόμη και άλλα έντομα.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο ιριδισμός του σώματος των εντόμων τρομάζει και απωθεί τους επίδοξους κυνηγούς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς.
Η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει ότι η δυνατότητα που έχουν τα έντομα αυτά να αλλάζουν συνεχώς χρώμα μπερδεύει τους επικείμενους εχθρούς τους οι οποίοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την ακριβή τους θέση.
Μάλιστα υπάρχει και μια πρόσφατη έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Biology Letters η οποία δίνει μια εξήγηση μέσα από ένα πείραμα.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν πληθυσμό πουλιών και συγκεκριμένα ορτύκια, να κυνηγάει κινούμενες μαύρες κουκίδες σε μια οθόνη υπολογιστή, οι οποίες υποτίθεται πως ήταν έντομα.
Κάθε φορά που το ορτύκι στόχευε σωστά την κουκίδα με ένα τσίμπημα, έπαιρνε ένα πραγματικό έντομο ως επιβράβευση.
Μόλις εκπαιδεύτηκαν τα πουλιά, οι μισές κουκίδες αντικαταστάθηκαν από ιριδίζουσες, ίδιας διάστασης και σχήματος.
Τα πουλιά φαίνεται πως τα βρήκαν σκούρα με τις ιριδίζουσες κουκίδες καθώς χρειαζόντουσαν πολύ περισσότερα τσιμπήματα για να βρουν τον στόχο τους.
Ενδιαφέρον ε;
Πηγή άρθρου: Επιστημονικό περιοδικό Biology Letters του εκδοτικού οίκου The Royal Society.
Διαβάστε στη συνέχεια
Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
Ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη;
Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη μας (και όχι μόνο) ίσως να πέφτετε λίγο έξω. Για αυτό πριν ...
Μιλάνε τα ζώα;
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...
Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;
Πως μπορούν και βλέπουν οι κουκουβάγιες ενώ είναι σχεδόν πίσσα σκοτάδι; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέπουν σχεδόν σαν να είναι μέρα!
Γιατί τα λουλούδια έχουν χρώματα;
Αλήθεια, γιατί όλα σχεδόν τα λουλούδια έχουν τόσο όμορφα και ζωηρά χρώματα; Για λόγους ομορφιάς και αισθητικής; Ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο;
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!