Παρόλα τα πλεονεκτήματα που όλοι γνωρίζουμε, τελικά με τα φωτοβολταϊκά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.
Φυσικά τα
φωτοβολταϊκά μας δίνουν άφθονη ενέργεια από τον ήλιο, χωρίς να μολύνουμε έτσι το περιβάλλον, και χωρίς αυτή η πηγή ενέργειας να εκλείψει ποτέ.
Τα μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι πολλές φορές φρένο στο να μην προχωρήσουμε σε μία τέτοια επένδυση.
Ας δούμε όμως ποια είναι αυτά!
Κόστος αγοράς - επένδυσης
Για να κάνουμε μια εγκατάσταση, θα χρειαστεί να δαπανήσουμε αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουμε τα
φωτοβολταϊκά πάνελς, καθώς επίσης και για την εγκατάστασή τους.
Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα, κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κατά πόσο αξίζει να κάνουμε αυτή την επένδυση...
Επίσης, για παράδειγμα η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι σου αγοράζει την κιλοβατόρα "τόσο", αλλά πιστεύω πως δεν μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί μία τέτοια δέσμευση από μέρους της.
Στην τελική, ο μόνος σίγουρα κερδισμένος είναι ο κατασκευαστής και ο συντηρητής των φωτοβολταϊκών...
Τώρα, αν πρόκειται για αποκλειστικά δική μας χρήση για να καλύψουμε τις ανάγκες του σπιτιού μας, εκεί ίσως είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.
Αξιοπιστία και απόδοση
Πολλοί βγάζουν νούμερα και νούμερα, και... ένα κομπιουτεράκι για το πόσα λεφτά θα βγάζουμε!
Ουάου! Αυτά είναι! Κι όμως, λάθος! Αυτά τα νούμερα είναι στην καλύτερη περίπτωση με τις ιδανικότερες συνθήκες...
Όμως στην πραγματικότητα, η απόδοση δεν είναι τέτοια. Πολλοί εξωτερικοί παράγοντες και παράπλευρες απώλειες, θα μας ρίξουν κατά πολύ τα έσοδα... (αν φυσικά στο μέλλον πληρώνονται όπως προσυμφωνήσαμε...)
Ανάλογα την περίπτωση, στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός! Μπορεί μετά από 20 χρόνια να συνειδητοποιήσουμε ότι απλά... κάναμε μια τρύπα στο νερό!
Ζημιές
Ένα ακόμα
μειονέκτημα των φωτοβολταϊκών, είναι ότι είναι αρκετά ευαίσθητα. Αυτό συνεπάγεται και ζημιές, είτε από καιρικές συνθήκες, είτε εξαιτίας αστοχίας του συστήματός τους.
Φυσικά αυτό μεταφράζεται ως μία ακόμη πηγή εξόδων για τη συντήρησή τους...
Μπαταρίες και εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός χαλάει μερικές φορές και χρειάζεται αντικατάσταση. Θα πρέπει να το έχετε υπόψιν, μιας και αποτελεί ένα ακόμα έξοδο.
Επίσης, αν πρόκειται για κάλυψη μόνο δικών σας αναγκών, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να έχετε μπαταρίες (φορτίζουν τη μέρα, δίνουν ρεύμα τη νύχτα).
Οι μπαταρίες γενικά είναι ένα "αγκάθι" μιας και μπορεί να μην είναι αξιόπιστες μετά από καιρό και χάνουν και σε απόδοση. Οπότε είναι ένα ακόμα μείον για το οποίο θα πρέπει να σκεφτείτε για να δείτε αν αξίζει να προχωρήσετε.
Τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για πάντα...
Ένα ακόμα μεγάλο μειονέκτημα των φωτοβολταϊκών είναι ότι δεν κρατάνε για πάντα. Το ακόμα πιο δυσάρεστο είναι ότι η επένδυσή μας, μετά από κάποιο καιρό αρχίζει να "χάνει απόδοση".
Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την ίδια απόδοση μετά από κάποια χρόνια. Αρχίζει πέφτει και στο τέλος πλέον ...πάπαλα!
Αυτά λοιπόν είναι τα
μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Οπότε ζυγίστε τα καλά πριν προχωρήσετε...
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως τα φωτοβολταϊκά πάνελς παράγουν ρεύμα;
Μικρά κολπάκια για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι
Δείτε πώς με μερικά κολπάκια και συμβουλές, μπορείτε εύκολα και χωρίς να στερηθείτε, να εξοικονομείτε ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον
Δίοδος, Φωτοδίοδος - LED: Πως λειτουργεί;
Πως λειτουργεί η δίοδος - φωτοδίοδος και κατά συνέπεια τα LEDs σε γενικές γραμμές; Ας δούμε λοιπόν εδώ τη γενική λογική λειτουργίας μιας διόδου.
Πως λειτουργούν οι μπαταρίες;
Οι μπαταρίες έχουνε μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως όμως λειτουργούνε; Πως μπορεί ένα τόσο δα πραγματάκι να μας δίνει ρεύμα;
Πως να κάνω οικονομία στο ρεύμα
Κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ένα μόνιμο ερώτημα εμφανίζεται. Τι είναι αυτό που κάνω τόσο λάθος και τελικά τι μπορώ να ...