coolweb


Μπορούν τα ηλιακά παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην τάξη;

Πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ηλιακά παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία

Οι περισσότεροι πιθανόν θα έχετε ακούσει για τα ηλιακά παιχνίδια και πιθανότατα να τα έχετε δει κάπου ή ακόμη και να έχετε παίξει με κάποιο από αυτά στο παρελθόν.

Ωστόσο, εκτός από διασκέδαση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μάθηση; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί παρακάτω, αφού πούμε πρώτα δυο λόγια για τη διαδικασία της μάθησης γενικά.

Παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας


Ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας και δημιουργίας της γνώσης βασίζεται στο δάσκαλο. Αυτός θεωρείται η αυθεντία μέσα στην τάξη που καθοδηγεί και προσφέρει τη γνώση στους μαθητές.

 ο δάσκαλος καθορίζει το ρυθμό της μάθησης
Βασική αρχή αυτής της μεθόδου είναι η προσαρμογή των μαθητών στο ρυθμό και στον τρόπο σκέψης που καθορίζεται από αυτόν.

Φυσικά, προϋπόθεση για την επιτυχία της μεθόδου είναι η πολύ καλή γνώση του αντικειμένου από το δάσκαλο, καθώς και η ικανότητά του να μεταδίδει με ικανοποιητικό τρόπο τη γνώση αυτή στους μαθητές του.

Εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας


Εκτός όμως από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, υπάρχει και μια άλλη θεωρία γνώσης που αναπτύχθηκε από το Ζαν Πιαζέ, Ελβετό φιλόσοφο, φυσικό επιστήμονα και ψυχολόγος, γνωστή ως εποικοδομισμός (constructivism).

Ο όρος, αν και περιέχει την έννοια της κατασκευής (construction), δεν αναφέρεται σε κατασκευές, αλλά στη δόμηση της γνώσης. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι η γνώση δημιουργείται από μια αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπειριών και των ιδεών.

«Το ακούω και το ξεχνώ. Το βλέπω και το θυμάμαι. Το κάνω και το καταλαβαίνω».
Κομφούκιος, 551-479 π.Χ. Κινέζος φιλόσοφος.


Κατά τη θεωρία αυτή, συχνά προωθούνται δραστηριότητες κατασκευής σαν ιδανικές δραστηριότητες μάθησης, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή προγραμμάτων, παιχνιδιών κλπ.

Η μάθηση αντιμετωπίζεται πλέον σαν ενεργή διαδικασία στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες "κατασκευάζουν" ενεργά τη γνώση, προσπαθώντας να κατανοήσουν τα διάφορα φαινόμενα και τον κόσμο που τους περιβάλλει.

 οι μαθητές πρέπει να κατασκευάζουν ότι μαθαίνουν για να τους μείνει
Στο παραπάνω πλαίσιο, τα ηλιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΛΑΤΖΙ ΠΛΑΝ (Solar Toys) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τη φαντασία τους και συγχρόνως να μάθουν για την ηλιακή ενέργεια και γενικότερα για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Τι ακριβώς όμως είναι τα παιχνίδια αυτά και πως λειτουργούν; Ας δούμε παρακάτω.

Τι είναι τα ηλιακά παιχνίδια;


Πρόκειται για ξύλινες, συναρμολογούμενες κατασκευές διαφόρων μοντέλων όπως για παράδειγμα ηλιακός ανεμόμυλος, ηλιακός νερόμυλος, ηλιακό σπίτι, ηλιακά αεροπλάνα (διπλάνο και τριπλάνο), ηλιακά αυτοκίνητα, κλπ.

Ωστόσο, τα ηλιακά παιχνίδια έχουν μια πολύ βασική διαφορά από τα συνηθισμένα παιχνίδια. Δεν λειτουργούν με συμβατικές μπαταρίες, αλλά με φωτοβολταϊκά κύτταρα.

Αφού, λοιπόν, τα παιδιά κατασκευάσουν ένα ηλιακό παιχνίδι, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες στα ελληνικά που περιλαμβάνονται στη συσκευασία του παιχνιδιού, το μόνο που έχουν να κάνουν στη συνέχεια είναι να τοποθετήσουν το παιχνίδι σε κάποιο σημείο που βλέπει ο ήλιος και αυτό αρχίζει να λειτουργεί.

 τι είναι τα ηλιακά παιχνίδια
Για παράδειγμα, στον ηλιακό ανεμόμυλο αρχίζει να περιστρέφεται η φτερωτή, ενώ στα αεροπλάνα περιστρέφεται ο έλικας (η προπέλα). Το ηλιακό σπίτι, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η οποία φορτίζει από τον ήλιο μέσω ενός φωτοβολταϊκού κυττάρου.

Αν στη συνέχεια τοποθετήσουμε το σπίτι σ΄ ένα σκοτεινό σημείο, ανάβει ένα λαμπάκι LED στο εσωτερικό του και το φωτίζει όμορφα!

Τι γίνεται, όμως, όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ή όταν βρέχει; Κανένα πρόβλημα, αφού τα ηλιακά παιχνίδια μπορούν να λειτουργήσουν και με ένα τεχνητό φως, π.χ. με ένα δυνατό φακό ή με μια λάμπα 50W.

Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε και το φακό ενός κινητού τηλεφώνου γι αυτό το σκοπό.

Μπορούν τα ηλιακά παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην τάξη;

Τα ηλιακά παιχνίδια μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη, ενισχύοντας τη συνεργατική μάθηση.

Η συνεργασία μεταξύ των παιδιών μπορεί να οδηγήσει, μέσα από την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία τους, σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο κατανόησης από αυτό στο οποίο θα έφθανε ένα παιδί εάν εργαζόταν μόνο του.

Τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε ομάδες, κατά προτίμηση ανομοιογενείς όσον αφορά στο φύλο, στην ηλικία ή στο γνωστικό επίπεδο, και ο δάσκαλος μπορεί να αναθέσει σε κάθε ομάδα την κατασκευή ενός ηλιακού παιχνιδιού, π.χ. του ηλιακού σπιτιού.

 τα ηλιακά παιχνίδια μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία των παιδιών στην τάξη
Φυσικά, οι ομάδες θα πρέπει να είναι ολιγομελείς, π.χ. να απαρτίζονται από 4-5 παιδιά το πολύ, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή.

Στη συνέχεια, τα παιδιά μπορούν να ελέγξουν τη λειτουργία του ηλιακού παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας διάφορους φακούς ή λάμπες. Ακόμα, μπορούν να βάψουν το παιχνίδι, δεδομένου ότι αυτό έχει το φυσικό χρώμα του ξύλου.

Η όλη διαδικασία γίνεται υπό την επίβλεψη του δασκάλου και έχει σαν αποτέλεσμα τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στο σχολείο και τη μάθηση, καθώς και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων συνεργασίας των παιδιών και την εμπέδωση της γνώσης με εύκολο και ευχάριστο τρόπο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και ειδικές πειραματικές διατάξεις για σχολεία, κατάλληλες για διεξαγωγή απλών πειραμάτων και μετρήσεων για τα φωτοβολταϊκά.

 πειράματα με φωτοβολταϊκά για το σχολείο
Τα πειράματα αυτά προσομοιώνουν με απλό τρόπο τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην πράξη, καλύπτοντας έννοιες, όπως η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, οι συνθήκες νεφώσεων και σκίασης, τα συστήματα ιχνηλάτησης (tracking systems), κλπ.

Το coolweb.gr ευχαριστεί θερμά το site solar-toys.gr για τη συγγραφή αυτού του άρθρου.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί το σκονάκι λέγεται έτσι
Σχετικά άρθρα

Τι είναι η δυσλεξία και ποια τα χαρακτηριστικά της
Δυσλεξία: Εννοιολογική αποσαφήνιση και χαρακτηριστικά
Τι είναι η δυσλεξία; Δείτε μια εννοιολογική αποσαφήνιση καθώς και τα χαρακτηριστικά της μαθησιακής αυτής δυσκολίας στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Πως να γίνω πιο παραγωγικός
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...
Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσλεξίας
δυσλεξία συμπτώματα
Η δυσλεξία είναι μια πολύ συχνή διαταραχή του γραπτού και του προφορικού λόγου που εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ...
Ηλιακός θερμοσίφωνας: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα
Συμφέρει να βάλω ηλιακό θερμοσίφωνα
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια έξυπνη συσκευή η οποία εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνει το νερό στο σπίτι μας. Στην ...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Μπορούν τα ηλιακά παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην τάξη;
Kατηγορία: Επιστήμες
Tags: ήλιοςενέργειαφωτοβολταϊκάπαιχνίδιαμαθητέςσχολεία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως τα φωτοβολταϊκά πάνελς παράγουν ρεύμα;
φωτοβολταϊκά ρεύμα
Πως λειτουργούν αυτά τα περίφημα φωτοβολταϊκά πάνελς και παράγουν ρεύμα; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Τι συμβαίνει με τον ήλιο, τα φωτόνια και τα ηλεκτρόνια;

Τα μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών!
φωτοβολταϊκά
Αν και τα φωτοβολταϊκά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, δεν είναι πάντα και ό,τι καλύτερο. Δείτε εδώ τα μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ