coolweb


Χασμουρητό: τι είναι, γιατί χασμουριόμαστε; Αιτία;

χασμουρητό αιτία

Διαβάστηκε: 69.825 φορές
Τι είναι το χασμουρητό; Γιατί συμβαίνει; Ποια η αιτία για αυτή την αντίδραση του οργανισμού μας; Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει και χασμουριόμαστε!
Τι είναι το χασμουρητό;

Είναι μια πράξη που κάνει ο οργανισμός μας, χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Κατά την πράξη αυτή όπως όλοι γνωρίζουμε, αναγκαζόμαστε και ανοίγουμε το στόμα μας κατά πολύ, παίρνοντας ουσιαστικά μια πολύ μεγάλη ανάσα (όσο μεγαλύτερη γίνεται).

Κατά την εισπνοή αυτή, τα πνευμόνια μας γεμίζουν στο μέγιστο, με αέρα . Οι κοιλιακοί μυς κάμπτονται, με αποτέλεσμα το διάφραγμά μας, να πιέζεται προς τα κάτω.

Είναι αλήθεια ότι το χασμουρητό είναι μεταδοτικό;

Ναι είναι αλήθεια! Δοκιμάστε όταν θα βρίσκεστε πχ σε ένα meeting να χασμουρηθείτε διακριτικά, βάζοντας το χέρι σας μπροστά από το στόμα. Ε λοιπόν, παρατηρήστε μετά τους άλλους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση!

Γιατί χασμουριόμαστε;

χασμουρητό μεταδοτικό
Οι περισσότεροι από μας νομίζουν ότι χασμουριόμαστε όταν βαριόμαστε ή αισθανόμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε. Αλλά δεν είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι.

Οι επίσημοι λόγοι είναι οι εξής:

1) Χασμουριόμαστε για να εισάγουμε στον οργανισμό μας απότομα μεγάλη ποσότητα οξυγόνου, ώστε να αφαιρεθεί συσσωρευμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η θεωρία εξηγεί τον λόγο που χασμουριόμαστε πιο εύκολα όταν είμαστε σε μικρό χώρο με πολύ κόσμο: υπάρχει στην ατμόσφαιρα αυξημένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, που λαμβάνουμε συνεχώς και συσσωρεύεται μέσα μας.

2) Η θεωρία της βαρεμάρας: παρόλο που χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι ή νυστάζουμε ή έχουμε βαρεθεί, παρατηρήθηκαν φαινόμενα που καταρρίπτουν το φαινόμενο αυτό. Όπως για παράδειγμα, μερικοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, χασμουριούνται, λίγο πριν τελειώσουν το κομμάτι τους (που είναι σε ένταση, και δεν βαριούνται –τους βλέπει όλος ο κόσμος!)…Μια πιο προσιτή αλήθεια, είναι ότι δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο και την αιτία του χασμουρητού, μιας και βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα σε αυτά που προαναφέραμε. Το χασμουρητό ανήκει στην κατηγορία των ανεξήγητων συμπεριφορών του εγκεφάλου μας.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι δεν γίνεται άσκοπα και σίγουρα υπάρχει λόγος που ο εγκέφαλος δίνει αυτό το ερέθισμα.


γιατί χασμουρίομαστε

Επίσης να αναφέρουμε πως όλα τα ζωντανά όντα χασμουριούνται (ακόμα και από τα ψάρια!)

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ξεκινάμε να χασμουριόμαστε πριν καν γεννηθούμε!

Διαβάστε στη συνέχεια Αναπνέουν τα έντομα;


Σχετικά άρθρα

Γιατί βάζουμε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν χασμουριόμαστε;
χασμουριόμαστε
Δεν θα δούμε εδώ γιατί χασμουριόμαστε, αλλά γιατί όταν χασμουριόμαστε, βάζουμε το χέρι μας μπροστά από το στόμα... Αλήθεια, γιατί το κάνουμε αυτό;
Που κάνει καλό το γέλιο;
χαμόγελο
Γελάμε όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά. Το γέλιο λένε είναι ζωή και φυσικά, όχι άδικα! Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πόσο καλό μας κάνει, θα εκπλαγείτε!

Σχόλια

Kepelos ▾
  (στις 09-06-2010)
Περιμένω πνευματικά δικαιώματα!!!Χεχεχεχε!!!

Βασικά θα θέλαμε να διαβάσουμε και με τον λόξυγκα τι γίνεται!!!Θα περιμένουμε!!!!
KOYPEAS_AE ▾
  (στις 28-06-2010)
Πραγματικα καμμια φορα θα δοκιμασω αυτο με το δωματιο...
πρεπει να εχει πολυ πλακα!!!!
Palalos ▾
  (στις 30-06-2010)
Πολύ καλό άρθρο. Οι περισσότεροι έχουν εσφαλμένη εντύπωση για το χασμουρητό.

Επίσης σημειώστε ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους αναστεναγμούς.
  (στις 30-06-2010)
Ωραίος ο Palalos :)
Χρηστος ▾
  (στις 24-08-2011)
Οταν εβλεπα τις φωτογραφιες χασμουριομουν μεχρι να το διαβασω ολο :Ρ
Μάνος ▾
  (στις 25-02-2012)
Χασμουρήθηκα τρεις φορές διαβάζοντας το άρθρο... ΟΧΙ ΑΠΟ ΒΑΡΕΜΑΡΑ :)
Νίκος ▾
  (στις 24-12-2014)
Λοξυγκας =διάσπαση διαφράγματος
Κωστής ▾
  (στις 31-01-2015)
Παιδιά, το χασμουρητό είναι σίγουρα κάτι παραπάνω. Ίσως σύμπτωμα υπερκόπωσης... Εγώ κάθε πρωί ξυπνάω περδίκι, τρώω ένα σκασμό δημητριακά και πάω για δουλειά, δουλεύω με ένταση δεκατρείς ώρες (καθιστική δουλειά, εξυπηρέτηση πελατών, πάνω από εκατό στο δωδεκάωρο.) Τρώω ένα μήλο και πίνω ένα καφέ κι ένα χαμομήλι. Γυρίζω σπίτι κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τρώω και μετά από λίγο νιώθω μεγάλο βάρος στο στήθος (να πεθάνω) και τελευταία έντονα ρίγη στην κοιλιά, τα πλευρά και τα μπούτια. Η κατάσταση εκτονώνεται με πολλά απανωτά χασμουρητά που διαρκούν ίσως και μία ώρα. Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά το φαγητό και πάντα βράδυ. Για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που δε δουλεύω και τρώω (μόνο) μεσημέρι με την οικογένεια δεν εμφανίζονται. Όποιος έχει καμιά ιδέα, ας πει.
  (στις 31-01-2015)
Καλημέρα Κωστή,

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα εδώ στο coolweb, είναι καλό να επισκεφθείς κάποιον γιατρό και μην συμβουλεύεσαι το διαδίκτυο για οτιδήποτε αφορά την υγεία σου.

Μπορεί να σε βάλει να κάνεις μια σειρά από εξετάσεις κι έτσι να δει τις έχεις εμπεριστατωμένα, ώστε να ξέρεις στα σίγουρα και όχι υποθετικά.
Κωστής ▾
  (στις 31-01-2015)
Εξετάσεις επί εξετάσεων. Γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση κι αξονική θώρακος και άνω κοιλίας. Όλα καλά, μια ελαφριά οισοφαγίτιδα. Δεν δικαιολογεί την ένταση του φανομένου και ειδικά τα ρίγη και το χασμουρητό. Μετά πάμε σε γενικές αξονικές. Άνευ πόνου κανείς δεν γράφει. Κι εγώ δεν έχω πόνο παρά μόνο στο στήθος εν είδι μεγάλης πίεσης στο στήθος που εμφανίζεται είκοσι λεπτά μετά το φαγητό και κρατά άλλο τόσο. Τα ρίγη πιάνουν εκείνη την ώρα και κρατάνε περίπου μία ώρα έντονα, άλλο τόσο πιο ήπια. Στο ενδιάμεσο πολλά κι απανωτά χασμουρητά. Εκατό και παραπάνω. Ξεσαγώνιασμα. Αυτό δεν συζητούσαμε; Συγνώμη αν προσθέτω στην κουβέντα μας και το δικό μου λιθαράκι, αυτή πίστευα πως ήταν η ιδέα ενός φόρουμ.
  (στις 02-02-2015)
Τελείως φιλικά, αυτό που λέμε και έχουμε πει και επανειλημμένα στο παρελθόν, είναι δεν πρέπει να προσπαθεί κάποιος να κάνει διάγνωση και να αναζητά θεραπεία για προβλήματα υγείας μέσω διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η εξέταση από γιατρό κατάλληλης ειδικότητας. Το αν μετά θέλεις να μοιραστείς την εμπειρία σου για το α ή το β πρόβλημα, αυτό είναι άλλο θέμα.
χαρης ▾
  (στις 25-01-2018)
φίλε κωστή το έχω και εγώ καμιά φορά.Απλά αλλαξε δουλειά και βρες μια πιο ξεκούραστη είναι το φυσιολογικό ξεσπασμα του οργανισμού.Δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου γιατί αύριο μεθαύριο που θα χεις τιποτα αγχώδεις διαταραχές θα το μετανιώσεις το 13άωρο χωρίς διαλείμματα
Παναγιώτης ▾
  (στις 19-11-2018)
παιδιά αντιλαμβάνομαι οτι ο εγκέφαλος ζητάει κάτι απο τον αέρα που αναπνέουμε, επειδή νιώθω να περνάει απο τα αυτιά οξυγόνο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Χασμουρητό: τι είναι, γιατί χασμουριόμαστε; Αιτία;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: αναπνοήνύσταπνευμόνιαστόμαχασμουρητό
Έχει 13 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως θα σταματήσω να τρώω τα νύχια μου!
τρώω νύχια
Τρώτε τα νύχια σας και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή την κακιά συνήθεια; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε να σταματήσετε το φάγωμα νυχιών!

Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας;
ανοιγοκλείνουμε μάτια
Όλοι μας το κάνουμε, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουμε το γιατί! Γιατί λοιπόν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια; Αιτία; Δείτε λοιπόν σε αυτό το άρθρο!

Γιατί φοράμε τη βέρα στον παράμεσο;
Γιατί φοράμε τη βέρα στο τέταρτο δάχτυλο
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο φοράμε τη βέρα στο τέταρτο δάχτυλο, δίπλα στο μεσαίο; Ας δούμε πως προέκυψε αυτή η συνήθεια.

Γιατί κουνάμε τα χέρια μας μπρος - πίσω όταν περπατάμε;
κουνάμε χέρια
Αλήθεια, γιατί όταν περπατάμε, αυναίσθητα κουνάμε τα χέρια μας μπρος - πίσω; Τυχαίο; Ή μήπως όχι; Ας δούμε λοιπόν!

Γιατί βάζουμε το χέρι μπροστά στο στόμα όταν χασμουριόμαστε;
χασμουριόμαστε
Δεν θα δούμε εδώ γιατί χασμουριόμαστε, αλλά γιατί όταν χασμουριόμαστε, βάζουμε το χέρι μας μπροστά από το στόμα... Αλήθεια, γιατί το κάνουμε αυτό;

Γιατί μιλάμε πιο δυνατά όταν φοράμε ακουστικά;
ακουστικά
Όταν ακούμε μουσική με ακουστικά, τυχαίνει πολλές φορές να μιλάμε πιο δυνατά. Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο; Πως εξηγείται; Ας δούμε λοιπόν!

Πως να σταματήσω να γκρινιάζω
Πως να κόψω την γκρίνια
Αλήθεια πως μπορεί να πάψει κάποιος να είναι γκρινιάρης; Υπάρχει άραγε κάποιος "μαγικός" τρόπος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί κάνουμε χειραψία; Πως προέκυψε; Δείτε!
Για ποιο λόγο κάνουμε χειραψία;
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο κάνουμε χειραψία για να χαιρετήσουμε κάποιον; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως να κερδίσω χρόνο για τον εαυτό μου: 5+1 συμβουλές
Πως να εξοικονομήσετε ελεύθερο χρόνο
Δείτε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί ορισμένες συμβουλές για να εξοικονομήσετε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ