coolweb


Γιατί γίνονται σεισμοί;

γιατί γίνονται σεισμοί

Διαβάστηκε: 44.529 φορές
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνονται σεισμοί; Τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και... κουνιόμαστε; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!
Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα στο ερώτημα γιατί γίνονται σεισμοί. Ένας σεισμός μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή, εξαιτίας κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης, όπως για παράδειγμα εξαιτίας κάποιας κατάρρευσης ορυχείου, εξαιτίας κάποια έκρηξης μεγάλης ισχύος, κλπ

Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για τους σεισμούς που όλοι γνωρίζουμε και πρόκειται για δόνηση ελάχιστης κλίμακας.

Τώρα, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα "συστατικά της γης" και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Αλλά πριν περάσουμε στο "ζουμί", ας δούμε λίγο την ανατομία της γης, ώστε να καταλάβουμε μετέπειτα γιατί γίνονται σεισμοί.

Η γη αποτελείται(από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.

τεκτονικές πλάκες
Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες.

Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά "τις σπρώχνει". Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη.


Πως δημιουργείται ο σεισμός

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.

Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή καβάλημα μεταξύ τους ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί!

Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!

σεισμόςΟ σεισμός αυτός, θα διαρκέσει, όση ώρα κινούνται οι τεκτονικές πλάκες ώστε να έρθουνε στην καινούρια τους θέση, έχοντας εκτονώσει μέρος της ισχυρής πίεσης αναμεταξύ τους!

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εστί σεισμός, φανταστείτε το εξής:

έστω ότι έχουμε δύο σβήστρες και τις βάζουμε δίπλα δίπλα.
Πιέζουμε τη μία προς τα μπροστά και την άλλη προς τα πίσω, ενώ παράλληλα πιέζουμε με δύναμη και τη μία προς τη μεριά της άλλης.

Οι σβήστρες παραμένουνε ακίνητες επειδή η μία "συγκρατεί" την άλλη.

Αν ασκήσουμε όμως περισσότερη δύναμη, σε κάποια φάση θα υπάρξει εκτόνωση: θα κινηθούνε απότομα προς τις κατευθύνσεις που τις ωθούσαμε (η μία μπροστά και η άλλη πίσω) απότομα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα σταματήσουνε απότομα να κινούνται.

Έτσι λοιπόν γίνονται και οι σεισμοί!
Αντί των σβηστρών, φανταστείτε τις τεκτονικές πλάκες.

Βέβαια, σεισμός γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις που οι τεκτονικές πλάκες συμπεριφέρονται λιγάκι διαφορετικά, όπως για παράδειγμα, η εκτόνωση μπορεί να μη γίνει με κίνηση των τεκτονικών πλακών παράλληλα, αλλά η μία να καβαλήσει την άλλη!

σεισμοί γίνονται

Διαβάστε στη συνέχεια Πως δημιουργείται το τσουνάμι;Σχόλια

GIANNHS KALEPIDHS ▾
  (στις 16-04-2013)
POLY EMPLOYTISMENO KAI LEPTOMERES KEIMENO.ENDIAFERON KAI TO PERIEXOMENO.
Ντόρα Παπαδάκη ▾
  (στις 16-04-2013)
Μπράβο για την καλή δουλειά...Εκπληκτικές οι εικόνες και το περιεχόμενο!
  (στις 16-04-2013)
Να ’σαι καλά Γιάννη, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Με Ελληνικά την επόμενη φορά και όχι greeklish, ευχαριστούμε για την κατανόηση :)
  (στις 16-04-2013)
Να ’σαι καλά Ντόρα, κάνουμε ότι μπορούμε :)
ΒΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ▾
  (στις 22-10-2016)
ΣΩΣΤΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ .. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί γίνονται σεισμοί;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: σεισμόςτεκτονικές πλάκεςλάβαφυσικά φαινόμενα
Έχει 5 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;
μπλε ουρανός
Ο ουρανός (το διάστημα) είναι μαύρος, γιατί τον βλέπουμε μπλε; Του ηλίου το φως είναι άσπρο, γιατί το βλέπουμε κίτρινο; Τι συμβαίνει στο ηλιοβασίλεμα;

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;

Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.

Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;
χαλάζι
Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο καιρικό φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως δημιουργείται.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
βλέπουμε φεγγάρι
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;
παγωμένος Βόρειος Πόλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...

Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!
αστραπή και βροντή
Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!

Πως δημιουργείται το τσουνάμι;
τσουνάμι δημιουργείται
Είναι γνωστό σε όλους μας και είναι υπεύθυνο για τεράστιες καταστροφές. Πως όμως δημιουργείται το τσουνάμι; Τι συμβαίνει στη θάλασσα;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ