coolweb


Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο

χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο

Διαβάστηκε: 141.973 φορές
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η ημέρα του χρόνου που έχει τη μικρότερη διάρκεια (ενώ εκείνη την ημέρα η νύχτα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια).

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο και πότε πέφτει;

Τις μέρες του χειμώνα, η καθημερινή τροχιά του ήλιου στον ουράνιο θόλο βρίσκεται σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα. Για αυτόν τον λόγο οι χειμωνιάτικες μέρες είναι μικρές και οι νύχτες μεγάλες.

Πότε μεγαλώνουν οι μέρες

Σύμφωνα με την παράδοση, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν σπυρί - σπυρί μετά την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνα στις 12 Δεκεμβρίου.

ο Άγιος Σπυρίδωνας και η σχέση του με την διάρκεια της ημέρας
Στην πραγματικότητα, οι μέρες όντως αρχίζουν να μεγαλώνουν, μόνο που αυτό συμβαίνει λίγες μέρες αργότερα, δηλαδή μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Τότε παρατηρείται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους, ενώ παράλληλα, σηματοδοτείται η έναρξη του χειμώνα.

Με άλλα λόγια, το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η επιστημονική εξήγηση ενός φαινομένου που η Ορθόδοξη παράδοση απέδιδε στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Στην πράξη, στο χειμερινό ηλιοστάσιο έχουμε την μικρότερη διάρκεια μέρας ή αλλιώς τη μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας. Από εκεί και πέρα η ημέρα αρχίζει και μεγαλώνει και η νύχτα να μικραίνει.

Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο ακριβώς όπως και το Πάσχα. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που υπολογίζουμε τις ημέρες στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Συνήθως πέφτει στις 21 Δεκεμβρίου. Μερικές φορές (συνήθως κάθε 4-5 χρόνια) συμβαίνει την 22η μέρα του τελευταίου μήνα του έτους και πολύ σπάνια πέφτει στις 20 ή στις 23 Δεκεμβρίου.

Φυσικά λόγω διαφοράς ώρας οι μέρες αυτές διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ας αναφέρουμε κάποιες ημερομηνίες ενδεικτικά για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη στο οποίο βρίσκεται και η χώρα μας:

» Χειμερινό ηλιοστάσιο 2024: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:19

» Χειμερινό ηλιοστάσιο 2025: Κυριακή 21 Δεκεμβρίου και ώρα 17:02

» Χειμερινό ηλιοστάσιο 2026: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 22:49

Από τις ημέρες αυτές και έπειτα η διάρκεια της ημέρα ξεκινάει να μεγαλώνει. Στην ισημερία η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με τη διάρκεια της νύχτας. Έπειτα η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου όπου η ημέρα έχει τη μέγιστη δυνατή διάρκεια.

Δηλαδή θεωρητικά το χειμερινό ηλιοστάσιο βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα.


Το γεγονός αυτό θεωρούνταν πολύ σημαντικό, για αυτό και από την αρχαιότητα υπήρχε η λατρεία του Ήλιου που γιορτάζονταν τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη.

η λατρεία του ήλιου ήταν κάτι συνηθισμένο
Κάποιοι μάλιστα, παραλληλίζουν την γιορτή αυτή με τα Χριστούγεννα, την μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, υποστηρίζοντας ότι τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Θεανθρώπου.

Τι είναι το ηλιοστάσιο

Η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις ήλιος και στάση, ακριβώς γιατί τις ημέρες των ηλιοστασίων ο ήλιος σταματά την κίνηση του προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση και αντιστρέφει στην ουσία την τροχιά του.

Το ηλιοστάσιο, γενικά, είναι η στιγμή που η Γη, και πιο συγκεκριμένα ο άξονας της, βρίσκεται στραμμένος κοντύτερα ή μακρύτερα από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη μας γύρω από αυτόν που διαρκεί περίπου 365 μέρες.

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες σηματοδοτούν τις τέσσερις εποχές του χρόνου, οι οποίες σχηματικά φαίνονται στην παρακάτω εικόνα όπως τις βλέπουμε από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

εποχές όπως φαίνονται από το βόρειο ημισφαίριο
Τις μέρες εκείνες ο ήλιος βρίσκεται στην ουσία στο πιο ψηλό ή στο πιο χαμηλό σημείο του ουρανού κατά το μεσημέρι, όπως φαίνεται από τη Γη.

Στο χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά, για αυτό η νύχτα είναι μεγάλη και η μέρα μικρή σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη μας, με εξαίρεση τους δύο τροπικούς κύκλους.

Οι εποχές της Γης οφείλονται στο γεγονός ότι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο. Συγκεκριμένα σχηματίζει γωνία περίπου 23° που επιστημονικά ονομάζεται λόξωση της εκλειπτικής.

Ο φωτισμός της Γης κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μισό έτος να κλίνει το ένα ημισφαίριο προς τον ήλιο και το άλλο μισό το άλλο. Η μέγιστη κλίση συμβαίνει κατά τα ηλιοστάσια.

Για την ακρίβεια, κατά το χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο, ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ του ουράνιου θόλου σε περιοχές πάνω στον Τροπικό του Αιγόκερω.

Έτσι, τα ηλιοστάσια μαζί με τις ισημερίες καθορίζουν άμεσα τις εποχές του έτους, καθώς αποτελούν τις ημέρες εκκίνησης τους.

Καλό χειμώνα λοιπόν!

Διαβάστε στη συνέχεια Πότε είναι το θερινό ηλιοστάσιο


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το φεγγάρι και γιατί λέγεται έτσι;
φεγγάρι τι είναι
Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι είναι το φεγγάρι και γιατί το λέμε έτσι; Ας δούμε όλες τις πληροφορίες στο άρθρο που ακολουθεί.
Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.
Τι είναι η μαύρη τρύπα;
μαύρη τρύπα
Τι ακριβώς είναι η μαύρη τρύπα, γιατί λέγεται έτσι και πως δημιουργείται; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Πως δημιουργήθηκε το φεγγάρι;
δημιουργία φεγγαριού
Πότε και πως ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Ποια είναι η επικρατέστερη άποψη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Τι είναι τα αστέρια και τι τα πεφταστέρια; Τι διαφορά έχουν;
αστέρια και πεφταστέρια
Τι είναι τα αστέρια που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό; Που βρίσκονται; Από πού παίρνουν το φως τους; Ποια είναι η διαφορά τους από τα πεφταστέρια; Δείτε!

Σχόλια

ΤΡΕΜΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ▾
  (στις 21-12-2015)
Το ότι η παράδοση λέει ότι η μέρα μεγαλώνει ”σπυρί σπυρί από του Αγίου Σπυρίδωνος” έχει σχέση και αυτή με το Ιουλιανό ημερολόγιο (12 Δεκεμβρίου με το Ιουλιανό είναι 25 Δεκεμβρίου με το Γρηγοριανό. Τότε (25 Δεκ) αρχίζει η ημέρα να μεγαλώνει ”σπυρί σπυρί”.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία από ημερολογιακής πλευράς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου, με πιο πιθανές ημερομηνίες την 21η και την 22η. Την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο έπεσε στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και δεν θα ξανασυμβεί πριν το 2303. Αυτές οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Συγκεκριμένα, το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή αντικαταστάθηκε το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 πΧ και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.
  (στις 21-12-2015)
Πολύ σωστή παρατήρηση! Βέβαια, η διαφορά που έχουν τα δύο ημερολόγια δεν είναι σταθερή στις 13 μέρες, αλλά αυξάνεται και αυτή με την πάροδο των χρόνων.
Κωνσταντίνος ▾
  (στις 21-06-2018)
Μήπως έχετε κάνει λάθος κάποιες ημέρες;
”Χειμερινό ηλιοστάσιο 2018: Τρίτη 21 Δεκεμβρίου”
H 21 Δεκεμβρίου 2018 είναι Παρασκευή, όχι Τρίτη. Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι Τρίτη (25 Δεκεμβρίου).
”Χειμερινό ηλιοστάσιο 2019: Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου”
Τού χρόνου (2019) η 22 Δεκεμβρίου θα είναι Κυριακή (Τα Χριστούγεννα Τετάρτη).
”Χειμερινό ηλιοστάσιο 2020: Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου”
To 2020 η 21 Δεκεμβρίου είναι Δευτέρα (Χριστούγεννα Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου).
  (στις 21-06-2018)
Σωστός Κωνσταντίνε, διορθώθηκε. Τι να πω... μας χτύπησε μάλλον ο δαίμων του ημερολογίου! :P
Κωστας ▾
  (στις 29-11-2018)
Σε πολλά σαιτ (συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας)
αναφέρονται διαφορετικές ώρες έναρξης χειμερινού ηλιοστάσιου 2018. 22:22 22:23 22:24 κτλ. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά λεπτού;
  (στις 01-12-2018)
Κωστα, το ηλιοστάσιο, γενικά, είναι η στιγμή που η Γη βρίσκεται πιο κοντά ή πιο μακρια από τον Ήλιο. Οπότε η στιγμή αυτή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά συνήθως βλέπουμε τις διαφορές αυτες από χώρα σε χώρα. Πιθανόν λοιπον κάποια άρθρα να δίνουν την ώρα του φαινομένου για κάποια άλλη χώρα και όχι για την Ελλάδα. Το σημαντικό δεν είναι τόσο η ώρα, αλλά η μέρα που έχουμε ηλιοστάσιο γιατί από εκεί ξεχνάει η εκάστοτε εποχή (πχ ο χειμώνας για το χειμερινό ηλιοστάσιο).
Λάζαρος ▾
  (στις 02-12-2018)
Όταν μπαίνουμε νύχτα στο κάθε ηλιοστάσιο η ημέρα μεγαλυτερη,μικρότερη ή ίση ανάλογα την εποχή είναι την επομένη ή την ίδια ημέρα;
  (στις 04-12-2018)
Λάζαρε, όπως γράφουμε και στο άρθρο, το ηλιοστάσιο είναι η στιγμή που η Γη, και πιο συγκεκριμένα ο άξονας της, βρίσκεται στραμμένος κοντύτερα ή μακρύτερα από τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά του πλανήτη μας γύρω από αυτόν που διαρκεί περίπου 365 μέρες. Οπότε αφού το χειμερινό ηλιοστάσιο πχ για το 2018 πέφτει Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και ώρα 22:22, αυτό σημαίνει ότι η νύχτα της 21ης Δεκεμβρίου είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια όλου του χρόνου.
Aria ▾
  (στις 11-12-2018)
Και βασικά όχι, δεν ”αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του <Θεανθρώπου>”, αντικατέστησαν κυριολεκτικά τις περισσότερες παγανιστικές εορτές με χριστιανικές, αφού ήταν πολύ δυνατότερες για να τις σταματήσουν. Κλασικοί χριστιανοί.. Κρίμα..
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
Kατηγορία: Φύση - ΠεριβάλλονΕπιστήμες
Tags: ήλιοςγηπλανήτεςνύχταΔεκέμβριοςπότε πέφτει
Έχει 9 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;
μπλε ουρανός
Ο ουρανός (το διάστημα) είναι μαύρος, γιατί τον βλέπουμε μπλε; Του ηλίου το φως είναι άσπρο, γιατί το βλέπουμε κίτρινο; Τι συμβαίνει στο ηλιοβασίλεμα;

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;

Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.

Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;
χαλάζι
Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο καιρικό φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως δημιουργείται.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
βλέπουμε φεγγάρι
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;
παγωμένος Βόρειος Πόλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...

Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!

Γιατί γίνονται σεισμοί;
γιατί γίνονται σεισμοί
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνονται σεισμοί; Τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και... κουνιόμαστε; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!
αστραπή και βροντή
Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!

Πως δημιουργείται το τσουνάμι;
τσουνάμι δημιουργείται
Είναι γνωστό σε όλους μας και είναι υπεύθυνο για τεράστιες καταστροφές. Πως όμως δημιουργείται το τσουνάμι; Τι συμβαίνει στη θάλασσα;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ