coolweb


Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;

χαλάζι

Διαβάστηκε: 50.927 φορές
Όλοι έχουμε δει αυτό το περίεργο καιρικό φαινόμενο: το χαλάζι. Ακόμα και καλοκαιριάτικα! Είναι δυνατόν;! Ας δούμε λοιπόν τι είναι και πως δημιουργείται.
Το χαλάζι όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία μορφή βροχόπτωσης, που πέφτει από τον ουρανό, όχι υπο μορφή βροχής, αλλά υπο μορφή "παγωμένης" βροχής, ή πιο απλά, υπό μορφή παγωμένων σφαιριδίων.

Το φαινόμενο της πτώσης του χαλαζιού, όπως είναι αυτονόητο, ονομάζεται χαλαζόπτωση.

μέγεθος χαλαζιούΤα σφαιρίδια αυτά, ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το "παιχνίδι" που εξελίσσεται στα σύνεφφα, μπορούν να έχουν μέγεθος όσο ένα μικρό μπιζέλι, ή στη χειρότερη, μπορεί να έχουν το μέγεθος ένός μεγάλου πορτοκαλιού.

Ωραία όλα αυτά. Αλλά τι συμβαίνει εκεί πάνω και δημιουργείται το χαλάζι;
Πως είναι δυνατόν, ακόμα και με ζεστό καιρό, να πέφτουν "παγάκια" από τον ουρανό;

Για να δημιουργηθεί το χαλάζι, θα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα μαζί.

σύνεφφα και υγρασίαΑρχικά, θα πρέπει να δημιουργηθούν σύννεφα φορτωμένα με μεγάλη ποσότητα υγρασίας και σε ύψος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων.

Η θερμοκρασία σε αυτά τα ύψη, πολλές φορές είναι πολύ χαμηλή.

Είναι τόσο χαμηλή, που μπορούν πολύ εύκολα να παγώσουν τα σταγονίδια που υπάρχουν στα σύννεφα (την ενισχυμένη υγρασία που προαναφέραμε).

Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό για τη δημιουργία του χαλαζιού.

ισχυροί άνεμοιΠαράλληλα, στα σύννεφα αυτά, δημιουργούνται ισχυροί άνεμοι.
Αυτοί οι άνεμοι δημιουργούν ρεύματα αέρος από τη γη προς τον ουρανό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ανασηκώνονται μικροσκοπικά στερεά σωματίδια από τη γη (όπως μόρια σκόνης), μέχρι τα σύννεφα με τους παγωμένους κρυστάλλους.

Όταν αυτά τα μικροσκοπικά στερεά αντικείμενα, "διασχίσουν" τα σύνεφφα, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, θα έρθουν σε επαφή με τους παγωμένους κρυστάλλους.

Σε αυτό το σημείο, πολλά μικρά σύνολα κρυστάλλων(παγωμένα σταγονίδια), θα γίνουν μικρά παγωμένα σφαιρίδια, κατά την επαφή τους με τα στερεά μικροσκοπικά σωματίδια.

Αυτό οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λέγεται nuclei.


Τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια που μόλις δημιουργήθηκαν(χαλάζι), έχουν μόλις αποκτήσει βάρος, που τους επιτρέπει να πέσουν στο έδαφος. Όμως πολλές φορές, ανάλογα με το πόσο ισχυροί είναι οι άνεμοι, μπορεί αυτά τα μικρά παγωμένα σφαιρίδια να "ξανατραβηχτούν" πάνω αρκετές φορές.

Σε κάθε ταξίδι που κάνουν προς τα πάνω, προστίθεται και μία επιπλέον στρώση πάγου πάνω τους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.

Απο κάποιο σημείο που επαναλαμβάνεται αυτό και μετέπειτα, θα έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλο βάρος, που οι άνεμοι δεν θα μπορέσουν να τα ξανατραβήξουν επάνω και θα πέσουν στο έδαφος!

Έτσι, ανάλογα με το πόσο δυνατοί άνεμοι υπάρχουν και πόσο μεγάλη είναι η τάση των ανέμων, να τραβήξουν "βαρέα" αντικείμενα ψηλά, ανάλογο μέγεθος θα έχει και το χαλάζι.

Αν κάνουμε ανατομία ένα παγωμένο σφαιρίδιο χαλαζιού, θα δούμε ότι αποτελείται από πολλές στρώσεις, η μία μέσα στην άλλη, ακριβώς σαν το κρεμμύδι.

στρώσεις χαλαζιού

Τέλος, ο λόγος που φτάνει στη γη σε στέρεη μορφή(πάγος) και όχι σε υγρή, είναι επειδή πολύ απλά, δεν πρόλαβε να λιώσει, επειδή πέφτει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι σαν να πετάμε ένα μικρό παγάκι από την ταράτσα της πολυκατοικίας μας: θα φτάσει στο έδαφος σαν παγάκι γιατί δεν θα έχει προλάβει να λιώσει.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;
Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!
Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!
Τι είναι η ομίχλη και πως δημιουργείται;
ομίχλη
Σκεφτήκατε ποτέ τι είναι στην ουσία η περιβόητη ομίχλη που πολλές φορές κάνει τη ζωή μας δύσκολη; Πως δημιουργείται; Ας δούμε λοιπόν!
Πως δημιουργείται η βροχή
Σχηματισμός βροχής
Τι ακριβώς είναι η βροχή και πως δημιουργείται; Μάθετε μέσα από το σύντομο άρθρο που ακολουθεί και όπως πάντα απλά και κατανοητά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το χαλάζι; Πως δημιουργείται;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: χαλάζιφυσικά φαινόμενακρύσταλλοισύννεφαατμόσφαιραυετός
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι και πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο
χειμερινό ή νότιο ηλιοστάσιο
Πότε πέφτει το χειμερινό ηλιοστάσιο; Τι ακριβώς συμβαίνει εκείνη την ημέρα; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί βλέπουμε τον ουρανό μπλε και τον ήλιο κίτρινο;
μπλε ουρανός
Ο ουρανός (το διάστημα) είναι μαύρος, γιατί τον βλέπουμε μπλε; Του ηλίου το φως είναι άσπρο, γιατί το βλέπουμε κίτρινο; Τι συμβαίνει στο ηλιοβασίλεμα;

Τι είναι το ουράνιο τόξο και πως δημιουργείται;
ουράνιο τόξο
Ένα περίεργο φαινόμενο στον ουρανό, που μας έχει μαγέψει όλους μας κατά καιρούς: το ουράνιο τόξο! Τι είναι λοιπόν και πως δημιουργείται στον ουρανό;

Τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει η άνοιξη;
Πότε αρχίζει η άνοιξη
Η εαρινή ισημερία είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης (όχι ημερολογιακά). Δες τι είναι η εαρινή ισημερία και πότε μπαίνει πραγματικά η άνοιξη.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι τη μέρα μερικές φορές;
βλέπουμε φεγγάρι
Πάνω κάτω όλοι μας το έχουμε δει: μία ωραία μέρα με ήλιο, ξαφνικά βλέπουμε το φεγγάρι στον ουρανό! Γιατί συνέβει αυτό; Που οφείλεται;

Γιατί κάνει τόσο πολύ κρύο στον Βόρειο Πόλο;
παγωμένος Βόρειος Πόλος
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιό λόγο στον Βόρειο Πόλο έχει τόσο πολύ κρύο; Τι συμβαίνει και όλα είναι τόσο παγωμένα εκεί πάνω; Ας δούμε...

Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;
γιατί φυσάει
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί φυσάει; Από που έρχεται ο αέρας και τι είναι ο άνεμος; Δείτε εδώ μία εξαιρετική ανάλυση του φαινομένου, απλά και κατανοητά!

Γιατί γίνονται σεισμοί;
γιατί γίνονται σεισμοί
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί γίνονται σεισμοί; Τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και... κουνιόμαστε; Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά!

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!
αστραπή και βροντή
Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Γιατί το καλοκαίρι κάνει ζέστη και το χειμώνα κρύο;!
καλοκαίρι - χειμώνας
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό το περίεργο φαινόμενο; Γιατί το καλοκαίρι έχει ζέστη ενώ το χειμώνα κρύο; Γιατί δεν έχουμε πάντα σταθερή θερμοκρασία;!

Γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό απ’ ότι στη θάλασσα;
κρύο στο βουνό
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί κάνει περισσότερο κρύο στο βουνό -όταν βρισκόμαστε ψηλά δηλαδή- ενώ στη θάλασσα κάνει περισσότερη ζέστη; Δείτε!

Πως δημιουργείται το τσουνάμι;
τσουνάμι δημιουργείται
Είναι γνωστό σε όλους μας και είναι υπεύθυνο για τεράστιες καταστροφές. Πως όμως δημιουργείται το τσουνάμι; Τι συμβαίνει στη θάλασσα;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ