coolweb


Γιατί τα πιάτα είναι στρόγγυλα;

πιάτα

Διαβάστηκε: 9.329 φορές
Τα έχουμε όλοι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όμως σκεφτήκατε ποτέ γιατί είναι στρόγγυλα; Υπάρχει λόγος που υιοθετήσαμε αυτή τη λογική;
Πάντως δεν είναι τυχαίο που τα πιάτα είναι στρόγγυλα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα κατασκευάζουν έτσι.

Αρχικά, πιο παλιά, για αυτούς που κατασκεύαζαν πιάτα, ήταν πιο εύκολο να τα φτιάχνουν μαζικά σε στρόγγυλο σχήμα.
Σήμερα φυσικά με την τεχνολογία που έχουμε, πλέον είναι το ίδιο, αλλά από παλιά, έχουμε "υιοθετήσει" αυτό το σχήμα των πιάτων στην κουζίνα μας.

στρόγγυλα πιάταΠαράλληλα όμως, τα στρόγγυλα πιάτα είναι και πιο πρακτικά για το νοικοκυριό μας.

Είναι πιο εύκολο να τα πλένουμε στο χέρι -να τα σαπουνίσουμε-. Μπορούμε να το "χειριστούμε" πολύ πιο εύκολα κατά το πλύσιμο.

Επίσης, είναι πιο εύκολο να τα εναποθέσουμε τα στρόγγυλα πιάτα στην πιατοθήκη μας. Δεν χρειάζεται να προσέξουμε να τα τοποθετήσουμε βάσει των πλευρών και των γωνιών που έχει για παράδειγμα ένα τετράγωνο πιάτο, ώστε να "κάτσει" καλά.


Πέραν όμως αυτής της πρακτικότητας, επειδή δεν έχουν γωνίες σε σχέση με τα τετράγωνα, χωράνε περισσότερα στο τραπέζι μας με λίγο στρίμωγμα. Αντίστοιχα, όταν τα τοποθετούμε στο τραπέζι, δεν χρειάζεται να προσέξουμε μη μπούνε "στραβά" και φαίνεται τσαπατσούλικο: όπως και να τα περιστρέψουμε τα στρόγγυλα, θα φαίνονται το ίδιο.

τετράγωνα πιάταΟπτικά, όταν βάζουμε το φαγητό μέσα σε ένα στρόγγυλο πιάτο, κεντράρεται εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε υπόψιν τις τέσσερις γωνίες που έχει ένα τετράγωνο πιάτο.

Βέβαια σήμερα, μπαίνουν στη ζωή μας και οβάλ, ορθογώνια και τετράγωνα πιάτα. Πλέον αυτά τα "ασυνήθιστα" σχήματα, ανήκουν στη λογική του μοντέρνου και χρησιμοποιούνται από ακριβά εστιατόρια για να αναδείξουν τη μερίδα ως μεγαλύτερη και γενικά να δώσουν πιο μοντέρνο στυλ στο φαγητό και στο τραπέζι.

Φυσικά σιγά σιγά υιοθετούμε αυτά τα ιδιαίτερα πιάτα και στο σπίτι μας κυρίως για λόγους εκμοντερνισμού του νοικοκυριού μας, μιας και μέχρι τώρα αγοράζαμε στρόγγυλα πιάτα, χωρίς να γνωρίζουμε το λόγο.

Διαβάστε στη συνέχεια Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;


Σχετικά άρθρα

Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
φαγητό ωμό
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.
Όλες οι πληροφορίες για τα καλύτερα είδη τυριών στην πίτσα!
τυριά πίτσας
Ποια τα καλύτερα είδη τυριών - κασεριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα; Τι ιδιότητες έχουν; Ας δούμε λίγες πληροφορίες
Γιατί δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό;
καμμένο φαΐ
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν τρώμε το καμένο φαγητό;! Μάλλον όχι! Δείτε λοιπόν για ποιο λόγο το "απορρίπτουμε"... ασυναίσθητα!
Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;
ζυμάρι
Όλοι μας πάνω κάτω το ξέρουμε ότι, αν και πολύ απολαυστικό, δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι. Γιατί όμως; Τι κίνδυνος καραδοκεί για την υγεία μας; Δείτε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί τα πιάτα είναι στρόγγυλα;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πιάταστρόγγυλαφαγητόμαγειρική
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Γιατί τα μαχαίρια έχουν στρογγυλεμένες άκρες
μαχαίρι
Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι μερικά μαχαίρια έχουν στρογγυλεμένες άκρες. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ