coolweb


Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;

φαγητό ωμό

Διαβάστηκε: 27.577 φορές
Αναρωτηθήκατε γιατί να μαγειρεύουμε και να μην τρώμε τα φαγητά ωμά; Τι κερδίζουμε με το να βράζουμε - ψήνουμε τα φαγητά; Είναι πιο καλό για την υγεία μας;
Αν και όλοι μας έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε τα φαγητά μας, πιστεύω πως λίγοι ξέρουμε πραγματικά για ποιό λόγο το κάνουμε αυτό.

Εντάξει, οι περισσότεροι ξέρουμε πως πχ το κρέας ωμό είναι ανθυγιεινό και μπορεί να μας προκαλέσει κάποιες ασθένειες, αλλά πχ τα λαχανικά;

Ας δούμε λοιπόν για ποιό λόγο μαγειρεύουμε το φαγητό!

Λαχανικά

βράσιμο λαχανικώνΓενικά, πολλά από τα λαχανικά είναι σκληρά και "άχαρα" αν δεν τα μαγειρέψουμε. Για παράδειγμα οι πατάτες. Όταν μαγειρεύονται, μαλακώνουν και το άμυλο εν μέρει μετατρέπεται σε σάκχαρα.

Οπότε δύο θετικά: μαλακώνει (με αποτέλεσμα να τρώγεται πιο ευχάριστα) και αποκτάει γεύση και γλύκα (άμυλο-σάκχαρα).

Φυσικά το αποκορύφωμα είναι πως κατά το μαγείρεμά της, προσθέτουμε υλικά τα οποία απορροφώνται και ο "χαρακτήρας" της πατάτας γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!

Σε αντίθετη περίπτωση τα υλικά θα έμεναν πάνω στην πατάτα και δεν θα "πότιζαν" μέσα της.


Άλλο παράδειγμα είναι τα όσπρια, όπου ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Φανταστείτε να τρώγαμε τη φασολάδα άβραστη...

Τα λαχανικά γενικά με ένα πλύσιμο, είναι εντάξει, μπορούν να καταναλωθούν και χωρίς μαγείρεμα. Υπάρχουν όμως κάτι περίεργα παρασσιτικά βακτήρια σε τριτοκοσμικές χώρες κυρίως πχ Ινδία (χωρίς ελέγχους και φυτοφάρμακα), όπου ακόμα και να πλύνουμε πχ ένα μαρούλι, και να το φάμε, μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οπότε σε γενικές γραμμές, στην κατηγορία αυτή, με τη μαγειρική βελτιώνουμε κατά πολύ τη γεύση του φαγητού. Παράλληλα συνδυάζουμε και άλλα καλούδια και μπορούμε να κάνουμε διάφορους γκουρμέ συνδυασμούς, που αν δεν τους μαγειρεύαμε, θα έβγαιναν μία αποτυχία και μισή.

Κρέας

ψήσιμο κρέατοςΌμως στα κρέατα, ο κύριως λόγος που τα μαγειρεύουμε - ψήνουμε, είναι για να σκοτώσουμε τα βακτήρια που περιέχουν. Αν φάμε το κρέας ωμό, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Παράλληλα, όταν ψήσουμε το κρέας, για λόγους παραπλήσιους με τους παραπάνω, μπορούμε να το κάνουμε πολύ νόστιμο.

Τα βακτήρια που περιέχει το κρέας (όπως και το γάλα), αν εκτεθούν για κάποια ώρα σε υψηλή θερμοκρασία, σκοτώνονται. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο το κάνουμε αβλαβές για τον οργανισμό μας, αφού σκοτώνουμε τα επικίνδυνα βακτήρια.

Τώρα κάτι Ιαπωνέζοι που τρων ψάρι ωμό (sushi), μπορεί να μην το βράζουν, αλλά το περνάν από άλλες διαδικασίες καταπολέμησης των βακτηρίων. Βέβαια η καλύτερη και πιο σίγουρη είναι το βράσιμο, αλλά το σούσι με το βράσιμο, χάνει τον "χαρακτήρα" του.

Γάλα

γάλα παστεριωμένοΑντίστοιχα πραγματάκια συμβαίνουν και με το γάλα.

Το παστεριώνουμε(=ουσιαστικά σαν βράσιμο) και καταπολεμούνται τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Το γάλα που αγοράζουμε από το εμπόριο, το παίρνουμε ήδη παστεριωμένο.

Αυγά

αυγόΜε τα αυγά ισχύει το ίδιο.

Είναι επικίνδυνο να μην τα βράσουμε, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας.

Έτσι, βράζοντάς τα, είμαστε σίγουροι πως αποφεύγουμε αυτόν τον κίνδυνο.

Ζυμαρικά

ζυμαρικάΣτη συνέχεια, τα μακαρόνια, τα ρύζια, κλπ τα μαγειρεύουμε για να μαλακώσουν. Τα ίδια ισχύουν όπως και με τα λαχανικά.

Εδώ όμως υπάρχει και κάτι άλλο. Αν δεν τα μαγειρέψουμε και τα φάμε έτσι, τότε θα δυσκολέψουμε πολύ τον οργανισμό μας κατά τη χώνεψη. Δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας αυτό, να τρώμε τα ζυμαρικά ωμά.

Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί δεν κάνει να τρώμε ωμό ζυμάρι;


Σχετικά άρθρα

Γιατί ξινίζει το γάλα;
γάλα
Αλήθεια, αναρωτηθήκατε γιατί ξινίζει το γάλα; Τι συμβαίνει μετά από μερικές μέρες; Αν δεν ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι αρκετά εντυπωσιακό, δείτε!
Γιατί δεν κάνει να τρώμε καμένο φαγητό;
καμμένο φαΐ
Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ γιατί δεν τρώμε το καμένο φαγητό;! Μάλλον όχι! Δείτε λοιπόν για ποιο λόγο το "απορρίπτουμε"... ασυναίσθητα!
Γιατί δεν κάνει να καταψύχουμε ξανά αποψυγμένο φαγητό;
κατεψυγμένα φαγητά
Ξέρουμε όλοι μας λίγο πολύ ότι δεν κάνει κάποιος να αποψύξει φαγητό κι έπειτα να το καταψύξει ξανά, γιατί όμως; Τι κίνδυνος υπάρχει;
Αυγά: σωστό βράσιμο και εύκολο καθάρισμα, πως;
ξεφλούδισμα αυγών
Εδώ θα δείτε κάποιες τεχνικές στο πώς να βράζετε σωστά τα αυγά σας και τι να κάνετε για να ξεφλουδίζονται εύκολα από το τσόφλι, απολαύστε!
Μικρά και έξυπνα κολπάκια μαγειρικής
κολπάκια μαγειρικής
Δείτε κάποια μικρά έξυπνα κολπάκια μαγειρικής που αξίζει να δείτε και που θα σας βοηθήσουν και διευκολύνουν στο μαγείρεμα του φαγητού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό και δεν το τρώμε ωμό;
Kατηγορία: ΥγείαΦαγητό - Ποτό
Tags: ωμόφαγητόμαγειρικήβακτήριαεπικίνδυνο
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως και από τι υλικά φτιάχνεται η μουστάρδα;
κατασκευή μουστάρδας
Αν και καθημερινά σχεδόν έχουμε τη μουστάρδα στη διατροφή μας, αναρωτηθήκατε ποτέ από τι υλικά και πως φτιάχνεται; Για να ξέρουμε τι τρώμε!

Γιατί δεν κάνει να τρώμε τα κουκούτσια από κάποια φρούτα;
κουκούτσια
Γιατί από κάποια φρούτα δεν κάνει να τρώμε τα κουκούτσια τους ενώ σε κάποια άλλα κάνει; Τι συμβάινει στην κάθε περίπτωση; Δείτε!

Ποια η διαφορά μεταξύ άσπρων vs καφέ αυγών
άσπρα καφε αυγά
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η διαφορά των άσπρων αυγών, από τα αντίστοιχα καφετί χρώματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Πως το καλαμπόκι γίνεται ποπ κορν; Τι συμβαίνει όταν ζεσταίνεται;
καλαμπόκι και popcorn
Το ποπ κορν γίνεται αν ζεστάνουμε το καλαμπόκι πολύ. Αλήθεια όμως γιατί και πως γίνεται αυτό το περίεργο άσπρο πράγμα; Τι συνέβει;

Γιατί δεν υπάρχουν μπλε φαγητά;
Που πήγαν τα μπλε φαγώσιμα
Έχετε προσέξει ότι στη φύση δεν υπάρχουν γενικά μπλε φαγητά; Γιατί λέτε να συμβαίνει αυτό; Είναι τυχαίο άραγε; Ας δούμε!

Τι είναι η Κινόα
κινόα
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις υπερτροφές με την κινόα να καταλαμβάνει ιδιαίτερα υψηλή θέση στη λίστα. Τι είναι ακριβώς, τι περιέχει και πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε;

Ιδέες για σνακ
Ιδέες για υγιεινά σνακ που δεν παχαίνουν
Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί ορισμένες εύκολες και γρήγορες ιδέες για υγιεινά σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας.

Γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μαγειρικής
Πόσο μπορώ να παρεκλίνω από μια συνταγή
Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ασχολούμαστε με την μαγειρική, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Ψάχνουμε συνεχώς ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ