Γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές ζαχαροπλαστικής
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο
γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούμε κατά γράμμα τις συνταγές μαγειρικής. Μάλιστα είχαμε γράψει ότι πολλές φορές επιβάλλεται να παρεκλίνουμε και είχαμε εξηγήσει αναλυτικά και το γιατί.
Ωστόσο ισχύει το ίδιο και για τις συνταγές ζαχαροπλαστικής; Ή μήπως εκεί πρέπει να πηγαίνουμε πιο πολύ "by the book", δηλαδή να ακολουθούμε τις οδηγίες πιστά; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές ζαχαροπλαστικής
Αντίθετα λοιπόν με ότι συμβαίνει στις συνταγές μαγειρικής, όσον αφορά συνταγές ζαχαροπλαστικής εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και οι περισσότερες οδηγίες καλό είναι να τηρούνται.
Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, υλικά, θερμοκρασίες, χρόνοι (π.χ. ψησίματος, ανάπαυσης στο ψυγείο, κλπ) και γενικά όλες οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται και μάλιστα με θρησκευτική ευλάβεια.
Θα έχετε ακούσει για παράδειγμα ότι για την τάδε συνταγή το βούτυρο ή τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή για την άλλη συνταγή όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία ψυγείου κλπ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσετε οπωσδήποτε.
Κι αυτό γιατί εδώ δεν τίθεται θέμα γεύσης. Την ίδια γεύση έχει το βούτυρο στους 4 και στους 25 βαθμούς. Στην ζαχαροπλαστική υπάρχει θέμα με τις υφές και με το πως θα "δέσουν" τα υλικά. Για αυτό καλό είναι να ακολουθούμε την συνταγή κατά γράμμα ακόμη κι αν δεν κατανοούμε εντελώς το γιατί.
Για παράδειγμα στα σιροπιαστά γλυκά, για να πετύχει το σιρόπιασμα θα πρέπει απαραιτήτως το ένα από τα δύο (είτε το γλυκό, είτε το σιρόπι) να είναι κρύο και το άλλο ζεστό, χωρίς να έχει σημασία ποιο θα είναι το ζεστό και ποιο το κρύο.
Επίσης πολλές φορές οι συνταγές αναφέρουν "παράξενες" ποσότητες όπως πχ ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 142 γρ ζάχαρη ή 2 και 1/3 ποτήρια νερό. Πολλές φορές τα όχι και τόσο στρογγυλά νούμερα ίσως προέκυψαν από κάποια μετατροπή από άλλο σύστημα μονάδων (πχ το αμερικάνικο).
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλογίες πρέπει να τηρούνται, οπότε καλό είναι να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους πειραματισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά σε αυτό το κομμάτι.
Δεν υπάρχουν συνταγές που μπορούμε να "παίξουμε";
Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα. Στις εξαιρέσεις συγκαταλλέγονται οι περισσότερες ζύμες όπως πχ τα κέικ. Εκεί χωράνε κάποιοι πειραματισμοί κυρίως με τα υλικά και όχι με τους χρόνους ή τις θερμοκρασίες ψησίματος.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές παραλλαγές του αγαπημένου μας γλυκού "παίζοντας" με τις λεπτομέρειες και με τις γαρνιτούρες.
Αν για παράδειγμα μας αρέσει το τσιζ κέικ, αλλά έχουμε βαρεθεί λίγο την καταπληκτική, κατά τα άλλα, μαρμελάδα φράουλα, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια άλλη όπως για παράδειγμα μαρμελάδα από μύρτιλλα, που είναι εξαιρετική, ή από φραμπουάζ.
Στην ίδια λογική, μπορούμε να το πάμε ακόμη πιο πέρα και να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα κάποιο γλυκό του κουταλιού ή ακόμη και κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως για παράδειγμα σοκολάτα, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό γλυκό.
Διαβάστε στη συνέχεια Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;
Γιατί διψάμε όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;
Αναρωτηθήκατε γιατί αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή γενικά αν καταναλώσουμε ζάχαρη, διψάμε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες; Τι είναι καλύτερο;
Μιας και ακούγονται διάφορα για τις γλυκαντικές ουσίες, είναι καλό τελικά να τις προτιμάμε ή όχι σε σχέση με τη ζάχαρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό
Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας ...
Γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές μαγειρικής
Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ασχολούμαστε με την μαγειρική, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο. Ψάχνουμε συνεχώς ...