Η
σοκολάτα ασπρίζει - έχει μια ελαφριά πάχνη, στην επιφάνειά της, καθαρά και μόνο είτε εξαιτίας της
ζάχαρης, είτε εξαιτίας του
λίπους!
Θα μου πείτε και πως γίνεται αυτό; Δείτε!
Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη
Μία από τις δύο αιτίες όπως προαναφέραμε, είναι η
ζάχαρη. Τι συνέβη και έγινε η επιφάνεια της σοκολάτας μας εν μέρει άσπρη:
Αυτό που έγινε, προκλήθηκε από υγρασία στην επιφάνεια της σοκολάτας. Λέμε στην επιφάνεια, μιας και η υγρασία δεν μπορεί να ”εισχωρήσει” μέσα της, παρά μόνο να ”κάτσει” στην επιφάνεια.
Όπως όλοι ξέρουμε, η ζάχαρη αν έρθει σε επαφή με νερό, διαλύεται. Έτσι, η υγρασία αυτή, διέλυσε τη ζάχαρη που υπήρχε στην επιφάνεια της σοκολάτας μας.
Κατά την επαναλαμβανόμενη εξάτμιση όμως της υγρασίας αυτής, έμειναν τα κατάλοιπα της διάλυσης, υπό μορφή πούδρας(σε ελάχιστες ποσότητες) και έτσι η πούδρα αυτή ”έκατσε” στην επιφάνεια της σοκολάτας!
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως, είτε όταν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε υγρό περιβάλλον, είτε αν από κρύο περιβάλλον, την πάμε απότομα σε ζεστό.
Τι συμβαίνει με το λίπος
Η δεύτερη αιτία οφείλεται στο
λίπος. Η σοκολάτα περιέχει μέσα της λίπη ή βούτυρο κακάο. Κι εδώ συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο με πριν, αλλά λόγω διαφορετικής αιτίας.
Το λίπος διαλύεται και βγαίνει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ”κάθεται” πάνω της, μιας και έχει διασπαστεί.
Αυτό συμβαίνει αν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε αρκετά θερμό περιβάλλον.
Είναι όπως όταν ψήνουμε μια πανσέτα, βγάζει τα ζουμιά της (το λίπος) και έπειτα τα ζουμιά αυτά ”στεγνώνουν” και επικάθονται στην επιφάνεια!
Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να συμβούν και με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας ότι η σοκολάτα αυτόματα θα βρεθεί σε πολλών ειδών περιβάλλοντα.
Έτσι, αν μια σοκολάτα είναι αρκετά παλιά, είναι πολύ πιθανό να την δούμε έτσι.
Παρόλο βέβαια που η σοκολάτα μας φαίνεται ψιλοαπαίσια επιφανειακά, είναι απολύτως ασφαλές να την καταναλώσουμε!
Διαβάστε στη συνέχεια
Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει;
Γιατί διψάμε όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;
Αναρωτηθήκατε γιατί αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό ή γενικά αν καταναλώσουμε ζάχαρη, διψάμε; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας; Δείτε!
Τι είναι η μπουγάτσα στην ουσία και ποια η προέλευση της;
Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ τι τελικά είναι η μπουγάτσα. Τι το ιδιαίτερο έχει και διαφέρει από τις άλλες πίτες; Ποια είναι η προέλευσή της; Ας δούμε!
Ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες; Τι είναι καλύτερο;
Μιας και ακούγονται διάφορα για τις γλυκαντικές ουσίες, είναι καλό τελικά να τις προτιμάμε ή όχι σε σχέση με τη ζάχαρη; Ας ρίξουμε λίγο φως.
Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη; Ποιά είναι καλύτερη τελικά;
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πολύ καλύτερη από την άσπρη. Ισχύει στα αλήθεια κάτι τέτοια; Τι είναι η καθεμία; Ας δούμε!
Πως να ελέγξω την λιγούρα για γλυκό
Πολλές φορές έχουμε τρελή λιγούρα για γλυκό. Μπορεί μάλιστα να μας γίνει έμμονη ιδέα και να μην φεύγει με τίποτα από το μυαλό μας ...