Σε
προηγούμενο άρθρο προτείναμε κάποιους τρόπους για να διαθέσουμε ή να απορρίψουμε το χρησιμοποιημένο λάδι από το τηγάνισμα.
Αντ’ αυτού όμως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος. Να το ξαναχρησιμοποιήσουμε!
Είτε για να μαγειρέψουμε ξανά είτε για ένα σωρό άλλες “κατασκευές” το τηγανόλαδο που μας έμεινε, κάθε άλλο παρά άχρηστο είναι.
Με αυτόν τον τρόπο θα βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει και παράλληλα θα προστατέψουμε και το περιβάλλον!
Για να δούμε όμως τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να παίρνετε ιδέες.
Ξανατηγανήστε!
Το καλύτερο μέρος για να φυλάξουμε χρησιμοποιημένο λάδι είναι ένα πλαστικό μπουκάλι.
Μόλις βάλετε, λοιπόν, το λάδι στο δοχείο φύλαξης, βάλτε το στην κατάψυξη.
Έτσι θα μπορείτε να το χειριστείτε καλύτερα μιας και θα είναι σε στερεά μορφή και αν θελήσετε να το επαναχρησιμοποιήσετε δεν έχετε παρά να το αποψύξετε.
Με το χρησιμοποιημένο λάδι μπορείτε να ξανατηγανήσετε. Δεν είναι και το πιο υγιεινό, αλλά αν αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφής με ένα σουρωτήρι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μερικές φορές ακόμη.
Φτιάξτε λάμπες
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε λάμπες λαδιού. Τι πιο χρήσιμο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, συν ότι θα ξεφορτωθείτε το παλιό σας λάδι και θα δώσετε στο σπίτι σας μια "γεύση" από χωριό.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε υπέροχες lava lamps με τηγανέλαια.
Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το ρίξετε στη χειροτεχνία δημιουργώντας το δικό σας οικιακό gadget.
Τα παιδιά θα το λατρέψουν και επίσης μπορούν να συμμετέχουν στην κατασκευή.
Εκτός από το λάδι, θα χρειαστείτε μόνο ένα πλαστικό μπουκάλι, νερό και χρώμα της αρεσκείας σας.
Φτιάξτε σαπούνια
Κατά την γνώμη μας πάντως, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αξιοποιήσετε το χρησιμοποιημένο λάδι από το τηγάνισμα είναι για την κατασκευή σαπουνιών.
Βέβαια πρέπει να έχετε υπόψη ότι για να το κάνετε αυτό πρέπει το δοχείο συλλογής να περιέχει ένα μόνο είδος λαδιού (π.χ. μόνο ελαιόλαδο, μόνο ηλιέλαιο κλπ).
Η διαδικασία είναι απλή. Βάζετε το χρησιμοποιημένο λάδι σε ένα τηγάνι μαζί με νερό σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε ελαφρά. Ότι έχει επικαθίσει στο λάδι (όπως π.χ. υπολείμματα τροφής) περνάνε στο νερό αφήνοντας το λάδι καθαρό.
Το ψύχετε και είστε έτοιμοι!
Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας και τα δικά σας βιοκαύσιμα στο σπίτι σχετικά εύκολα και με υλικά που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο, αλλά καλό είναι να το αποφύγετε γιατί ίσως είναι κομματάκι επικίνδυνο.
Και θυμηθείτε, όσο λιγότερο λάδι χρησιμοποιείτε για τηγάνισμα, τόσο λιγότερα οικιακά απόβλητα θα έχετε προς απόρριψη.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να απορρίψετε το τηγανόλαδο (λάδι τηγανίσματος)