Είτε πρόκειται για
καφετιέρα του γαλλικού, είτε για εσπρεσιέρα, καλό είναι να την
καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Κι αυτό γιατί λίγο τα άλατα του νερού, λίγο τα υπολείμματα του καφέ, λίγο η σκόνη που εισχωρεί παντού, επηρεάζουν την γεύση και την ποιότητα του καφέ που καταλήγει στο φλιτζάνι μας.
Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι ο καφές που πίνετε δεν έχει την ίδια γεύση ή το ίδιο πλούσιο άρωμα με πριν, μάλλον ήρθε η ώρα να καθαρίσετε το εσωτερικό της καφετιέρας σας.
Και πως θα το κάνετε αυτό εύκολα, γρήγορα και οικονομικά; Ας δούμε!
Πως να καθαρίσω την καφετιέρα
Ο καθαρισμός της καφετιέρας είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα, ανάλογα με την κατανάλωση του καφέ και φυσικά με την σκληρότητα του νερού.
Για σιγουριά, καλό είναι να καθαρίζουμε την καφετιέρα μας μετά από την παρασκευή 500-600 φλιτζανιών καφέ ή αν είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε αυτό τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο.
Το δοχείο του νερού καλό είναι να το καθαρίζουμε πιο συχνά και αν πρόκειται για καφετιέρα γαλλικού εννοείται ότι πλένουμε την κανάτα μετά από κάθε χρήση.
Ας δούμε, όμως πως κάνουμε τον καθαρισμό.
1) Γεμίζουμε το δοχείο νερού με νερό μέχρι τα 2/3 και συμπληρώνουμε με λευκό ξύδι. Αν π.χ. το δοχείο μας έχει χωρητικότητα 900ml βάζουμε 600ml νερό και 300ml ξύδι.
2) Θέτουμε την καφετιέρα σε λειτουργία ακριβώς σαν να κάναμε καφέ μέχρι να αδειάσει όλο το περιεχόμενο του δοχείου μέσα στην κανάτα ή σε κάποιο δοχείο (π.χ. ένα τάπερ) αν πρόκειται για εσπρεσιέρα.
3) Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
4) Ξεπλένουμε με καθαρό νερό
5) Απολαμβάνουμε τον καφέ μας!
Σημείωση: Κάποιες εσπρεσιέρες που λειτουργούν με κάψουλες λειτουργούν αυτόματα, δηλαδή βγάζουν συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Αν ψάξετε στο manual της κάθε συσκευής θα βρείτε οδηγίες για να ενεργοποιήσετε την κατάσταση καθαρισμού ώστε να αδειάσει όλο το δοχείο με μιας.
Καλή σας απόλαυση!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως να φτιάξετε τέλειο φρέντο!
Γενικές πληροφορίες για τις μηχανές εσπρέσο
Οι μηχανές καφέ εσπρέσο έγιναν μόδα και βέβαια, όχι άδικα! Δείτε εδώ τι είδη υπάρχουν από τις μηχανές αυτές, καθώς και γενικές πληροφορίες.
Η προέλευση του espresso freddo
Τελικά ποια είναι η προέλευση του Freddo espresso; Μας έρχεται από το εξωτερικό ή μήπως πρόκειται για ελληνική "πατέντα"; Ας δούμε!
Πως επηρεάζει η καφεΐνη του καφέ και γινόμαστε εξαρτημένοι;
Πως επηρεάζει ο καφές τον οργανισμό μας; Πως η καφεΐνη προκαλεί εξάρτηση; Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;
Πως να φτιάξω έναν καλό φραπέ;
Δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά και θέλετε να φτιάξετε έναν καλό φραπέ; Δεν είναι δύσκολο, λίγα πραγματάκια πρέπει να προσέξετε, δείτε!
Πως να φτιάξω έναν καλό ελληνικό καφέ!
Δοκιμάστε να φτιάξετε τον ελληνικό καφέ σωστά και δείτε το αποτέλεσμα! Ίσως ένας άλλος καφές από αυτός που έχουμε συνηθίσει... Ας δούμε!