Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά. Είτε την επισκεφτείτε για καλοκαιρινές διακοπές, είτε το Πάσχα σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
Μάλιστα σε παλιότερα άρθρα είχαμε γράψει για
τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς και τα ιδιαίτερα
έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου.
Τι συμβαίνει όμως με το όνομα της; Γιατί ενώ εμείς την λέμε Κέρκυρα, οι ξένοι την λένε Corfu; Από που προέκυψε το όνομα αυτό; Ας δούμε!
Γιατί η Κέρκυρα λέγεται Corfu
Θα περίμενε κανείς το ξένο όνομα μιας περιοχής να είναι το ίδιο ή τουλάχιστον κοντινό με το αντίστοιχο εγχώριο.
Στην περίπτωση της Κέρκυρας, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί το όνομα που επικράτησε στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
Για την ακρίβεια πρόκειται για εντελώς διαφορετική λέξη.
Η λέξη Κέρκυρα προέρχεται από το δωρικό Κόρκυρα, που ήταν και το πρώτο όνομα του νησιού. Άλλα ονόματα που είχε κατά καιρούς το νησί του Ιονίου ήταν Δρεπάνη και Μάκρις που οφείλονται στο μακρόστενο σχήμα του.
Η λέξη corfu (προφέρεται κορφού) με τη σειρά της βγαίνει από την ελληνική λέξη Κορυφώ, που με τη σειρά του ήταν το όνομα του νησιού κατά την εποχή του Βυζαντίου.
Σύμφωνα με μια εκδοχή, το όνομα οφείλεται στο γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν πλησιάζει στο νησί είναι δύο κορυφές, αυτή του όρους Παντοκράτορας και το Στραβοσκιάδι και οι δύο με υψόμετρο λίγο κάτω από τα 1000 μέτρα.
Σύμφωνα όμως με μια άλλη εκδοχή το Κορυφώ ή Κορυφή από όπου προήλθε και το όνομα Corfu με το οποίο το νησί είναι γνωστό εκτός Ελλάδας έχει τις ρίζες του στον Μεσαίωνα.
Συγκεκριμένα πιστεύεται ότι το παράξενο όνομα προήλθε πιθανότατα λόγω των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης, εκεί που βρίσκονται δηλαδή το παλιό φρούριο.
Μάλιστα αυτή η δεύτερη φαίνεται να είναι και η επικρατέστερη εκδοχή.
Διαβάστε στη συνέχεια
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο
Ποια είναι τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια αξέχαστη εμπειρίας Ας τα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.