coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο

Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα

Διαβάστηκε: 5.644 φορές
Ποια είναι τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια αξέχαστη εμπειρίας Ας τα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
Είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στο Κερκυραϊκό Πάσχα τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα δούμε τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που είναι πολλά και ιδιαιτέρως εντυπωσιακά!

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά.

Ο "σεισμός"

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 6 το πρωί, γίνεται η αναπαράσταση του μεγάλου σεισμού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης των Ξένων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας.

Η Παναγία των Ξένων
Αν και κρατάει μόνο μερικά λεπτά, είναι ένα εντυπωσιακό έθιμο που αξίζει να το ζήσει κανείς, καθώς η γη σείεται από τα χτυπήματα των πιστών στο πάτωμα του ναού.

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Στις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου γίνεται η περιφορά του επιταφίου της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα ή λιτανεία του Αγίου για τους ντόπιους, πάλι συνοδεία των τριών μεγάλων φιλαρμονικών.

Φιλαρμονική το Πάσχα στην Κέρκυρα
Αυτή τη φορά η Παλιά παίζει τον Amlet (ή Αμλέτο για τους Κερκυραίους) του Faccio, η Μάντζαρος το Calde Lacrime του Micheli και η Φιλαρμονική Καποδίστριας το Marcia Funebre από την "Ηρωική" του Μπετόβεν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοναδικό αυτό έθιμο να βγαίνει επιτάφιος το Μεγάλο Σάββατο έχει τις ρίζες του στον 16ο αιώνα, όταν οι Βενετοί απαγόρευσαν τους επιτάφιους την Μ. Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο την περιφορά του Αγ. Σπυρίδωνα το Μ. Σάββατο το πρωί.


Η Πρώτη Ανάσταση και το έθιμο με τους Μπότηδες

Η Πρώτη Ανάσταση γίνεται στις 11 το πρωί του Μ. Σαββάτου. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και εκατοντάδες κανάτια (οι λεγόμενοι μπότηδες) γεμάτα με νερό πέφτουν από τα μπαλκόνια σε όλους τους δρόμους της παλιάς πόλης.

Η προέλευση του εντυπωσιακού εθίμου είναι αμφιλεγόμενη καθώς κατά μία έννοια προέρχεται από το Ευαγγέλιο, κατά μία άλλη από ένα αντίστοιχο Βενετσιάνικο έθιμο που γινόταν την Πρωτοχρονιά, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη άποψη πρόκειται για ειδωλολατρικό έθιμο.

Το έθιμο με τους μπότηδες (πήλινα κανάτια)
Όπως και να 'χει πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα με τα πήλινα κανάτια να πέφτουν από μεγάλο ύψος και να σκάνε στο έδαφος.

Η καλύτερη θέση για να δει κανείς το έθιμο είναι το "πεντοφάναρο" στην πλατεία, ενώ σύμφωνα με την παράδοση πολύς κόσμος παίρνει ένα κομμάτι από τα σπασμένα κανάτια για γούρι.

Μετά την Πρώτη Ανάσταση οι Φιλαρμονικές ξαναβγαίνουν στους δρόμους, αυτή τη φορά για να παίξουν χαρούμενα εμβατήρια.

Ο εορτασμός της Ανάστασης

Στις 11 το βράδυ τελείται πρώτα η καθολική Ανάσταση στον καθεδρικό Duomo με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει.

Η ορθόδοξη Ανάσταση γιορτάζεται υπαίθρια και συγκεκριμένα στην Πάνω Πλατεία, την λεγόμενη Σπιανάδα, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες των Βαλκανίων.

Μετά το Χριστός Ανέστη πλήθος πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται από το παλιό φρούριο φωτίζουν τον Κερκυραϊκό ουρανό δίνοντας μια φαντασμαγορική νότα στην μεγάλη αυτή γιορτή.

Ανάσταση στην Πάνω Πλατεία της Κέρκυρας
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το "ποτάμι" με τις αναμμένες λαμπάδες που αντικρίζει κανείς, καθώς αποχωρεί ο κόσμος από την πλατεία και ξεχύνεται στους γύρω δρόμους.

Πραγματικά το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Μην το χάσετε!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;


Σχετικά άρθρα

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Τα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα
Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό; Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά στο άρθρο που ακολουθεί.
Πότε πέφτει το Πάσχα 2021
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2021: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2021; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: ΠάσχαΟρθόδοξο ΠάσχαΚαθολικό ΠάσχαΚέρκυραήθη και έθιμαγιορτήεορτασμός
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει το Πάσχα 2021
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...

Πότε πέφτει του Αγίου Πνεύματος 2021
Αγίου Πνεύματος ημερομηνία
Αλήθεια γνωρίζετε πότε πέφτει κάθε χρόνο η γιορτή του Αγ. Πνεύματος; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί για το 2021.

Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...

Πότε πέφτει το καθολικό Πάσχα 2021
Πότε πέφτει το πάσχα καθολικών
Είναι γενικά γνωστό ότι το Πάσχα των καθολικών δεν συμπίπτει με αυτό των ορθοδόξων και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο ...

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;

Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;
Το σούβλισμα του αρνιού
Το καθιερωμένο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι αν μη τι άλλο ένα γευστικότατο έθιμο. Πως προέκυψε όμως; Είναι χριστιανική παράδοση; Για να δούμε!

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Τα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα
Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό; Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά στο άρθρο που ακολουθεί.

Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2021
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...

Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2022
Η γιορτή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ας δούμε λοιπόν τι γιορτάζουμε την ημέρα ...

Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2021 και τί είναι;
πότε ανοίγει το τριώδιο
Τι είναι το Τριώδιο Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ...

Πότε πέφτει του Λαζάρου και τι γιορτάζουμε;
πότε είναι του Λαζάρου
Το πότε πέφτει του Λαζάρου, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα . Παρακάτω μπορείς να δεις ποια ημέρα ...

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι το Πάσχα; Πότε πέφτει το 2022
Εβραϊκό Πάσχα 2022
Το Εβραϊκό Πάσχα είναι διαφορετικό σε σχέση με το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα. Δες πότε και τι γιορτάζουν οι Εβραίοι το Πάσχα καθώς και ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ