Τα έθιμα του Πάσχα είναι πολλά και μάλιστα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Σίγουρα υπάρχουν κάποια κοινά για όλους αλλά σε κάποια μέρη γίνονται ορισμένες ομολογουμένως εντυπωσιακές εκδηλώσεις.
Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η
Κέρκυρα, με το Κερκυραϊκό Πάσχα να είναι ένα από τα πιο διάσημα και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακά.
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπου τις άγιες αυτές μέρες κυριαρχεί η κατάνυξη, στο νησί των Φαιάκων
το Πάσχα έχει τους δικούς τους ρυθμούς και φυσικά τα δικά του ξεχωριστά έθιμα.
Ας δούμε σε αυτό το πρώτο μέρος του αφιερώματος τα έθιμα στην Κέρκυρα μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή:
Κυριακή των Βαΐων
Οι εκδηλώσεις, όπως και στις περισσότερες περιοχές ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων ή των Βαγιώνε όπως την λένε οι ντόπιοι.
Εκείνη την μέρα γίνεται λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη της Κέρκυρας γύρω από τα τείχη της πόλης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο εκείνη την μέρα συμμετέχουν όλες οι φιλαρμονικές της πόλης (και οι δεκαοχτώ!) οι οποίες μάλιστα παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.
Μεγάλη Εβδομάδα ή Μεγαλοβδόμαδο
Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι λίγο-πολύ ίδια με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Η μόνη διαφορά είναι οι διάφορες μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται κυρίως στην παλιά πόλη της Κέρκυρας με θεματολογία σχετική με το πνεύμα των ημερών, ενδεικτικές της σχέσης των Κερκυραίων με τη μουσική.
Επίσης το διάσημο "Λιστόν", ο γνωστός δρόμος που για να περάσει κανείς παλιότερα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένος στη λίστα με τους ευγενείς (το λεγόμενο χρυσό βιβλίο), μπαίνει κι αυτός στο πνεύμα των ημερών με τα φώτα στα φανάρια να παίρνουν ένα υπέροχο μωβ χρώμα.
Τέλος, την Μεγάλη Πέμπτη στον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό Duomo της παλιάς πόλης ανάβουν δώδεκα κεριά και τα σβήνουν σταδιακά με την ανάγνωση των Ευαγγελίων
Μεγάλη Παρασκευή - Επιτάφιοι
Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα είναι άκρως εντυπωσιακή και κατανυκτική ταυτόχρονα. Από νωρίς οι στολισμένοι επιτάφιοι, συχνά με τη συνοδεία φιλαρμονικών κάνουν την περιφορά τους στους δρόμους της παλιάς πόλης.
Μάλιστα ξεκινούν από τις 2 το μεσημέρι και συνεχίζουν μέχρι το βράδυ.
Ο πιο εντυπωσιακός όμως είναι ο επιτάφιος της Μητρόπολης, οποίος βγαίνει στις 10 το βράδυ συνοδεία σχολείων, τοπικών οργανώσεων κλπ, κάτι σαν παρέλαση δηλαδή, υπό τους ήχους των τριών μεγαλύτερων φιλαρμονικών του νησιού.
Η "Παλιά Φιλαρμονική" παίζει το Adagio του Albinoni, η "Μάντζαρος" την Marcia Funebre του Verdi και η "Καποδίστριας" την Πένθιμη Ελεγεία (Elegia Funebre) με τίτλο Sventura του Mariani και το Πένθιμο Εμβατήριο του Chopin.
Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα μέχρι και την Μ. Παρασκευή.
Μην χάσετε το
δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο
Ποια είναι τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια αξέχαστη εμπειρίας Ας τα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
Πότε πέφτει το Πάσχα 2025
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2025: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2025; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;
Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;
Το καθιερωμένο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι αν μη τι άλλο ένα γευστικότατο έθιμο. Πως προέκυψε όμως; Είναι χριστιανική παράδοση; Για να δούμε!