coolweb


Γιατί κοκκινίζω στον ήλιο κατά τα πρώτα μου μπάνια;

κοκκινίζουμε στον ήλιο

Διαβάστηκε: 13.260 φορές
Γιατί κοκκινίζουμε στον ήλιο ενώ καθόμαστε ακόμα και υπό σκιά; Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και το δέρμα γίνεται κόκκινο; Δείτε!
Αρχικά να αναφέρουμε πως κοκκινίζουμε στον ήλιο, επειδή καιγόμαστε - δημιουργούνται εγκαύματα στο δέρμα, όπως επίσης μπορούμε να κοκκινίσουμε - να μαυρίσουμε και όταν δεν μας βαράει ο ήλιος!

Και πως γίνεται αυτό θα μου πείτε;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά...
δέρμα κοκκινίζει
Το δέρμα μας κοκκινίζει αν ζεσταθεί σε βαθμό εγκαύματος. Αυτό μπορεί να προκληθεί είτε αν ζεματιστούμε πχ από το μάτι της κουζίνας, είτε αν μας ”ψήσει” κάποια ακτινοβολία.

Ο ήλιος λοιπόν έχει ακτινοβολία και μάλιστα είναι αόρατη...

Είναι η λεγόμενη υπεριώδης ακτινοβολία, ή αλλιώς UV(Ultra Violet).
Αυτή, μας έρχεται από τον ήλιο, ταξιδεύοντας μαζί με το φως του.

Φυσικά, αν μπλοκάρουμε το φως του ηλίου, δε σημαίνει ότι μπλοκάρεται και εξ’ ολοκλήρου αυτή η αόρατη ακτινοβολία που ταξιδεύει μαζί του, μιας και έχει διαφορετική διεισδυτικότητα!

ακτινοβολία ηλίου

Έτσι, μπορεί να καθόμαστε κάτω από μία ομπρέλα και πολλές φορές, αν και το φως του ηλίου μπλοκάρεται από αυτήν, να μην είναι ικανή να μπλοκάρει και όλη την ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας που έρχεται από ψηλά!

Επίσης, οι ακτίνες UV, ανακλώνται, κι έτσι μπορεί να κοκκινίσουμε - να μαυρίσουμε ακόμα και αν καθόμαστε σε σκιά!


Μας έρχεται δηλαδή από τα ”πλάγια”!

Έτσι, έχουμε 2 μέτωπα πολλές φορές όταν καθόμαστε υπό σκιά!

Τώρα, η υπεριώδης αυτή ακτινοβολία, καίει σιγά σιγά το δέρμα μας. Αυτό βέβαια, έχει αντοχή, αλλά από ένα βαθμό και μετά αχρηστεύεται.

Όταν λέμε αχρηστεύεται, εννοούμε πως παύουν τα κύτταρα του δέρματος που ”χτυπήθηκαν” να έχουν την ικανότητα να λαμβάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που τους στέλνει ο οργανισμός μας και παύουν να λειτουργουν σωστά (να πολλαπλασιάζονται, να έχουν σωστή λειτουργία, κλπ)

ήλιος ζημιά στο δέρμαΩραία όλα αυτά, αλλά γιατί κοκκινίζουμε στον ήλιο;

Ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται πως το συγκεκριμένο μέρος του σώματος έχει υποστεί ζημιά και διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στη ζημιά. (όπως και στην περίπτωση που χτυπήσουμε)

Έτσι, έρχεται μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων ώστε να διώξει τα νεκρά κύτταρα, να ενισχύσει με θρεπτικά συστατικά και να επισκευάσει τη ζημιά στους ιστούς του δέρματος!

Το κοκκίνισμα δηλαδή που έχουμε στο δέρμα μας, οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα αίματος που ρέει συνέχεια κάθε στιγμή, στις ”προβληματικές περιοχές” !

Δηλαδή πιο απλά, κοκκινίζουμε στον ήλιο επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία ”καίει” και καταστρέφει ένα μέρος του δέρματός μας, και σε εκείνη την περιοχή, για χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ρέει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος προς αποκατάσταση των ”καμμένων κυττάρων”!

Διαβάστε στη συνέχεια Πως μας προστατεύει το αντιηλιακό από τον ήλιο;


Σχετικά άρθρα

Γιατί μαυρίζουμε στον ήλιο; Τι συμβαίνει στο δέρμα;
γιατί μαυρίζουμε
Γιατί μαυρίζουμε όταν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο; Τι είναι το μαύρισμα και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι; Ας δούμε λοιπόν!
Ποιο αντηλιακό να πάρω
Τι αντηλιακό να πάρω
Πως να επιλέξετε το κατάλληλο αντιηλιακό φέτος το καλοκαίρι; Δείτε ορισμένες συμβουλές και έξυπνα tips για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή.
Συμβουλές για τέλειο μαύρισμα
πως να μαυρίσω σωστά
Πως να μαυρίσετε αποτελεσματικά και ομοιόμορφα χωρίς προβλήματα; Δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στο άρθρο που ακολουθεί.
Μαύρισμα solarium: Είναι ασφαλες; Πως λειτουργεί; Κίνδυνοι;
σολάριουμ κίνδυνοι
Τι είναι το solarium (σολάριουμ); Πως λειτουργεί; Είναι ασφαλές ή επικίνδυνο; Δείτε τι γίνεται με το solarium, τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει...
Τι είναι η μέδουσα; Όλες οι πληροφορίες!
μέδουσα
Όλοι μας τις έχουμε δει και τις έχουμε ακουμπήσει και κάποιοι από μας είχαν και άσχημο τσούξιμο... Τι είναι όμως οι μέδουσες; Ας δούμε!

Σχόλια

Ηλιακά παιχνίδια LAG ▾
  (στις 06-07-2015)
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Η προστασία των παιδιών από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που παρουσιάζει η επιδερμίδα τους . Για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για την αποφυγή βασικών λαθών που κάνουν οι … μαμάδες, βλ. http://www.vita.gr/paidi/article/6078/paidia-ston-hlio-xwris-egkaymata/
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί κοκκινίζω στον ήλιο κατά τα πρώτα μου μπάνια;
Kατηγορία: Άνθρωπος
Tags: κοκκίνισμαμαύρισμαήλιοςδέρμαακτινοβολίαεγκαύματαθάλασσα
Έχει 1 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι είναι το σπυράκι; Γιατί δημιουργείται; Πως το αποφεύγουμε
σπυράκια
Γιατί βγάζουμε σπυράκια και σπυριά με πύον; Τι συμβαίνει στο δέρμα μας με τους πόρους, το σμήγμα και διάφορα άλλα και αντιδράει ο οργανισμός μας έτσι; Δείτε!

Μαύρισμα solarium: Είναι ασφαλες; Πως λειτουργεί; Κίνδυνοι;
σολάριουμ κίνδυνοι
Τι είναι το solarium (σολάριουμ); Πως λειτουργεί; Είναι ασφαλές ή επικίνδυνο; Δείτε τι γίνεται με το solarium, τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει...

Τατουάζ μέρος 2ο: πως γίνεται; Πονάει;
τατουάζ πληροφορίες
Δείτε εδώ τη συνέχεια με όλες τις πληροφορίες για τα tattoo! Στο δεύτερο μέρος θα δούμε πως γίνεται το τατουάζ, αν πονάει, κλπ

Γιατί το τσίμπημα των κουνουπιών ερεθίζει το δέρμα;
κουνούπι τσιμπάει
Γιατί με το τσίμπημα των κουνουπιών το δέρμα μας ερεθίζεται; Γιατί προκαλείται πρήξιμο και φαγούρα; Τι στο καλό συμβαίνει;! Ας δούμε!

Ποια φαγητά κάνουν καλό στο δέρμα και ποια βλάπτουν;
φαγητό και δέρμα
Ας δούμε λοιπόν τα φαγητά που κάνουν καλό στο δέρμα ώστε να τα υπολογίζετε όπως επίσης και εκείνα που βλάπτουν το δέρμα ώστε να αποφεύγονται.

Τατουάζ μέρος 3ο: τι να προσέχω πριν και μετά; Αφαίρεση tattoo;
tattoo πληροφορίες
Δείτε στο τελευταίο άρθρο της σειράς, πληροφορίες για την αφαίρεση του τατουάζ, τι θα πρέπει να σκεφτούμε πριν και τι να προσέξουμε αφού το κάνουμε.

Τα 5 top φαγητά για καλύτερο δέρμα!
καλύτερο δέρμα
Ας δούμε λοιπόν εδώ τα 5 καλύτερα φαγητά που θα μας βοηθήσουνε να έχουμε καλύτερο δέρμα! Δείτε τι περιέχει το καθένα και που βοηθάει.

Λίγες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής!
ακμή
Ας δούμε εδώ λίγες ωραίες συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ακμής. Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να την κάνουμε πιο ήπια.

Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
γραμμές παλάμες
Γιατί έχουμε στα χέρια μας και συγκεκριμένα στις παλάμες μας, γραμμές; Τυχαίο; Που εξυπηρετούνε; Ας δούμε λοιπόν!

Τι είναι η ακμή και πως δημιουργείται;
Σπυράκια από ακμή
Τι ακριβώς είναι η ακμή, ποια είναι τα συμπτώματά της και γιατί δημιουργείται; Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Ας δούμε!

Τι είναι η κυτταρίτιδα και τι την προκαλεί;
κυτταρίτιδα
Κυτταρίτιδα. Ο μόνιμος εφιάλτης των γυναικών! Τι την προκαλεί και τι συμβαίνει στο σώμα μας; Μάθετε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες! Απλά και κατανοητά!

Γιατί το δέρμα είναι λιπαρό μερικές φορές;
δέρμα λιπαρό
Γιατί μερικές φορές και σε εμάς, αλλά και σε άλλους ακόμα περισσότερο, το δέρμα είναι λιπαρό; Γιατί συμβαίνει αυτό και πως γίνεται; Ας δούμε λοιπόν!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ