coolweb
HOT: Εδώ θα βρεις όλα τα e-shop με παπούτσια
και εδώ 50+ καταστήματα με τσάντες με χιλιάδες προϊόντα

Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα

Διαβάστηκε: 125.555 φορές
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή αλλά δεν γνωρίζουμε ίσως τον ακριβή λόγο. Αυτό λοιπόν γίνεται κάθε χρόνο, έχει βαθιά τις ρίζες του στο χρόνο και βασίζεται στην εξής παράδοση.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία, ο Εβραίοι γιόρταζαν το πέρασμα από την Ερυθρά θάλασσα με επικεφαλής τον Μωυσή την 14η μέρα του μήνα Νισάν, δηλαδή ανήμερα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

Κυριακή του ΠάσχαΟι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους Εβραίους, ωστόσο αργότερα θέλοντας να το συνδέσουν με την αναστάσιμη ημέρα, την Κυριακή, αποφάσισαν να το γιορτάζουν την πρώτη Κυριακή μετά την ανοιξιάτικη πανσέληνο ούτως ώστε να μην συμπίπτει με το εβραϊκό.

Πως όμως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;

Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής:

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.


Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.

Πως υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα
Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.


Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολκό Πάσχα;

Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται.

Οπότε μπορείτε πλέον πανεύκολα και με ακρίβεια να βρίσκετε πότε πέφτει το Πάσχα κάθε χρόνο με λίγους μόνο υπολογισμούς!

Διαβάστε στη συνέχεια Πότε πέφτει το Πάσχα 2021


Σχετικά άρθρα

Καθαρά Δευτέρα 2021: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2021; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Τα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα
Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό; Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά στο άρθρο που ακολουθεί.
Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο
Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα
Ποια είναι τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια αξέχαστη εμπειρίας Ας τα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.
Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2021
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...

Σχόλια

Ανδρέας ▾
  (στις 28-11-2017)
Γράφετε ότι το Πάσχα υπολογίζεται μετα την εαρινή ισημερία. Δηλαδη μετα τις 21 Μαρτίου του 2018, Η επόμενη πανσέληνος μετά τις 21ην Μαρτίου, είναι 31η Μαρτίου Ημέρα Σάββατο. Και έπρεπε να γιορτάζεται την Κυριακή 1ην Απριλίου. Λογω διαφοράς ημερολογίου θα έπρεπε να γιορτάζεται στις 15 Απριλίου Κυριακή. Γιατι να γιορτάζεται στις 8 Δέν το κατάλαβα
  (στις 01-12-2017)
Έχεις δίκιο Ανδρέα. Ο λογος που προκύπτει αυτη η διαφορά, είναι επειδή για τον καθορισμό της ημερομηνίας του ορθόδοξου Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο χρησιμοποιείται η ημερομηνία όχι της πραγματικής εαρινής πανσελήνου, αλλά της Μετώνειας (βλ. κύκλο του Μέτωνα) ή αλλιώς Ιουλιανής πανσελήνου. Απλά δεν το γράψαμε τόσο αναλυτικά γιατί θέλαμε να το εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται.
Ορέστης ▾
  (στις 20-02-2018)
Γράφετε στο:Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολκό Πάσχα;
Αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το ”ΝΕΟ” ημερολόγιο...
Μήπως το σωστό θα ήταν να γράψετε ότι το καθορίζουν με το ”ΠΑΛΑΙΟ”¨;;??
Νίκη ▾
  (στις 26-03-2018)
Το Πάσχα για το 2018 όπως γράφετε πρέπει να το γιορτάσουμε στις 31/04 μετά την δύση του ήλιου όπως μας είπε ο Κύριος Λουκάς 22:19
Κάποιος ▾
  (στις 23-04-2018)
Το Πάσχα είναι εβραϊκή γιορτή! Εμείς οι χριστιανοί ΔΕΝ γιορτάζουμε το Πάσχα, γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου.
Επειδή η Ανάσταση συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα (ή Πεσάχ=πέρασμα) το λέμε κι εμείς, κακώς, Πάσχα.
Κακώς αναφέρεται πιο πάνω ως Πάσχα.
Μένιππος ▾
  (στις 15-03-2019)
Επειδή η διαφορά μας από το παλαιό ημερολόγιο αυξάνεται κατά μία ημέρα κάθε 100 έτη αλλά όχι κάθε 400, σε περίπου 13200 έτη από τώρα, θα εορτάσουμε το Πάσχα (την Ανάσταση) στις 15 Αυγούστου!!! Οι περισσότεροι δεν θα ζούμε για να το δούμε.
Θεοφάνης ▾
  (στις 27-04-2019)
Μένιππε,
Έχω τον ίδιο προβληματισμό αλλά δεν έχω την υπομονή και τον χρόνο για να ψάξω τις ακριβείς ημερομηνίες.
Θεωρώ πως η χώρα μας θα πρέπει να λύσει αυτό το λάθος και η Ελληνική Εκκλησία να τα βρει με την Καθολική ώστε να μην συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος, που συνεχίστηκαν μόνο από το μίσος προς τον Πάππα και τους Δυτικούς.
Και η πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει σε αυτό ώστε να μην έχουμε διπλές αργίες στην χώρα μας για το κοινό μας νόμισμα, το Ευρώ.
Οι υπόλοιποι παλαιοημερολογίτες ας κάνουν ότι θέλουν!

Εκτός κι αν ο σκοπός είναι να γιορτάζουμε την Ανάσταση με καλό καιρό οπότε θέλουμε να φτάσουμε να πέφτει καλοκαίρι!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: Πάσχαεορτασμόςγιορτήημερομηνίεςπότε πέφτειΟρθόδοξο ΠάσχαΚαθολικό Πάσχαθρησκεία
Έχει 7 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει το Πάσχα 2021
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...

Πότε πέφτει του Αγίου Πνεύματος 2021
Αγίου Πνεύματος ημερομηνία
Αλήθεια γνωρίζετε πότε πέφτει κάθε χρόνο η γιορτή του Αγ. Πνεύματος; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί για το 2021.

Πότε πέφτει το καθολικό Πάσχα 2021
Πότε πέφτει το πάσχα καθολικών
Είναι γενικά γνωστό ότι το Πάσχα των καθολικών δεν συμπίπτει με αυτό των ορθοδόξων και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο ...

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα;
κόκκινα αυγά
Το Πάσχα, όλοι μας βάφουμε κόκκινα αυγά και τα τσουγκράμε. Αλήθεια, γιατί το κάνουμε, ξέρετε; Πως προήλθε το έθιμο αυτό και ποια η ουσία του;

Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;
Το σούβλισμα του αρνιού
Το καθιερωμένο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι αν μη τι άλλο ένα γευστικότατο έθιμο. Πως προέκυψε όμως; Είναι χριστιανική παράδοση; Για να δούμε!

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 2ο
Τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου στην Κέρκυρα
Ποια είναι τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου που κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια αξέχαστη εμπειρίας Ας τα δούμε μέσα από το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

Τα έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα. Μέρος 1ο
Τα έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα
Ποια είναι τα ιδιαίτερα έθιμα που κάνουν το Κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό; Ας δούμε τα πιο γνωστά από αυτά στο άρθρο που ακολουθεί.

Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2021
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...

Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2022
Η γιορτή της Ορθοδοξίας είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Ας δούμε λοιπόν τι γιορτάζουμε την ημέρα ...

Πότε ανοίγει το Τριώδιο 2021 και τί είναι;
πότε ανοίγει το τριώδιο
Τι είναι το Τριώδιο Το Τριώδιο είναι μία χρονική περίοδος αρκετών ημερών πριν από το Πάσχα στην οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ...

Πότε πέφτει του Λαζάρου και τι γιορτάζουμε;
πότε είναι του Λαζάρου
Το πότε πέφτει του Λαζάρου, στους Ορθόδοξους Χριστιανούς εξαρτάται από το πότε πέφτει το Πάσχα . Παρακάτω μπορείς να δεις ποια ημέρα ...

Τι γιορτάζουν οι Εβραίοι το Πάσχα; Πότε πέφτει το 2022
Εβραϊκό Πάσχα 2022
Το Εβραϊκό Πάσχα είναι διαφορετικό σε σχέση με το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα. Δες πότε και τι γιορτάζουν οι Εβραίοι το Πάσχα καθώς και ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.
αστεία και παράξενα Το Otherside.gr παρουσιάζει καθημερινά παράξενα & αστεία απ' όλο τον κόσμο, καθώς και άλλα θέματα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
online shopping Στο online-shopping.gr θα βρείτε συγκεντρωμένα τα καλύτερα ελληνικά e-shops από τα οποία μπορείτε να κάνετε τις online αγορές σας.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ