Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι οι τουαλέτες "κρατάνε" πάντα λίγο νερό στη βάση τους.
Ακόμη και όταν τραβάμε το καζανάκι, το νερό παρασέρνει το περιεχόμενο της λεκάνης, αλλά πάντα παραμένει μια μικρή ποσότητα νερού. Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως και που βασίζεται;
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Παλιά οι τουαλέτες ήταν άγνωστη λέξη. Τα κόπρανα συλλέγονταν σε δοχεία (γιογιό) και από εκεί κατέληγαν στις αυλές ή στο δρόμο.
Ωστόσο, υπήρχαν και αποχετευτικά συστήματα, όπως για παράδειγμα στη Μινωική Κρήτη, στα οποία τα περιττώματα περνούσαν από αυλάκια με τρεχούμενο νερό και κατέληγαν στη θάλασσα.
Η αρχή λειτουργίας της σύγχρονης λεκάνης πάντως, βασίζεται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων.
Συγκοινωνούντα δοχεία
Όσοι είχατε καλή σχέση με τη φυσική ίσως θυμάστε τα συγκοινωνούντα δοχεία.
Τα δοχεία αυτά ονομάζονται έτσι γιατί συγκοινωνούν (επικοινωνούν) είτε μέσω ενός σωλήνα, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των δοχείων αυτών είναι ότι η οριζόντια επιφάνεια του υγρού που βρίσκεται μέσα σε αυτά είναι πάντοτε στο ίδιο επίπεδο με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχει την ίδια πυκνότητα.
Με απλά λόγια αν βάλουμε νερό σε ένα δοχείο, αυτό θα περάσει στα υπόλοιπα και θα σταματήσει σε όλα στο ίδιο ακριβώς ύψος.
Στα συγκοινωνούντα δοχεία βασίζεται η λειτουργία των σιντριβανιών, των υδραγωγείων και φυσικά της λεκάνης της τουαλέτας.
Η λεκάνη, λοιπόν, εκμεταλλευόμενη την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μένει πάντοτε λίγο νερό στη βάση της.
Στην ουσία είναι απλά ένας σωλήνας σε σχήμα U ο οποίος κρατάει το νερό που βλέπουμε στο εσωτερικό της.
Γιατί μένει νερό στη λεκάνη της τουαλέτας;
Είδαμε που βασίζεται η λειτουργία η λεκάνης. Γιατί όμως υπάρχει το νερό στο κάτω μέρος της;
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι καθαρά πρακτικός.
Το νερό που υπάρχει στον πάτο της λεκάνης ουσιαστικά εμποδίζει τις μυρωδιές και τα αέρια που υπάρχουν στους βόθρους ή στις αποχετεύσεις από το ανεβούν προς τα πάνω.
Χωρίς αυτή τη μικρή ποσότητα νερού, οι τουαλέτες δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται μέσα στα σπίτια μας!
Κι αυτό όχι μόνο της πολύ δυσάρεστης μυρωδιάς, αλλά και λόγω κινδύνου ανάφλεξης(!) των αερίων που είναι πλούσια σε μεθάνιο!
Τόσο απλά!
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργεί το καζανάκι της τουαλέτας;
Κατουράνε τα ψάρια;
Λιγάκι κουφή ερώτηση αλλά η απάντηση είναι εξίσου κουφή (και λογική) ! Ας λύσουμε λοιπόν εδώ αυτή την εύλογη απορία για τα ψάρια!
Πως πρέπει να καθόμαι στην τουαλέτα
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν υπάρχει σωστός τρόπος για να καθόμαστε στη λεκάνη της τουαλέτας ποιος είναι αυτός; Και τι θα πείτε αν ...