Το
optical mouse ή αλλιώς οπτικό ποντίκι, αντικατέστησε με επιτυχία το παλιό ποντίκι με την περιστρεφόμενη μπάλα.
Το optical ποντίκι χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύει, βάσει της κίνησής του, την τρέχουσα θέση του ποντικιού. Το
ποντίκι, με κάποιες ενέργειες, μεταφράζει και μετακινεί τον κέρσορα στην αντίστοιχη θέση στον υπολογιστή μας - στην οθόνη μας.
Στην ουσία, το ποντίκι αυτό, περιέχει μία ας το πούμε μικροκάμερα, που μπορεί να τραβήξει έως και 1500 εικόνες το δευτερόλεπτο.
Αυτό ίσχυε βέβαια πιο παλιά, τώρα έχουν εξελιχθεί κι άλλο, αλλά η τεχνολογία αυτή, παραμένει ως έχει.
Αυτό που συμβαίνει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό:
1) Μέσω ενός LED, διαχέεται το φως στην επιφάνεια κάτω από το ποντίκι
2) Η μικροκάμερα, καταγράφει ας πούμε 1500 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο της επιφάνειας που φέγγει το LED
3) Ένας μικροεπεξεργαστής, συγκρίνει όλες αυτές τις φωτογραφίες
4) Αν εντοπίσει διαφορές, σε κάποιες εικόνες, είναι ικανός να καταλάβει βάσει των διαφορών αυτών, προς τα που κινήσαμε το ποντίκι μας και με τι ταχύτητα! Την ταχύτητα την εντοπίζει από τη διαφορετικότητα
διαδοχικών εικόνων.
5) Αφού εντοπίσει τις διαφορές και καταλάβει προς τα που κινήσαμε και με τι ταχύτητα, στέλνει τις ακριβείς συντεταγμένες και την ταχύτητα στον υπολογιστή μας και εν συνεχεία αυτός κινεί αντίστοιχα τον κέρσορα.
Αν και είναι πιο βολικό από τα παλιά ποντίκια με την μπίλια, έχει και αυτό τους περιορισμούς του:
- δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε γυαλί ή καθρέφτη.
Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν η κάμερα πάει να διαβάσει τις φωτογραφίες, δεν παίρνει αντιπροσωπευτικές εικόνες, λόγω διάθλασης και ανάκλασης.
- επίσης, μπορεί να μπερδεύεται σε κάποιες
επιφάνειες που είναι λίγο τραχιές ή σε κάποια mousepad που είναι 3D.
Παρόλαυτά, δεν χρειάζεται mousepad, λειτουργεί σε οποιαδήποτε σχεδόν επιφάνεια, δεν γεμίζει βρωμιά και δεν φθείρεται στο εσωτερικό ώστε να υπολειτουργεί και να αχρηστευτεί και τέλος έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.
Optical ποντίκια με διπλούς αισθητήρες
Επίσης υπάρχουν ποντίκια με διπλούς αισθητήρες.
Ο καθένας ξεχωριστά, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που προαναφέραμε, γίνεται ανεξάρτητα (ο καθένας για τις εικόνες του) η σύγκριση και ο προσδιορισμός θέσης και ταχύτητας και στο τέλος γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων και από τους δύο αισθητήρες, καταλήγοντας σε ένα ενδιάμεσο αποτέλεσμα.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η μέθοδος μας δίνει μεγαλύτερη
ακρίβεια. (είναι σαν να έχουμε δύο παρατηρητές, που καταγράφουν αυτά που βλέπουν ο καθένας ξεχωριστά, και βγάζουν τα συμπεράσματά τους πάλι ο καθένας ξεχωριστά, όπου εν συνεχεία μετά τα σμίγουν, τα συγκρίνουν και βγάζουν ένα ενδιάμεσο συμπέρασμα-αποτέλεσμα)
Laser vs optical ποντίκια
Τα
laser ποντίκια έχουν μόνο μία διαφορά: αντί για το LED που ρίχνει διάσπαρτα το φως στην επιφάνεια, έχουν ένα laser που αφήνει μόνο μία μικροσκοπική κυλίδα στην επιφάνεια.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαβάζει η μικροκάμερα την κηλίδα αυτή.
Έτσι με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια.
Βέβαια αυτή η ακρίβεια δεν είναι αντιληπτή και χρήσιμη από έναν μέσο χρήστη, αλλά είναι χρήσιμη και αντιληπτή από κάποιον που ασχολείται με κάτι που θέλει τεράστεια λεπτομέρεια κατά την κίνηση του ποντικιού(όπως πχ οι gamers).
Τι είναι τα dpi;
Τα
dpi (Dots Per Inch) είναι πολύ απλά, η ακρίβεια του ποντικιού. Όταν λέμε ακρίβεια, εννοούμε πόσο πιο ακριβή αποτελέσματα είναι ικανό να παράγει το
ποντίκι ώστε να κινηθεί ο
κέρσορας σωστά σε λεπτές κινήσεις μας.
Πιο συγκεκριμένα, σκεφτείτε πως πχ μπορεί κινήσετε ελαχιστότατα το ποντίκι και αυτό να κινήσει τον κέρσορα αισθητά πιο πέρα από τη θέση που πρέπει ή να μην τον κινήσει καθόλου (μικρότερη ακρίβεια).
Όσο περισσότερα τα dpi, τόσο μεγαλύτερη και η ακρίβεια. Βέβαια, από ένα νούμερο και πάνω, μας είναι άχρηστη, γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνουμε διαφορά.
Τα
laser ποντίκια όπως καταλαβαίνετε, έχουν αρκετά μεγαλύτερη ακρίβεια από τα optical, επειδή πολύ απλά, λόγω του πιο αναπτυγμένου μηχανισμού τους (με laser), αποδίδουν περισσότερα dpi.
Γι’ αυτό το λόγο είναι και πιο ακριβά σε τιμή.
Διαβάστε στη συνέχεια
Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;