coolweb


Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;

λειτουργία bluray

Διαβάστηκε: 25.972 φορές
Δείτε εδώ πως λειτουργούν οι δίσκοι και ο μηχανισμός ανάγνωσης - εγγραφής cd. Παρόμοια είναι και η τεχνολογία dvd και blu-ray, δείτε τις διαφορές αναμεταξύ τους!
Ας μπούμε λοιπόν απευθείας στο ψητό χωρίς πολλά περιττά λόγια!

cdΟι δίσκοι CD, αυτοί που έρχονται στα χέρια μας και είναι εργοστασιακά γραμμένοι, αποτελούνται, κατά σειρά, από ένα διάφανο πολυκαρμπονικό υλικό, το οποίο διαπερνάει η ακτίνα laser, από μία επίστρωση αλουμινίου (όπου είναι ειδικά διαμορφωμένη και περιέχει τα δεδομένα μας). Aπό αυτή λοιπόν την επίστρωση, η ακτίνα laser διαβάζει τα δεδομένα μας.

Επίσης, αποτελείται από μία στρώση ακριλικού υλικού και μία στρώσει από ειδικό πλαστικό που αποτελεί την ετικέτα, η οποία προστατεύει το cd και εκεί εγγράφουμε χειροκίνητα πληροφορίες για το περιεχόμενο του cd.

δίσκος


Τα δεδομένα, όπως προαναφέραμε, είναι γραμμένα στην αλουμινένια επίστρωση,cdrom σε ψηφιακή μορφή(δηλαδή 0 και 1), σε μορφή σπιράλ και ξεκινάνε από μέσα προς τα έξω.

Αυτό το σπιράλ είναι τόσο πυκνό, που αν το ξετυλίξουμε, θα καλύψουμε απόσταση 5 χιλιομέτρων!

Στην αλουμινένια λοιπόν επιφάνεια που είναι σε μορφή σπιράλ, υπάρχουν προεξοχές και εσοχές. Μία προεξοχή είναι το δυαδικό 1 και μία εσοχή αποτελεί το δυαδικό 0.


Φυσικά, υπάρχουν και οι αντίστοιχες συσκευές που διαβάζουν και γράφουν με επιτυχία τα δεδομένα αυτά. Η συσκευή που διαβάζει είναι το CDROM. Αυτό αποτελείται από το μηχανισμό που «κάθεται» το cd, το μηχανισμό που περιστρέφει το μηχανισμό αυτόν και ακολούθως το cd, από τη συσκευή laser που έχει τη δυνατότητα να κινείται και περιέχει το κύκλωμα και την κεφαλή laser, το μηχανισμό εισαγωγής και εξαγωγής του cd, το λεγόμενο «πορτάκι».

cdrw


Τα αντίστοιχα CDR και CDRW είναι ίδια.

Η μόνη διαφορά που έχουνε είναι ότι εκπέμπουν laser σε διαφορετικό μήκος κύματος, με αποτέλεσμα την επιθυμητή αλλοίωση στην επιφάνεια εγγραφής και ουσιαστικά την εγγραφή των δεδομένων.


Η διαδικασία ανάγνωσης από το CDROM, ενός cd, είναι σχετικά απλή. Με το που μπαίνει το cd μέσα, περιστρέφεται.

Η συσκευή laser ξεκινάει και διαβάζει το cd, από μέσα προς τα έξω πάντα. laserΌσο πιο μέσα διαβάζει το laser, τόσο πιο γρήγορα κινείται και ο δίσκος cd, ενώ όσο πιο έξω διαβάζει, τόσο πιο αργά περιστρέφεται. Με αυτό πετυχαίνουμε σταθερή ταχύτητα ανάγνωσης (και φυσικά εγγραφής).

Το laser «πέφτει» πάνω στις εσοχές και στις προεξοχές. Όμως, όταν πέφτει στις προεξοχές, αντανακλάται με τέτοια γωνία, που κατευθύνεται πάνω σε έναν αισθητήρα, ενώ όταν πέφτει σε εσοχές, το laser αντανακλάται εκτός αισθητήρα.

Έτσι, όταν ο αισθητήρας δεχθεί την ακτίνα, παίρνει το bit 1, αλλιώς το bit 0(όπως προαναφέραμε, προεξοχή 1, εσοχή 0). Κατά την ανάγνωση cd μουσικής, από τον αισθητήρα, το σήμα περνάει σε έναν DAC (Digital to Analog Converter), ο οποίος το μετατρέπει από ψηφιακό σε αναλογικό.

dvd

Στη συνέχεια, το αναλογικό σήμα περνάει από έναν ενισχυτή και μεταφέρεται στα ηχεία.


Ο δίσκος εγγραφής είναι παρόμοιος με τον εργοστασιακά γραμμένο δίσκο. εγγραφή cd dvd blurayΗ διαφορά είναι ότι ενδιάμεσα από το πολυκαρμπονικό υλικό και την αλουμινένια επίστρωση (που αυτή τη φορά δεν περιέχει δεδομένα), περιέχει μια χρωστική πολυμερές ουσία. Επίσης δεν περιέχεται η επίστρωση από ακρυλικό υλικό.

Κατά τη διαδικασία εγγραφής, το laser διαπερνάει το πολυκαρμπονικό υλικό και στιγματίζει-καίει σημεία της χρωστικής αυτής ουσίας που είναι η επίστρωση πριν από την αλουμινένια επίστρωση. Έτσι, καίγοντας τέτοια σημεία, έχουμε το ψηφιακό 1, ενώ σημεία που έμειναν ανέπαφα, εκφράζουν το ψηφιακό 0.

Η τεχνολογία έτσι όπως εξελίσσεται, δημιουργήθηκαν φυσικά και απόγονοι μιας τόσο πετυχημένης πατέντας. Στον κόσμο των cd, δημιουργήθηκε το CDRW το οποίο μπορούμε να γράψουμε, να σβήσουμε, να ξαναγράψουμε και πάει λέγοντας.


Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τα DVD με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα και τα BLURAY που είναι και τα πιό σύγχρονα, με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα. Τα DVD και τα BLURAY είναι ουσιαστικά μία «συμπίεση» των δεδομένων, με νέες μεθόδους, στον δίσκο. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας τη διάμετρο της ακτίνας laser σε κάθε αντίστοιχη τεχνολογία. Λειτουργούν - δουλεύουν με τον ιδιο τρόπο.

bluray


Διαβάστε στη συνέχεια Πως λειτουργεί το ποντίκι; Διαφορά optical με laser;


Σχετικά άρθρα

Multimedia stations: η εξέλιξη της τεχνολογίας
multimedia stations
Ας δούμε εδώ τι είναι τα multimedia stations, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και πως αντικατέστησαν τα κλασσικά VHS και DVDs, λύνοντάς μας τα χέρια.
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Inkjet & Dot Μatrix;
εκτυπωτές inkjet
Εκτυπωτές inkjet, και dot matrix: τους έχουμε όλοι μας ακουστά και τους χρησιμοποιούμε. Πως λειτουργούνε όμως; Πως εκτυπώνουν επάνω στο χαρτί;
Πως λειτουργούν οι εκτυπωτές Laser;
εκτυπωτές laser
Εκτυπωτές laser: μία καινούρια τεχνολογία που πλέον τη χρησιμοποιεί αρκετοί από εμάς. Πως λειτουργεί όμως αυτός ο εκτυπωτής;

Σχόλια

giwrgos71 ▾
  (στις 12-03-2010)
Μπράβο παιδιά, καλή δουλειά!
  (στις 12-03-2010)
Nα’ σαι καλά Γιώργο ;)
Anonymous ▾
  (στις 22-04-2010)
φανταστικό!!! Το ψαχνα στα ελληνικά και δεν το βρισκα! thnx man!
  (στις 25-04-2010)
Σ’ευχαριστώ φίλε μου :)
γιαννης ▾
  (στις 01-11-2011)
Γιατι να γράφω με ελληνικά και οχι με greeklish...Αν γραψω δηλαδή με greeklish τι θα γίνει??
  (στις 01-11-2011)
Είναι πιο ευχάριστα και ευανάγνωστα τα ελληνικά για τον αναγνώστη, σε σχέση με τα greeklish :)

Φαντάσου τα άρθρα να ήταν σε greeklish :p
Εφη ▾
  (στις 07-11-2011)
Αν ο καθενας γραφει με αγγλικα γραμματα ενα μικρο παιδι που θα ηθελε να μαθει γι αυτα δεν θα μπορουσε να τα καταλαβει.Γι αυτο εγω πιστευω οτι τα ελληνικα ειναι καλυτερα
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πως λειτουργούν τα CD, DVD και BLURAY;
Kατηγορία: Τεχνολογία
Tags: bluraycddvdlaserδίσκοςοπτικός δίσκοςbluerayhardware
Έχει 7 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Mp3 Transmitter στο αυτοκίνητο: τι είναι και πως λειτουργεί;
mp3 transmitter
Είναι ένα εναλλακτικό μέσο ακρόασης μουσικής στο αυτοκίνητο. Αν βαρεθήκατε τα cd και θέλετε να ακούτε μουσική από το memory stick σας, τότε σας ενδιαφέρει!

Πως λειτουργεί η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
Δεν αναρωτηθήκατε, εκει που βγάζετε μια ωραία φωτογραφία, πως στο καλό λειτουργεί η ψηφιακή σας και παράγει τέτοια απίστευτα αποτελέσματα; Δείτε!

Τι είναι το GPS και πως λειτουργεί;
gps
Αλήθεια, τι είναι το gps; Αν και ξέρουμε όλοι μας πάνω κάτω τι είναι, ας δούμε πως λειτουργεί και μας εξυπηρετεί με αυτόν τον τρόπο!

Πως λειτουργεί το laser;
laser
Το laser έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ πως λειτουργεί; Πως γίνεται και βγάζει μία ακτίνα η οποία δεν διαχέεται;! Δείτε!

Multimedia stations: η εξέλιξη της τεχνολογίας
multimedia stations
Ας δούμε εδώ τι είναι τα multimedia stations, τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και πως αντικατέστησαν τα κλασσικά VHS και DVDs, λύνοντάς μας τα χέρια.

Πως να προστατέψετε τις συσκευές σας από αυξομείωση τάσης
Προστασία από υψηλή τάση
Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των συσκευών σας σας από αστάθειες στο δίκτυο του ρεύματος; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τα soundbars; Αξίζει να αγοράσω;
Πως να επιλέξω soundbar
Τι είναι ακριβώς τα soundbars που μπήκαν σχετικά πρόσφατα στη ζωή μας; Αξίζουν και αν ναι πως να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει; Ας δούμε!

Sony PS vita: η νέα must εντυπωσιακή φορητή κονσόλα
sony ps vita
Νέο εργαλείο για απίστευτο gaming και με φοβερές δυνατότητες: το sony ps vita! Δείτε εδώ όλες τις πληροφορίες για τη νέα αυτή φορητή κονσόλα.
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ