Από που προήλθε ετυμολογικά η λέξη παλάτι; Πρόκειται για αμιγώς ελληνική λέξη, τουρκική ή μήπως κάτι άλλο;
Ας δούμε απλά και κατανοητά, μαζί με μια μικρή ιστορική αναδρομή για να το κατανοήσουμε πλήρως.
Από που πήρε το όνομα του το παλάτι
Η προέλευση της λέξης παλάτι, όσο κι αν σας φανεί περίεργο είναι ρωμαϊκή! Πιο συγκεκριμένα προέρχεται από το όνομα του λόφου Παλατίνο, ενός από τους επτά λόφους της Ρώμης.
Οι λόφοι αυτοί υψώνονται ανατολικά του ποταμού Τίβερη και στην ουσία οριοθετούν την πόλη της Ρώμης.
Πρόκειται για τον λόφο του Παλατίνο, του Αβεντίνο, του Καπιτωλίνου, του Εσκιλίνου, τον Κυρηνάλιο, τον Καίλιο και τον λόφο Βιμινάλις.
Οι επτά λόφοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην Ρωμαϊκή μυθολογία, όσο και στη θρησκεία των αρχαίων Ρωμαίων. Μάλιστα η ίδια πόλη της Ρώμης πιστεύεται πως ιδρύθηκε από τον Ρωμύλο στον λόφο του Παλατίνο.
Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το παλάτι; Η απάντηση προκύπτει από την ιστορία του λόφου του Παλατίνο
Ο λόφος του Παλατίνο
Ο Παλατινός λόφος είναι ο κεντρικός από τους επτά λόφους, και όπως ήδη αναφέραμε είναι το σημείο στο οποίο ιδρύθηκε η πόλη της Ρώμης περίπου το 753 π.Χ.
Από την αρχή η περιοχή αποτελούσε διαχρονικά την κατοικία του αυτοκράτορα της Ρώμης.
Κι αν αρχικά οι αυτοκράτορες ήταν σχετικά ταπεινοί και ζούσαν σε μεγάλες μεν, αλλά όχι και τόσο πολυτελείς κατοικίες, όλα άλλαξαν από την εποχή του Νέρωνα και μετά.
Οι αυτοκράτορες έχτιζαν ολοένα και μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς επαύλεις. Έτσι πολύ σύντομα ο λόφος του Παλατίνο έγινε συνώνυμο της πολυτέλειας και της χλιδής.
Κάπως έτσι καθιερώθηκε η λέξη παλάτι να χρησιμοποιείται για να περιγράψει το υπερπολυτελές οικοδόμημα όπου ζουν συνήθως οι βασιλείς, οι αυτοκράτορες και γενικά οι διάφοροι κυβερνώντες.
Σήμερα, ο λόφος του Παλατίνο αποτελεί από μόνο του αρχαιολογικό μνημείο το οποίο βρίσκεται στο πλάι της Ρωμαϊκής Αγοράς (Foro Romano) σε απόσταση αναπνοής από το διάσημο Κολοσσαίο.
Διαβάστε στη συνέχεια
Από πού βγαίνει η λέξη idiot; Δεν θα το πιστέψετε!
Προέλευση λέξεων - φράσεων! (Μέρος 1ο)
Πολλές λέξεις και φράσεις χρησιμοποιούμε συχνά, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση τους. Ας δούμε ορισμένες από αυτές.
Διαφορά τέως με πρώην
Αλήθεια υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις λέξεις τέως και πρώην; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.