Τι ακριβώς είναι ο ΑΜΚΑ και πως μπορούμε να τον μάθουμε; Χρειάζεται κάποια ειδική διαδικασία για την έκδοση του;
Ας δούμε παρακάτω όλες τις απαντήσεις σχετικά, γρήγορα και αξιόπιστα.
Τι είναι ο ΑΜΚΑ
Ο
ΑΜΚΑ είναι ένας μοναδικός αριθμός κάτι σαν "ταυτότητα" που αφορά την ασφάλιση και την εργασία μας που μας ακολουθεί σε όλη μας την ζωή.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα πρώτα έξι ψηφία του αριθμού αυτού είναι η ημερομηνία γέννησης μας (μέρα, μήνας και έτος) και ακολουθούν τα υπόλοιπα ψηφία.
Μάλιστα ο αριθμός αυτός δεν αλλάζει για κανέναν λόγο, (ακόμη κι αν έχει λάθος την ημερομηνία γέννησης) ότι κι αν κάνουμε. Είναι κάτι αντίστοιχο με το ΑΦΜ μας, μόνο που αντί για την εφορία, τον χρησιμοποιούμε για την υγειονομική μας περίθαλψη.
Ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος για να νοσηλευτούμε σε δημόσιο νοσοκομείο, για να μας εξετάσει και να μας γράψει φάρμακα ο γιατρός μας, για εργασιακές ή άλλες παροχές που δίνει το κράτος κλπ.
Γενικά είναι απαραίτητος για κάθε εργαζόμενο ή ασφαλισμένο, δηλαδή για όλους.
Πως βγάζω ΑΜΚΑ
Η απόδοσή του γίνεται σε όλα τα καταστήματα των ΚΕΠ, καθώς και στα γραφεία ΑΜΚΑ που λειτουργούν σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Για την έκδοση του χρειάζεται η προσκόμιση του δελτίου Αστυνομκιής ή Στρατιωτικής ταυτότητας.
Για παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν έχουν ταυτότητα χρειάζεται η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από το γονέα ή τον κηδεμόνα.
Πως να βρω τον ΑΜΚΑ
Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι γραμμένος στο εσωτερικό του βιβλιαρίου υγείας μας.
Αν παρόλα αυτά δεν τον έχετε, μπορείτε εύκολα να τον βρείτε μέσα από την ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Απασχόλησης.
Απλά συμπληρώνετε κάποια στοιχεία όπως το επώνυμο, το όνομα, το όνομα του πατέρα και της μητέρας σας, καθώς και το έτος γέννησης σας στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.amka.gr/AMKAGR/
Μόλις εισάγετε τα στοιχεία αυτά θα σας ζητήσει και τον ΑΦΜ, καθώς και τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας. Τα συμπληρώνετε κι αυτά και εμφανίζεται ο αριθμός.
Καλό είναι να τον τυπώσετε ή να πάτε σε ένα ΚΕΠ να μας τον δώσουν γραπτώς, γιατί πολλές φορές σε κάποιες υπηρεσίες ίσως σας το ζητήσουν έτσι.
Διαβάστε στη συνέχεια
Το προφίλ του μη παραγωγικού υπαλλήλου
Τι είναι το parental control
Τι είναι, που υπάρχει και πως χρησιμοποιείται το parental control; Ας δούμε απλά και κατανοητά στο άρθρο που ακολουθεί.
Πως να γίνετε πιο παραγωγικοί
Θέλετε να μπορείτε να αποδίδετε περισσότερο στην δουλειά ή στο σχολείο/σπουδές σας ή με άλλα λόγια να γίνετε πιο παραγωγικοί; Σε ...
Τι να κάνετε αν τρακάρετε με ανασφάλιστο όχημα
Παρά το γεγονός ότι η ασφάλιση των αυτοκινήτων, αλλά και των υπόλοιπων οχημάτων είναι υποχρεωτική από τον Νόμο, ωστόσο υπάρχουν οδηγοί ...
Τι να κάνετε αν δεν τα πάτε καλά με το αφεντικό σας
Προκειμένου να έχετε μια υγιή εργασιακή ζωή, μιας και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας το περνάμε δουλεύοντας, πρέπει να προσπαθούμε ...