Πότε πρέπει να κάνουμε check in στο αεροδρόμιο
Μία από τις συνηθέστερες ταξιδιωτικές ερωτήσεις είναι το «πόσο έγκαιρα πρέπει να πάω στο αεροδρόμιο».
Εκτός αν κάποιος είναι διατεθειμένος να ρισκάρει, θεωρείται προτιμότερο να εξασφαλίσει ο ταξιδιώτης ότι θα υπάρχει λίγος παραπάνω ελεύθερος χρόνος μεταξύ της άφιξης για check in στο αεροδρόμιο και της ώρας αναχώρησης της πτήσης μας.
Τι λένε τα μαθηματικά
Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε έντονη αμφισβήτηση του βιβλίου του Τζόρνταν Έλενμπεργκ με τίτλο «Πώς να μην κάνεις λάθος: Η δύναμη της μαθηματικής σκέψης».
Στις σελίδες του ο συγγραφέας εξηγούσε την άποψη ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο όσο το δυνατόν αργότερα γίνεται, διότι κάθε λεπτό που παραμένει κανείς σε αυτό είναι χαμένος χρόνος.
Πάνω σε αυτή την ιδέα ανέλυε μεγαλύτερα υπαρξιακά θέματα όπως η αξία της στιγμής και η φύση του χρόνου, αλλά υπήρξαν πολλοί που τα αμφισβήτησαν όλα αυτά διότι απλούστατα θεώρησαν ότι το παράδειγμα του αεροδρομίου ήταν εντελώς λανθασμένο.
Ο Έλενμπεργκ παραδέχθηκε στο βιβλίο του ότι μερικοί άνθρωποι προτιμούν την έλλειψη ρίσκου στη ζωή τους και πρόσθεσε ότι η παραμονή για περισσότερη ώρα στο κρεβάτι, στην παραλία ή στον χώρο εργασίας λίγο πριν ταξιδέψει κάποιος μπορεί να του προξενήσει
περισσότερο άγχος. Η πραγματικότητα φαίνεται όμως ότι είναι ακόμα πιο πεζή.
Τι θα συμβεί αν αργήσω να φτάσω στο αεροδρόμιο;
Ένας από τους «μύθους του αεροδρομίου» αναφέρει ότι αν φτάσεις καθυστερημένος για την πτήση, οι εργαζόμενοι θα δώσουν προτεραιότητα στο check in.
Όμως στην σημερινή εποχή τα μέτρα ασφαλείας είναι τόσο αυστηρά που τις περισσότερες φορές ένας εργαζόμενος δεν θα παραβεί τους κανόνες επειδή κάποιος επιβάτης δεν εμφανίστηκε εγκαίρως.
Κανένα check in desk δεν πρόκειται να ξεπεράσει την προγραμματισμένη ώρα στην οποία «κλείνει» για έναν αμελή ταξιδιώτη.
Κάποτε επίσης το αεροπλάνο δεν αναχωρούσε αν η βαλίτσα (αφού είχε ήδη γίνει το check in) βρισκόταν σε αυτό. Πλέον τα πράγματα δεν είναι έτσι, ειδικά όταν πρόκειται για πτήση εσωτερικού.
Τα νέα συστήματα καταγραφής έχουν γίνει τόσο αυτοματοποιημένα που κάθε βαλίτσα μπορεί να ταξιδέψει τη μισή Ευρώπη πριν φτάσει στον τελικό προορισμό της. Οι πτήσεις είναι εξαιρετικά ακριβείς στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, η αποσκευή ενός αμελή ταξιδιώτη δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο –εκτός αν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη ή αν υπάρχει παράξενη συμπεριφορά του επιβάτη.
Τέλος, μέχρι πριν από μερικά χρόνια η πόρτα της καμπίνας του αεροσκάφους έκλεινε πέντε λεπτά πριν την αναχώρηση. Πλέον οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πόρτα της καμπίνας κλείνει μισή ώρα νωρίτερα (για παράδειγμα, στις πτήσεις της Alaska Airlines).
Μία μικρή καθυστέρηση στα duty free και στα καταστήματα δώρων μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για έναν επιβάτη που θα νομίζει ότι έχει ακόμα χρόνο μέχρι να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.
Πότε πρέπει να κάνουμε check in στο αεροδρόμιο
Σε γενικές γραμμές, οι συμβουλές των ειδικών είναι απλές: αν κάποιος έχει αποσκευές για το check in, χρειάζεται να είναι στο αεροδρόμιο περίπου δύο ώρες πριν την αναχώρηση. Χωρίς αποσκευές, 90 λεπτά αρκούν. Σε εορταστικές ημέρες ή περιόδους, χρειάζεται κανείς να προσθέσει περίπου μία ώρα ακόμα για να εμφανιστεί στο αεροδρόμιο.
Ούτε τα συμπεράσματα του Έλενμπεργκ, ούτε των ειδικών πάντως δεν πρέπει να θεωρούνται απόλυτα. Πολλοί από εκείνους που βρίσκονται με μία βαλίτσα στο χέρι τα αμφισβητούν, ανάμεσά τους και η διάσημη επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα, Λιβ Μπόερε, που διαθέτει ένα εξαιρετικό μαθηματικό μυαλό και ταξιδεύει συνεχώς.
Ούτε εκείνη έχει κατασταλάξει ακόμα: είναι προτιμότερο να αργεί ή να βιάζεται; Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να συγκρίνει τις δύο αυτές επιλογές με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει όταν κάθεται στο τραπέζι με την πράσινη τσόχα.
«Υπάρχει πάντα ένα υπέρ κι ένα κατά στις δύο επιλογές» αναφέρει η 33χρονη, που έχει πτυχίο στην Αστροφυσική: «Εμφανίζεσαι νωρίς και χάνεις πολύτιμο χρόνο, ενώ ξοδεύεις χρήματα στα καταστήματα του αεροδρομίου.
Όμως είσαι σίγουρος ότι δεν θα χάσεις την πτήση που έχεις πληρώσει ακριβά. Εμφανίζεσαι όσο το δυνατόν πιο αργά γίνεται και κερδίζεις χρόνο, αλλά αν μπλέξεις στην κίνηση πιθανότατα θα χάσεις την πτήση σου. Ή αν συμβεί κάποιο άλλο απρόοπτο.
Τα μαθηματικά έχουν αποδείξει ότι αν επιχειρείς να φτάσεις την τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο για το check-in, θα χάσεις μία στις 25 πτήσεις σου. Στο τέλος τα πράγματα είναι όπως στο πράσινο τραπέζι: πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις την επόμενη κίνηση;
Ζυγίζεις τα δεδομένα κι αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις ή αν θα αποχωρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στο αεροδρόμιο: αποφασίζεις αν ο χρόνος που θα κερδίσεις αξίζει το ρίσκο των χρημάτων που θα χάσεις. Περί αυτού πρόκειται άλλωστε. Πρέπει να ισορροπήσεις μεταξύ του χρόνου και του χρήματος».
Διαβάστε στη συνέχεια Ποιες πρέπει να είναι οι διαστάσεις της χειραποσκευής;
Πως πετάνε τα αεροπλάνα;
Πως πετάνε τα αεροπλάνα; Σκεφτήκατε ποτέ; Τι συμβαίνει και μπορούν και σκίζουν τους αιθέρες μόνο με τους κινητήρες; Ας δούμε λοιπόν...
Πως λειτουργεί το κάθισμα εκτίναξης στα μαχητικά αεροσκάφη;
Το βλέπουμε συνέχεια: πιλότος εκτινάσσεται - εκτοξεύεται από το μαχητικό αεροσκάφος όταν αυτό πέφτει. Πως λειτουργεί το κάθισμα εκτίναξης; Δείτε!
Γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα έχουν οβάλ σχήμα;
Σκεφτήκατε γιατί; Γιατί πχ τα παράθυρα στα αεροπλάνα δεν είναι τετράγωνα ή ολοστρόγγυλα, αλλά έχουν σχήμα οβάλ; Τυχαίο; Δε νομίζω... Δείτε!
Γιατί τα σκίαστρα πρέπει να είναι ανοιχτά κατά την απογείωση;
Γιατί πρέπει να είναι ανοιχτά τα σκίαστρα στα παράθυρα των αεροπλάνων κατά την απογείωση και την προσγείωση; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα είναι χάλια;
Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα έχει τόσο άσχημη γεύση; Που οφείλεται το φαινόμενο αυτό; Ας ρίξουμε λίγο φως!