coolweb


Πότε είναι της Αγίας Παρασκευής 2024

πότε γιορτάζει η Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή έχει τιμηθεί από την εκκλησία για την πολύτιμη προσφορά της στο Χριστιανισμό. Δες ποια ήταν η Αγία Παρασκευή, ποιο ήταν το πολύτιμο έργο της καθώς και πότε γιορτάζει.

Η Αγία Παρασκευή Αγία Παρασκευή

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη από εύπορους χριστιανούς γονείς (τον Αγαθόνικο και την Πολιτεία) κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς της φρόντισαν να της δώσουν χριστιανική ανατροφή.

Σε νεαρή ηλικία οι γονείς της πέθαναν και έτσι η ίδια κληρονόμησε μια αρκετά μεγάλη περιουσία για την εποχή εκείνη. Χωρίς δισταγμό εκποίησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της (ή και ολόκληρη) και τα χρήματα τα διέθεσε για τις ανάγκες των φτωχών και απόρων.

Βοήθησε σημαντικά στη διάδοση του χριστιανισμού, γεγονός που θορύβησε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αντωνίνο ο οποίος την κάλεσε σε απολογία. Εκεί της ζητήθηκε να αλλάξει την πίστη της και να αποκηρύξει τον Χριστιανισμό.

Η Αγία Παρασκευή αρνήθηκε με αποτέλεσμα να βασανιστεί βάναυσα. Αρχικά τοποθετήσαν μια περικεφαλαία στην φωτιά και αφότου πύρωσε την ανάγκασαν να τη φορέσει. Έπειτα την έβαλαν στη φυλακή σε κελί απομόνωσης όπου κάθισε για κάποιο διάστημα. Ορισμένες αναφορές γράφουν ότι εκεί την επιστέφτηκε άγγελος του Θεού και την απελευθέρωσε.

Παρόλο το βασανισμό της, η Αγία Παρασκευή συνέχισε το έργο της χωρίς να διστάσει. Το αποτέλεσμα ήταν ο αυτοκράτορας να εξοργιστεί και να διατάξει εκ νέου το βασανισμό της και τέλος της θανάτωσή της.

Έτσι την τοποθέτησαν σε ένα καζάνι με λάδι που έκαιγε. Εκείνη όμως ως εκ θαύματος παρέμενε ζωντανή και απόλυτα προστατευμένη από το καυτό λάδι. Ο αυτοκράτορας θεωρώντας ότι αυτό ήταν κάποιο κόλπο, θέλησε να πλησιάσει για να διαπιστώσει και μόνος του ότι το λάδι ήταν όντως καυτό.

Μόλις κοίταξε μέσα, το καυτό λάδι που κόχλαζε καθώς και ατμοί του πετάχτηκαν στα μάτια του με αποτέλεσμα να τον τυφλώσουν. Η Αγία Παρασκευή με άμεση συμπόνια και τη βοήθεια του Θεού τον θεράπευσε. Έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη. Από τότε η Αγία Παρασκευή θεωρείται η προστάτιδα των ματιών.

Μετά την απελευθέρωσή της συνέχισε έντονα το έργο της για τη διάδοση του Χριστιανισμού για πολλά χρόνια. Ο νέος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ξεκίνησε έναν νέο ανθρωποκυνηγητό εναντίων όλων των Χριστιανών. Έτσι διέταξε τους διοικητές του Ασκληπιό και Ταράσιο να συλλάβουν την Αγία Παρασκευή και να την δολοφονήσουν.

Ο Ασκληπιός έσπρωξε την Αγία Παρασκευή σε ένα λάκκο με δηλητηριώδη φίδια. Όμως τα φίδια αντί να τη δαγκώσουν πέθαναν. Έτσι ο Ταράσιος την αποκεφάλισε. Αυτό ήταν το τέλος της ζωής της Αγίας Παρασκευής. Το έργο της όμως ενέπνευσε πολλούς Χριστιανούς της εποχής καθώς η πίστη της θεωρήθηκε ακλόνητη.

Προσωνύμια της Αγίας ΠαρασκευήςΗ Αγία Παρασκευή είναι γνωστή και με τα εξής προσωνύμια:

● Οσία Παρασκευή
● Παρασκευή η Μεγαλομάρτυρας
● Παρασκευή η Αθληφόρος
● Η Οσιομάρτυρας Παρασκευή

Πότε γιορτάζει η Αγία Παρασκευή 2024Η Αγία Παρασκευή έχει αγιοποιηθεί τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική εκκλησία. Στους Ορθόδοξους Χριστιανούς γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου.

Επομένως και για το 2024 γιορτάζει την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Για τις επόμενες χρονιές έχουμε:

2025: Αγία Παρασκευή: Σάββατο 26 Ιουλίου
2026: Αγία Παρασκευή: Κυριακή 26 Ιουλίου

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες και ιεροί ναοί που είναι αφιερωμένοι στο όνομά της. Τόσο στις πόλεις όσο και σε πολλά χωριά αρκετά από τα οποία πανηγυρίζουν εκείνη την ημέρα. Επίσης σε πολλά χωριά διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα προς τιμή της.

Θα συναντήσεις να διοργανώνονται πανηγύρια, χοροί και πολλές ακόμα γιορταστικές εκδηλώσεις που συνήθως ακολουθούν έπειτα από τον εκκλησιασμό (αν και πολλές εκδηλώσεις γίνονται το βράδυ της ίδιας μέρας ή μπορεί να ξεκινούν ακόμα και από την προηγούμενη).Διαβάστε στη συνέχεια Πότε Είναι της Αγίας Κυριακής 2024
Σχετικά άρθρα

Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2024
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...
Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2024
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη γιορτή. Όπως αναφέρει και το όνομά της, πέφτει πάντα Κυριακή, ωστόσο η ημερομηνία δεν είναι ...
Πότε πέφτει των Αγίων Πάντων φέτος το 2024; Ποιοι γιορτάζουν;
Αγίων Πάντων 2024
Τι είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων Η γιορτή των Αγίων Πάντων είναι μια γιορτή που τιμάται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και είναι ...
Πότε είναι του Κωνσταντίνου και Ελένης; Πότε πέφτει το 2024
Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτή
Η γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια πολύ δημοφιλής χριστιανική γιορτή. Εκτός του ότι στην Ελλάδα τα ονόματα Κωνσταντίνος ...
Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε είναι της Αγίας Παρασκευής 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πότε πέφτειθρησκείαΑγία Παρασκευήβίοι Αγίων
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ