coolweb


Πότε Είναι της Αγίας Μαρίνας 2024

γιορτή Αγίας Μαρίνας

Η ζωή της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ακόμα και σήμερα πρότυπο πίστης για τον Χριστιανισμό. Για αυτό και η εκκλησία θέλοντας να την τιμήσει, την έχει κηρύξει Αγία. Άλλωστε ο θάνατος της Αγίας Μαρίνας ήταν μαρτυρικός (μαρτύρησε για την πίστη της που δεν πρόδωσε ποτέ).

Παρακάτω μπορείς να δεις πότε είναι της Αγίας Μαρίνας, ποια ήταν, καθώς και τι σημαίνει το όνομα Μαρίνα.

Μαρίνα ετοιμολογία του ονόματοςΗ προέλευση του ονόματος δεν είναι σίγουρη. Είναι πολύ πιθανόν το όνομα να βγαίνει από τη λέξη marinus που στα λατινικά σημαίνει "θαλάσσια". Άλλη πιθανότητα είναι να βγαίνει από τη λέξη Marius η οποία σχετίζεται με τη λατινική λέξη maris = αρσενικός. Μια ακόμα πιθανή εκδοχή είναι η λέξη Μαρίνα να προέρχεται από το όνομα του θεού Άρη που στα λατινικά είναι Mars.

Στην Ελλάδα, καθώς και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, η λέξη μαρίνα (marina) ή κάποιο παράγωγό της έχει την έννοια του μικρού λιμανιού στο οποίο δένουν τα κότερα, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη ή και κάποια ψαράδικα.

Το αρσενικό παράγωγο που βγαίνει από το όνομα Μαρίνα είναι Μαρίνος. Στην Ελλάδα θα συναντήσεις ανθρώπους με αυτό το όνομα και στο θηλυκό και στο αρσενικό. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται και τόσο συνηθισμένο (το θηλυκό είναι ελαφρώς πιο συνηθισμένο).

Ποια ήταν η Αγία Μαρίνα η Αγία Μαρίνα

Η Αγία Μαρίνα είχε μικρασιατική καταγωγή και έζησε στην Αντιόχεια προς το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. Στους καθολικούς χριστιανούς είναι γνωστή και με το όνομα Αγία Μαργαρίτα.

Επειδή η ακριβής μετάφραση του ονόματος Marina (στα λατινικά) είναι Πελαγία (στα ελληνικά), πολλοί άνθρωποι τείνουν να μπερδεύουν την Αγία Μαρίνα με την Αγία Πελαγία. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα και δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση.

Η μητέρα της Αγίας Μαρίνας πέθανε λίγο καιρό μετά τη γέννησε της κόρης της. Έτσι ο πατέρας της που ήταν φανατικός ειδωλολάτρης την έδωσε σαν "ανάδοχη" να μεγαλώσει με μια γυναίκα η οποία ήταν Χριστιανή και της δίδαξε όλες τις αρετές του βίου της χριστιανικής ζωής.

Σε ηλικία 15 ετών, η Αγία Μαρίνα αποκάλυψε στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Εκείνος εξοργίστηκε τόσο πολύ που την "διέγραψε" από κόρη του.

Η Αγία Μαρίνα συνέχισε τον χριστιανικό βίο της με γαλήνη έως ότου ο έπαρχος Ολύμβριος την καταδίωξε και τη συνέλαβε. Στην αρχή ήθελε να της αλλάξει πίστη και να την κάνει γυναίκα του. Εκείνη όμως αρνήθηκε με αποτέλεσμα να την βασανίσουν χτυπώντας την με ραβδιά. Έπειτα την έβαλε στη φυλακή.

Μέσα στο κελί της λέγεται ότι ο Διάβολος την επισκέφτηκε μεταμορφωμένος σε δράκο με σκοπό να την τρομάξει. Η Αγία Μαρίνα προσευχήθηκε και ο δράκος μεταμορφώθηκε σε μαύρο σκυλί το οποίο η Αγία Μαρίνα ταπείνωσε χτυπώντας το με ένα σφυρί.

 Αγία Μαρίνα

Έπειτα από κάποιο καιρό στη φυλακή, ο έπαρχος Ολύμβριος θέλησε να διαπιστώσει αν η Αγία Μαρίνα άλλαξε την πίστη της. Όταν όμως είδε ότι παραμένει "αμετανόητη" την έβαλε φωτιά χρησιμοποιώντας αναμμένες λαμπάδες. Παρόλα αυτά όλα τα εγκαύματα επουλώθηκαν ως εκ θαύματος με αποτέλεσμα πολλοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μπροστά να γίνουν Χριστιανοί.

Τότε ο Ολύμβριος εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε άμεσα να αποκεφαλίσουν την Αγία Μαρίνα. Αυτό ήταν το τέλος της ζωής της. Παρόλα αυτά η φήμη της ακλόνητης πίστης της δεν έσβησε ποτέ. Έτσι η εκκλησία της αγιοποίησε.

Πότε είναι της Αγίας ΜαρίναςΗ Αγία Μαρίνα γιορτάζει στις 17 Ιουλίου για το 2024. Πρόκειται για σταθερή γιορτή οπότε η ημερομηνία αυτή δεν αλλάζει ποτέ. Τη μέρα αυτή πολλά χωρία στην Ελλάδα έχουν πανηγύρι καθώς στο χωριό τους υπάρχει εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα.

ΠολιούχοιΤα ιερά λείψανά της Αγίας Μαρίνας αρχικά τοποθετήθηκαν σε ιερό ναό στην Κωνσταντινούπολη. Έπειτα όμως από την πτώση της Πόλης, μεταφέρθηκαν σε εκκλησία της Αθήνας που φέρει το όνομά της. Το χέρι της βρίσκεται στη μονή Βατοπεδίου (του Αγίου όρους).

Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές εκκλησίες που τιμούν το όνομα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης υπάρχουν ακόμα και ομώνυμα χωρία ή δήμοι που με αυτό τον τρόπο την τιμούν.

Πολιούχοι


● Λέρος
● Αγία Μαρίνα Κάσου
● Ηλιούπολη
● Σχοινούδι (Ίμβρος)Διαβάστε στη συνέχεια Πότε γιορτάζει η Ζωή
Σχετικά άρθρα

Πότε είναι της Ορθοδοξίας
της Ορθοδοξίας 2024
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μια μεγάλη γιορτή. Όπως αναφέρει και το όνομά της, πέφτει πάντα Κυριακή, ωστόσο η ημερομηνία δεν είναι ...
Πότε πέφτει των Αγίων Πάντων φέτος το 2024; Ποιοι γιορτάζουν;
Αγίων Πάντων 2024
Τι είναι η γιορτή των Αγίων Πάντων Η γιορτή των Αγίων Πάντων είναι μια γιορτή που τιμάται από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και είναι ...
Πότε είναι του Κωνσταντίνου και Ελένης; Πότε πέφτει το 2024
Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτή
Η γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια πολύ δημοφιλής χριστιανική γιορτή. Εκτός του ότι στην Ελλάδα τα ονόματα Κωνσταντίνος ...
Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε Είναι της Αγίας Μαρίνας 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πότε πέφτειθρησκείαΑγία Μαρίναγιορτή
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ