coolweb


Πότε Πέφτει η Πρωτομαγιά 2024

πότε πέφτει η πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά είναι μία αργία που καθιερώθηκε πολλά χρόνια. Δες τι συμβολίζει, ποια σημαντικά γεγονότα την καθιέρωσαν καθώς και πότε πέφτει η Πρωτομαγιά το 2024. Μάθε τι μέρα είναι καθώς και αν φτιάχνει τριήμερο μαζί με το Σαββατοκύριακο.

Πότε Πέφτει η ΠρωτομαγιάΗ Πρωτομαγιά πέφτει την ημέρα Τετάρτη (1 Μαΐου) για το 2024. Για τα επόμενα έτη η πρωτομαγιά πέφτει:

1 Μαΐου 2025: ημέρα Πέμπτη (καλή ιδέα να πάρεις άδεια την επόμενη μέρα για 4ήμερο)
1 Μαΐου 2026: ημέρα Παρασκευή (σχηματίζει τριήμερο με το Σαββατοκύριακο οπότε μπορεί να κανονίσεις καμία εκδρομή)

Γιατί είναι αργία η Πρωτομαγιά εργατική Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά γνωστή και ως εργατική Πρωτομαγιά, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως και σε αρκετές χώρες του κόσμου είναι αργία.

Η ημέρα αυτή ορίστηκε να "γιορτάζει" μια από τις μεγαλύτερες απεργίες / εργατικές εξεγέρσεις στην ιστορία.

Για την ακρίβεια το 1886 στο Σικάγο των Η.Π.Α. οι εργάτες έκαναν απεργία με βασικό αίτημά τους την καθιέρωση του 8ωρου. Μέχρι τότε οι ώρες εργασίας δεν ήταν καθορισμένες και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν τους εργάτες και τους υπαλλήλους τους αρκετές περισσότερες ώρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Η διεκδίκηση αυτή ξεσήκωσε χιλιάδες εργάτες και γενικεύτηκε σε όλες τις πόλεις της Αμερικής. Το κεντρικό αίτημα που ζητούσαν ήταν:

Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο


 εργατική Πρωτομαγιά

Την 1η Μαΐου του 1886 η κινητοποίηση κορυφώθηκε και στην πλατεία Haymarket της πόλης του Σικάγο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου από εργάτες με τις οικογένειές τους, έως πολλοί ακόμα εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Την διαδήλωση θέλησε να περιορίσει η αστυνομία και για αυτό παρέταξε πολύ μεγάλο αριθμό δυνάμενων όπου προσπάθησε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Τότε κάποιος από το πλήθος έριξε μια χειροβομβίδα στην πλευρά των αστυνομικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 ένστολοι.

Η αστυνομία απάντησε ανοίγοντας πυρ κατά του πλήθους και η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Πλήθος κόσμου άρχισε να τρέχει προς διάφορες κατευθύνσεις για να γλιτώσει από τους πυροβολισμούς. Τα θύματα ήταν αρκετά. Σημειώθηκαν θάνατοι αλλά και ακόμα περισσότεροι τραυματισμοί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν συνολικά 8 θάνατοι αστυνομικών και 4 διαδηλωτών. Βέβαια τα ακριβή στοιχεία έχουν αμφισβητηθεί.

Έθιμα της ΠρωτομαγιάςΗ πρωτομαγιά είναι αργία στη χώρα μας. Την ημέρα αυτή συνηθίζεται να γίνεται μεγάλη πορεία από εργατικά σωματεία και συνδικάτα στις μεγάλες πόλεις. Η εκδήλωση γίνεται για να διεκδικήσουν περισσότερα εργατικά προνόμια αλλά και να τιμήσουν τους αγώνες του παρελθόντος.

Στην ύπαιθρο υπάρχει άτυπο έθιμο να συγκεντρώνονται οι οικογένειες και να ψήνουν διάφορα κρέατα σε ψησταριές που βρίσκονται στις αυλές και στα μπαλκόνια των σπιτιών τους. Το ψήσιμο περιλαμβάνει διάφορα κρέατα και για τους πιο "μερακλήδες" φτάνει έως και το σούβλισμα του οβελία.

Οι νέοι σε πολλές περιπτώσεις διοργανώνουν μικρές εκδρομές αναψυχής και ψυχαγωγίας. Οι εξορμήσεις περιλαμβάνουν γραφικά μέρη στο βουνό, τη θάλασσα ή και ταξίδια προς μικρές πόλεις και χωρία με ωραία φυσικά τοπία.Διαβάστε στη συνέχεια Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Σχετικά άρθρα

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Πάσχα ημερομηνία
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια γνωρίζουμε πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο; Η απάντηση στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί...
Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε Πέφτει η Πρωτομαγιά 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: πότε πέφτειΠρωτομαγιάεορτασμόςεργάτες
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ