Πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος μόνωση ταράτσας χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοούμε θερμομόνωση ή στεγανοποίηση της ταράτσας.
Ουσιαστικά πρόκειται για δυο διαφορετικές περιπτώσεις που πρέπει να διαχωρίσουμε και να κατανοήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην κατάλληλη επιλογή μόνωσης που θα ικανοποιήσει στο μέγιστο τις ανάγκες μας.
Διαφορές θερμομόνωσης και στεγανοποίησης ταράτσας
Η στεγανοποίηση δεν προσφέρει θερμομόνωση. Ειδικότερα η στεγανοποίηση της ταράτσας αποτρέπει τα νερά από την εξωτερική επιφάνεια της ταράτσας να εισβάλουν στο εσωτερικό του σπιτιού, χωρίς να έχουμε κάποιο θερμομονωτικό αποτέλεσμα.
Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούνται μαύρες κηλίδες και μούχλα στο ταβάνι και μετά την υγρομόνωση της ταράτσας.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε διότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πρόβλημα θερμομόνωσης και όχι στεγανοποίησης.
Πότε υπάρχει πρόβλημα θερμομόνωσης
Όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και στο εσωτερικό του σπιτιού, οι υδρατμοί που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπιτιού όταν έρχονται σε επαφή με το ψυχρό ταβάνι και υγροποιούνται.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούμε το φαινόμενο της δημιουργίας μαύρων κηλίδων και μούχλας.
Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα θερμομόνωσης - υγρομόνωσης
Η βέλτιστη λύση για σωστή υγρομόνωση και θερμομόνωση ταράτσας είναι η εφαρμογή ενός συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ταράτσας.
Στην αγορά υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα και οικονομικά συστήματα για μονώσεις ταρατσών που προσφέρουν πλήρη στεγάνωση και εξαιρετικά θερμομονωτικά αποτελέσματα.
Πολλά από τα συστήματα αυτά μπορούν να μειώσουν τις θερμικές απώλειες του σπιτιού συνολικά ως και 40% και είναι σχεδιασμένα ώστε να καλύπτουν και την πιο ιδιαίτερη κατασκευή.