coolweb


Τι είναι το μάτιασμα - βασκανία;

τι είναι μάτιασμα

Διαβάστηκε: 47.356 φορές
Τι είναι το μάτιασμα λοιπόν -το μάτι που λέμε ή αλλιώς η βασκανία; Γιατί και πως συμβαίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αποφύγουμε; Δείτε λοιπόν!
Εδώ, θα ασχοληθούμε με το τι είναι το μάτιασμα - η βασκανία, απλά και κατανοητά.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η βασκανία είναι ένας όρος που έχει να κάνει με την κακολογία και το φθόνο ενώ ο βάσκανος είναι αυτός ο οποίος κάνει πράξη τέτοιου είδους ενέργειες.

βασκανία

Οπότε που λέτε, η βασκανία είναι το λεγόμενο μάτιασμα. Το μάτιασμα ας το πούμε είναι μία κατάσταση, όπου κάποιος κοιτάει με ζήλια και με φθόνο κάποιο άλλο άτομο, επίμονα και με πολύ ένταση!

Είναι δηλαδή μία κατάσταση στην οποία έρχεται κάποιο άτομο, εξαιτίας κάποιου άλλου, που κακοπροαίρετα: τον ζηλεύει επίμονα, σκέφτεται άσχημα γι’ αυτόν σε μεγάλο βαθμό (σε βαθμό εμμονής), κλπ.

Επίσης, υπάρχει και το καλό μάτι, στο οποίο έχουμε τα ίδια συμπτώματα, αλλά συμβαίνει επειδή πάλι κάποιος άλλος μας σκέφτεται έντονα, καλοπροαίρετα όμως!

μάτιασμαΤο μάτιασμα μάλιστα μπορεί να γίνει σε τέτοιο βαθμό, που να μας προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο που δεν φεύγει, υπνηλία, αδιαθεσία, πόνο, κακοτυχία, ακόμα και συμφορά!

Επίσης, να έχετε κατά νου πως δεν ματιάζονται μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα κακόμοιρα τα ζώα!

Το μάτιασμα - η βασκανία συμβαίνει περισσότερο σε αυτούς που το πιστεύουν. Είναι αποδεκτό από την εκκλησία και μάλιστα υπάρχουν και προσευχές οι οποίες ξεματιάζουν, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται υπό προϋποθέσεις.

Λένε ότι αυτοί με έντονα μπλε μάτια και αυτοί με τα ενωμένα φρύδια, ματιάζουν πιο εύκολα, σε σχέση με κάποιους άλλους.


Το μάτιασμα σύμφωνα με τους ψυχολόγους

μάτιασμα και ψυχολογίαΤέλος, αξίζει να σταθούμε σε μια ψυχολογική ερμηνεία η οποία αναφέρει πως ο άνθρωπος προτιμά να σωματοποιεί τα προβλήματά του από το να αναγνωρίσει την πηγή τους στον εαυτό του.

Σαν παράδειγμα να αναφέρουμε πως όταν είμαστε αγχωμένοι για κάποιο λόγο, ο οργανισμός μας θα δημιουργήσει και κάποια σωματικά προβλήματα, από την εμφάνιση άσπρων τριχών έως και την εμφάνιση πληγών που δεν κλείνουν εύκολα!!

Για τους ψυχολόγους λοιπόν, το ξεμάτιασμα δεν είναι τίποτε παραπάνω από το φαινόμενο placebo!!

Ότι το άτομο που έχει ματιαστεί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα γίνει καλά, όποτε και ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή του με αποτέλεσμα να γίνει καλά!!

Διαβάστε στη συνέχεια Μάτιασμα και πολιτισμός


Σχετικά άρθρα

Τρίτη, Παρασκευή & 13: γρουσουζιά και ατυχία, γιατί όμως;
13 γρουσουζιά ατυχία
Τρίτη - Παρασκευή και 13: ένα απλό νούμερο, δύο τυπικές ημέρες. Γιατί όμως ο συνδυασμός τους είναι τόσο ιδιαίτερος & συνδεδεμένος με γρουσουζιά και ατυχία;
Γιατί λέμε χτύπα ξύλο και χτυπάμε;
ξύλο
Το κάνουμε πολλοί από εμάς. Όταν αναφέρετε για κάποιον που ζει, κάτι για πχ θάνατο, λέμε "χτυπα ξύλο" και το χτυπάμε, γιατί όμως;
Κουτσομπολιά εδώ κι εκεί... γιατί κουτσομπολεύουμε;!
κουτσομπολιά
Καθόμαστε για καφεδάκι με τους φίλους μας και ξαφνικά σκάνε τα πρώτα κουτσομπολιά... Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Γιατί κουτσομπολεύουμε;

Σχόλια

fk ▾
  (στις 14-02-2013)
εμένα η γιαγιά μου είναι top ξεματιάστρα, τέλος
ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 04-12-2014)
Εγώ χωρίς να το θέλω ματιάζω τους άλλους... αλλά με πιάνει και εμένα το μάτι! Είμαι και γαλανομάτα και Σαββατογεννιμένη!
Ωστόσο βρήκα τη λύση για να μη βλάπτω τους άλλους γύρω μου και να μη με βλάπτουν και αυτοί: όταν σκεφτώ κάτι τους το λέω αμέσως όσο πιο ευγενικά μπορώ και εγώ φοράω πάντα ένα σταυρό που με κάνει να νιώθω ασφαλής:)
  (στις 04-12-2014)
Έλενα ίσως είσαι λίγο υπερβολική.
ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 05-12-2014)
ίσως...
ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 05-12-2014)
Admin, τώρα κάτι άσχετο με αυτό το θέμα, μήπως θα μπορούσες να με διαφωτίσεις σχετικά με την βουλιμία; Εκτός κι αν υπάρχει ήδη κάποιο άρθρο σου για αυτό το θέμα, τότε στύλε μου το ling. Επίσης συγχαρητήρια για το μπλοκ σου, είναι εύκολο στη χρήση για όσους δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία και ενδιαφέρον -ακόμα και για τους πιο ψαγμένους.
  (στις 06-12-2014)
Σε ευχαριστούμε Έλενα για τα καλά σου λόγια.

Χμμ, για τη βουλιμία δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα σχετικό, αλλά καλή ιδέα, μπορεί να γράψουμε κάτι σύντομα.
elena ▾
  (στις 10-08-2017)
Οι επιστήμονες ψάχνουν για λογικές εξηγήσεις, αλλά δεν θα τις βρουν. Ανάμεσα στη Γη και τον ουρανό υπάρχουν πράγματα που δεν εξηγούνται. Τέλος.

Edited by Admin: Παρακαλώ όχι greeklish!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τι είναι το μάτιασμα - βασκανία;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: μάτιασμαβασκανίαπροστασίαμυστήριομάτιδεισιδαιμονία
Έχει 7 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Που βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα;
Χαμένη Ατλαντίδα
Χαμένη Ατλαντίδα: αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και τι συμβαίνει με αυτό το μυστήριο; Είναι μύθος; Δείτε εδώ όλες τις θεωρίες

Βαμπιρ και Βρυκόλακες: Η αλήθεια πισω από τον φοβο!
βαμπιρ και βρυκόλακες
Βαμπίρ, βρυκόλακες - dracula και αίμα: τι συμβαίνει με αυτά; Τι είναι μύθος, τι πραγματικότητα και πως ξεκίνησε η όλη ιστορία; Ας δούμε...

Γιατί λέμε χτύπα ξύλο και χτυπάμε;
ξύλο
Το κάνουμε πολλοί από εμάς. Όταν αναφέρετε για κάποιον που ζει, κάτι για πχ θάνατο, λέμε "χτυπα ξύλο" και το χτυπάμε, γιατί όμως;

Τρίτη, Παρασκευή & 13: γρουσουζιά και ατυχία, γιατί όμως;
13 γρουσουζιά ατυχία
Τρίτη - Παρασκευή και 13: ένα απλό νούμερο, δύο τυπικές ημέρες. Γιατί όμως ο συνδυασμός τους είναι τόσο ιδιαίτερος & συνδεδεμένος με γρουσουζιά και ατυχία;

Μάτιασμα και πολιτισμός
μάτιασμα - βασκανία
Το μάτιασμα -το μάτι που λέμε, ή αλλιώς η βασκανία από πότε υπάρχει; Τί πίστευε κατά καιρούς ο κόσμος για αυτή την αρνητική ενέργεια; Ας δούμε!!

Γεωγλυφικά της Νάσκα: εξωγήινοι ή κάτι άλλο;
γεωγλυφικά Νάσκα
Ποιοι δημιούργησαν αυτό το τεράστιο έργο (τα περίφημα γεωγλυφικά της Νάσκα): οι εξωγήινοι; Ή συνέβει κάτι άλλο; Ας δούμε λοιπόν...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ