coolweb


Τρίτη, Παρασκευή & 13: γρουσουζιά και ατυχία, γιατί όμως;

13 γρουσουζιά ατυχία

Διαβάστηκε: 16.193 φορές
Τρίτη - Παρασκευή και 13: ένα απλό νούμερο, δύο τυπικές ημέρες. Γιατί όμως ο συνδυασμός τους είναι τόσο ιδιαίτερος & συνδεδεμένος με γρουσουζιά και ατυχία;
Ο αριθμός 13

Δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα απλό νούμερο, δύο ψηφία σε μια ακολουθία. Γιατί όμως σπάνια θα υπάρχει δωμάτιο ξενοδοχείου με αυτό το νούμερο;

Γιατί επίσης στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει λεωφορείο με το νούμερο 13; Γιατί δεν καθόμαστε 13 άτομα σε ένα τραπέζι;

Η εν λόγω δεισιδαιμονία ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και η ρίζα του βρίσκεται στο ... Μυστικό Δείπνο!!

Όπως όλοι ξέρουμε, ο Ιησούς είχε 12 μαθητές, άρα στο Μυστικό Δείπνο μαζί με αυτόν ήταν 13 άτομα! Και τελευταίος (13ος) στη σειρά ήταν ο ... καλά μαντέψατε!

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, που όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πρόδωσε τον Δάσκαλό του και όταν μετάνιωσε κρεμάστηκε!!

Άλλος ένας λόγος αρνητικότητας που έχει ο αριθμός 13 είναι πως στα Sabbaths που γιόρταζαν οι μάγισσες, έπαιρναν μέρος 13 από αυτές!!


Η ημέρα Τρίτη

Τρίτη και 13Είναι η τρίτη ουσιαστικά μέρα της εβδομάδας.

Βασικός λόγος δεισιδαιμονίας είναι πως αυτή τη μέρα, έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των άπιστων Οθωμανών, και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου του 1453 μετά από 52 μέρες πολιορκίας!

Η ημέρα Παρασκευή

Παρασκευή και 13Η έκτη μέρα της εβδομάδας θεωρείται γρουσούζική για διάφορους λόγους. Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός, μιας και τα ρωμαϊκά χρόνια αυτή τη μέρα γίνονταν οι εκτελέσεις!

Επίσης την ίδια μέρα θεωρείται πως η Εύα έδωσε το μήλο της πτώσης στην Αδάμ, Παρασκευή ξεκίνησε ο κατακλυσμός του Νώε, Παρασκευή προκλήθηκε η σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ... πολλά γεγονότα στην Παλαιά Διαθήκη!!

Η βασική όμως δεισιδαιμονία για τη μέρα προήλθε το 1307 όταν στις 13 Οκτώβρη και ημέρα... ναι, Παρασκευή προδώθηκαν και άρχισαν οι διωγμοί των Ναϊτών Ιπποτών από τον Πάπα και τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο τον Ωραίο!

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Τρίτη και 13 του μήνα θεωρείται γρουσούζικη μέρα μόνο από τους ορθόδοξους χριστιανούς! Από την άλλη μεριά, η Παρασκευή και 13 θεωρείται άτυχη μέρα από τους καθολικούς!!

Επίσης, η άποψη γρουσουζιάς και για τις δύο αυτές μέρες, γεννήθηκε μόλις τον 20ο αιώνα!!

Όπως βλέπουμε είναι απόλυτες με βάση τη θρησκεία, οι συγκεκριμένες προκαταλήψεις!

Σε τελική ανάλυση δηλαδή, όλα είναι στο μυαλό μας. Και όπως είχε πει και ο Oscar Wilde «(η δεισιδαιμονία) είναι το στοιχείο που χρωματίζει τη σκέψη και τη φαντασία, είναι ο εχθρός της κοινής λογικής».

γρουσουζιά-ατυχία

Γι’ αυτό λοιπόν μην αγχώνεστε όταν είναι Τρίτη και 13 ή Παρασκευή και 13: όλα θα τσουλήσουν καλά! Καμία γρουσουζιά και καμία ατυχία δεν πρόκειται να σας συμβει, όλα είναι μια προκατάληψη!

Διαβάστε στη συνέχεια Μάτιασμα και πολιτισμός


Σχετικά άρθρα

Τι είναι το μάτιασμα - βασκανία;
τι είναι μάτιασμα
Τι είναι το μάτιασμα λοιπόν -το μάτι που λέμε ή αλλιώς η βασκανία; Γιατί και πως συμβαίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αποφύγουμε; Δείτε λοιπόν!
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!
Τι είναι ο νόμος του Μέρφι
Ποιος είναι ο νόμος του Μέρφι
Τι λέει ο περιβόητος νόμος του Μέρφι και γιατί είναι τόσο γνωστός; Ποιος ήταν αυτός που τον εισήγαγε; Ας δούμε απλά και κατανοητά.

Σχόλια

ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 12-11-2014)
Φίλε μου, ωραίο το άρθρο και η συμβουλή σου, μα σίγουρα δεν έζησες την Τρίτη και 13 που έζησα -ενώ γενικά φημίζομαι για την τύχη μου μα και για την τετράγωνη λογική μου- και παρόλα αυτά εκείνη την ημέρα όλα πήγαν εντελώς χάλια. Και ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο; Το βράδυ που πήγα για ύπνο κοίταξα το ημερολόγιο μου και διαπίστωσα τι μέρα ήταν! Έτσι αποφάσισα ποια ήταν η χειρότερη μέρα εκείνου του καλοκαιριού.
  (στις 12-11-2014)
Εγώ έζησα πολλές Τρίτες και 13 που ήταν Τετάρτες, Πέμπτες, κοκ και ήταν 5 του μηνός, 15, 18, 20 κοκ...

Συμπτώσεις παντού τριγύρω μας, έτσι είναι η ζωή...
ΕΛΕΝΑ ▾
  (στις 12-11-2014)
Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, όλα γίνονται για κάποιο λόγο στη τη ζωή. Και το μεταφυσικό αν το συναντούσαμε κάθε μέρα θα ήταν φυσικό. Σωστά;
  (στις 12-11-2014)
Σωστά.

Αυτά τα οποία βιώνουμε καθημερινά, έχουν μία δόση υπερφυσικού μιας και είναι λεπτή η γραμμή που χωρίζει την έννοια του φυσικού - μεταφυσικού και θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό το προσδιορίζει ο ίδιος ο άνθρωπος.

Σίγουρα υπάρχουν μεταφυσικά πράγματα τριγύρω μας, που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει.
Οπότε μέχρι τότε, παραμένουν στη σφαίρα της φαντασίας και μπορούμε να μιλάμε υποθετικά.
Μάνος ▾
  (στις 14-02-2018)
Τα ποιό άσχημα πράγματα στο σύνολο της ανθρωπότητας συμβαίνουν τυχαίες μέρες και ημερομηνίες. Διότι για τον Πανάγαθο όλες οι μέρες και ημερομηνίες είναι ”διμιουργικές”
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Τρίτη, Παρασκευή & 13: γρουσουζιά και ατυχία, γιατί όμως;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: Τρίτηπαρασκευή13γρουσουζιάατυχίαήθη και έθιμαμυστήριοδεισιδαιμονία
Έχει 5 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Που βρίσκεται η Χαμένη Ατλαντίδα;
Χαμένη Ατλαντίδα
Χαμένη Ατλαντίδα: αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ που βρίσκεται και τι συμβαίνει με αυτό το μυστήριο; Είναι μύθος; Δείτε εδώ όλες τις θεωρίες

Βαμπιρ και Βρυκόλακες: Η αλήθεια πισω από τον φοβο!
βαμπιρ και βρυκόλακες
Βαμπίρ, βρυκόλακες - dracula και αίμα: τι συμβαίνει με αυτά; Τι είναι μύθος, τι πραγματικότητα και πως ξεκίνησε η όλη ιστορία; Ας δούμε...

Τι είναι το μάτιασμα - βασκανία;
τι είναι μάτιασμα
Τι είναι το μάτιασμα λοιπόν -το μάτι που λέμε ή αλλιώς η βασκανία; Γιατί και πως συμβαίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αποφύγουμε; Δείτε λοιπόν!

Γιατί λέμε χτύπα ξύλο και χτυπάμε;
ξύλο
Το κάνουμε πολλοί από εμάς. Όταν αναφέρετε για κάποιον που ζει, κάτι για πχ θάνατο, λέμε "χτυπα ξύλο" και το χτυπάμε, γιατί όμως;

Μάτιασμα και πολιτισμός
μάτιασμα - βασκανία
Το μάτιασμα -το μάτι που λέμε, ή αλλιώς η βασκανία από πότε υπάρχει; Τί πίστευε κατά καιρούς ο κόσμος για αυτή την αρνητική ενέργεια; Ας δούμε!!

Γεωγλυφικά της Νάσκα: εξωγήινοι ή κάτι άλλο;
γεωγλυφικά Νάσκα
Ποιοι δημιούργησαν αυτό το τεράστιο έργο (τα περίφημα γεωγλυφικά της Νάσκα): οι εξωγήινοι; Ή συνέβει κάτι άλλο; Ας δούμε λοιπόν...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ