coolweb


Πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής 2024

Πότε είναι της Ζωοδόχου Πηγής

Η Ζωοδόχος Πηγή είναι μια γιορτή με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Δες τι γιορτάζουμε καθώς και πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής κάθε χρόνο (πρόκειται για κινητή γιορτή).

Πριν δούμε την ημερομηνία εορτασμού, ας πούμε δυο λόγια για την πηγή αυτή, αλλά και γιατί λέγεται έτσι.

Τι είναι η Ζωοδόχος Πηγή


Στα χρόνια του Βυζαντίου, στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ένας στρατιώτης ο Λέων, ο οποίος συνάντησε έναν τυφλό διψασμένο άντρα που του ζητούσε απεγνωσμένα νερό. Ψάχνοντας για ώρα και μη βρίσκοντας κάποια πηγή, ο Λεοντας άρχισε να απογοητεύεται, όταν άκουσε μια γυναικεία φωνή να του λέει:

"Δεν χρειάζεται να αγωνιάς, το νερό είναι δίπλα σου. Δώσε στον τυφλό να ξεδιψάσει και άλειψε τα μάτια του με αυτό για να καταλάβεις ποια είμαι".


Πράγματι ο Λέοντας έκανε αυτό που του είπε η φωνή, και μόλις ο τυφλός βρήκε το φως του, κατάλαβε ότι η φωνή ήταν της Παναγίας και ότι το νερό της πηγής ήταν θαυματουργό. Μάλιστα λέγεται ότι από το νερό της πηγής αυτής γιατρεύτηκαν πολλοί άνθρωποι, ενώ αναστήθηκε και ένας νεκρός.

το θαύμα της Ζωοδόχου Πηγής
Πολλά χρόνια αργότερα ο στρατιώτης, ο οποίος εντωμεταξύ είχε γίνει αυτοκράτορας, έχτισε δίπλα στην θαυματουργή πηγή έναν μεγαλόπρεπο ναό αφιερωμένο στην Παναγία της Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος αργότερα γκρεμίστηκε από τους Τούρκους για να φτιαχτεί ένα τζαμί.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Ζωοδόχος Πηγή είναι η ίδια η Παναγία, η οποία μπορούμε να πούμε ότι είναι η πηγή της ζωής για όλους τους χριστιανούς, μιας και Αυτή ήταν που έφερε στη ζωή τον Χριστό.

Όμως, πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής; Ας δούμε παρακάτω.

Πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής


Η συγκεκριμένη γιορτή είναι κινητή, γεγονός που σημαίνει ότι η ημερομηνία της κάθε χρόνο εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα η ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου ή αλλιώς Λαμπροβδομάδας, δηλαδή την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Έτσι για το 2024 η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής πέφτει την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πότε πέφτει η συγκεκριμένη γιορτή στα επόμενα έτη:

Για το 2025 της Ζωοδόχου πηγής πέφτει 25 Απριλίου
Για το 2026 της Ζωοδόχου πηγής πέφτει 17 Απριλίου

πότε είναι της Ζωοδόχου Πηγής φέτος
Πρόκειται για μια από τις πιο μεγάλες γιορτές της εκκλησίας μας. Μάλιστα πολλοί Παναγιώτηδες και Παναγιώτες γιορτάζουν την ημέρα αυτή προς τιμήν της θαυματουργού Παναγίας.

Φυσικά γιορτάζουν και όσες γυναίκες τις λένε Ζωή καθώς από τη Ζωοδόχο πηγή έχουν πάρει το όνομά τους.

Το Απολυτίκιον της Ζωοδόχου Πηγής


Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει (απολύει) τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής είναι το ακόλουθο:

Ο ναός σου Θεοτόκε ανεδείχθη παράδεισος, ως ποταμούς αειζώους αναβλύζων ιάματα ώ προσερχόμενοι πιστώς, ως Ζωοδόχου εκ Πηγής, ρώσιν αντλούμεν, και ζωήν την αιώνιον, πρεσβεύεις γαρ συ τω εκ σου τεχθέντι, Σωτήρι Χριστώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.
Διαβάστε στη συνέχεια Πότε πέφτει το Πάσχα 2024
Σχετικά άρθρα

Πως προσδιορίζεται η ημερομηνία του Πάσχα;
προσδιορισμός ημερομηνίας Πάσχα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Πάσχα είναι κινητή γιορτή, αλλά αλήθεια πως υπολογίζεται η ημερομηνία εορτασμού του; Η απάντηση στο άρθρο που ακολουθεί...
Πότε πέφτει η Μεγάλη Εβδομάδα;
Μεγάλη Εβδομάδα
Η Μεγάλη Εβδομάδα που είναι γνωστή και ως η Εβδομάδα των Παθών είναι η εβδομάδα που προηγείται πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Επομένως ...
Πότε γιορτάζει η Ζωή
πότε γιορτάζει η Ζωή 2024
Από που βγαίνει το όνομα Ζωή Το όνομα Ζωή (θηλυκό) και Ζώης (αρσενικό) είναι ένα όνομα που η ετοιμολογία του πηγάζει από το ρήμα ζω ...
Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε πέφτει της Ζωοδόχου Πηγής 2024
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: γιορτήπότε πέφτειΠάσχαημερομηνίεςΠαναγία
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη 2024
Τσικνοπέμπτη 2024
Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ποια είναι η σχέση της γιορτής του κρέατος με τις απόκριες; Ας δούμε!

Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου 2024
Πότε γιορτάζεται του Αγίου Γεωργίου
Πότε γιορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου; Γιατί ορισμένες φορές είναι κινητή γιορτή; Δείτε πως να βλέπετε πότε πέφτει κάθε φορά.

Πότε είναι η γιορτή του πατέρα 2024
Γιορτή του πατέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα το 2024 αλλά και κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή όχι; Ας μάθουμε πως θα τη βρίσκουμε κάθε φορά!

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας
γιορτή μητέρας 2024
Πότε πέφτει η γιορτή της μητέρας 2024 αλλά και πως υπολογίζουμε πότε πέφτει κάθε χρόνο; Δεν είναι σταθερή ημερομηνία, δείτε πως να τη βρίσκετε!

Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!

Πότε αλλάζει η ώρα;
Πότε αλλάζει η ώρα 2024
Ας μάθουμε επιτέλους πότε αλλάζει η αναθεματισμένη ώρα (είναι στάνταρ), ώστε να μην ψάχνεστε κάθε φορά που πλησιάζει ο καιρός!

Πότε είναι των Αγίων Θεοδώρων 2024
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων (ψυχοσάββατο)
Πότε πέφτει των Αγίων Θεοδώρων κάθε χρόνο; Είναι στάνταρ ημερομηνία ή μήπως όχι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί για το 2024!

Οι επίσημες αργίες του 2024
ποιες είναι οι αργίες στην Ελλάδα
Ποιες είναι οι επίσημες αργίες στην Ελλάδα; Ποιες μέρες του χρόνου δεν δουλεύουν τα καταστήματα και οι υπηρεσίες; Τι ισχύει για τα σχολεία;

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 1ο)
Παρέλαση 25ης Μαρτίου
Αλήθεια τι ακριβώς γιορτάζουμε στις 25 Μαρτίου και γιατί η γιορτή αυτή είναι τόσο σημαντική; Είναι μόνο Εθνική εορτή ή μήπως όχι; Ας δούμε!

Γιατί ο Οκτώβριος δεν έχει μ;
Οκτώμβριος ή Οκτώβριος
Γιατί ενώ οι μήνες Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος έχουν "μ", ο Οκτώβριος δεν έχει; Ας δούμε απλά και κατανοητά!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα!
πόσες μέρες έχει ο μήνας
Πως μπορούμε πολύ εύκολα και απλά, να ξέρουμε πόσες ημέρες έχει ένας μήνας; Δείτε απλά και κατανοητά, και θα το θυμάστε για μια ζωή!

Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τι είναι η θερινή ώρα
Όλοι γνωρίζουμε ότι δύο φορές το χρόνο πρέπει να αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας. Αλήθεια όμως, ξέρουμε γιατί το κάνουμε; Ας δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ