coolweb


Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Γιατί λέγονται μελομακάρονα

Διαβάστηκε: 29.740 φορές
Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα και γιατί τα φτιάχνουμε μόνο τα Χριστούγεννα; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.
Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου.

Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Πριν δούμε, ας πούμε δυο λόγια για τα υπέροχα αυτά γλυκίσματα.

Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα

Οι περισσότεροι ίσως έχετε ακούσει το παλιό ποντιακό ανέκδοτο:

- Γιατί οι πόντιοι βάζουν μέλι στα μακαρόνια;
- Για να γίνουν μελομακάρονα!


Στην πραγματικότητα τα μελομακάρονα δεν έχουν καμία σχέση με μακαρόνια, αν και η ετυμολογική ρίζα των δύο λέξεων είναι κοινή.

Και οι δύο λέξεις προέρχεται από τη μακαρία, που δεν είναι τίποτε άλλο από το φαγητό (παλιότερα ζυμαρικό) που προσφέρεται στις κηδείες για χάρη του μακαρίτη.

Επίσης η λέξη μακαρία χρησιμοποιείται και για ένα είδος άρτου ή πίτας που πρόσφεραν για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού, γνωστό και ως ψυχόπιτα.

ψυχόπιτα - funeral pie
Στο γλύκισμα αυτό αργότερα προστέθηκε και σιρόπι με βάση το μέλι και κάπως έτσι προέκυψε το γνωστό μελομακάρονο.

Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο για το χειμερινό ηλιοστάσιο, ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου.

τα μελομακάρονα προέρχονται από τη γιορτή του ήλιου
Ότι δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου!

Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα γλυκά αυτά είχαν την ίδια μορφή με τα σημερινά μελομακάρονα, παρά μόνο ότι αποτελούνταν από τις ίδιες πρώτες ύλες (αλεύρι, μέλι, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί).

Έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!

Και επειδή σίγουρα μετά από όλα αυτά θα σας άνοιξε η όρεξη για μελομακάρονα, ας δούμε πως μπορούμε να τα φτιάξουμε κιόλας.


Συνταγή για μελομακάρονα

Μια από τις καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα είναι αυτή του γνωστού σεφ Άκη Πετρετζίκη. Σας την παρουσιάζουμε παρακάτω:

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
Για το σιρόπι:
» 500 ml νερό
» 800 γρ. ζάχαρη
» 150 γρ. μέλι
» 3 ξυλάκια κανέλας
» 3 γαρύφαλλα
» 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Για το μείγμα υγρών:
» 400 ml χυμό πορτοκαλιού
» 400 ml σπορέλαιο
» 180 ml ελαιόλαδο
» 50 γρ. ζάχαρη άχνη
» 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
» 2-3 κ.γ. κανέλα
» 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
» 1 κ.γ σόδα
» ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το μείγμα στερεών:
» 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
» 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

τα μελομακάρονα του Πετρετζίκη
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το σιρόπι τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα έτσι ώστε να έχει κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα.

Για να φτιάξετε το σιρόπι βάζετε όλα τα υλικά να βράσουν εκτός από το μέλι. Μόλις πάρει μια βράση, το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να φτιάξουμε τα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τα υλικά του μείγματος των υγρών σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά με μεγάλο σύρμα.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος των στερεών.

Προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα το μείγμα με στερεά συστατικά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια για λίγα δευτερόλεπτα για να μην κόψει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα διαμέτρου γύρω στα 3 εκατοστά και τα ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα.

Μόλις ετοιμαστούν, τα ρίχνουμε όπως είναι καυτά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε στη συνέχεια Άγιος Βασίλης: τι γιορτάζουμε; Από που προήρθε;






Σχετικά άρθρα

Τι συμβολίζει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Χριστούγεννα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας με αυτόν τον τρόπο; Τι συμβολίζει αυτό και τα στολίδια του και γιατί είναι έτσι;
Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!
Από που βγήκαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς; Δεν θα το πιστέψετε!
Τι σημαίνουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα
Από που βγήκαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα με τους "περίεργους" στίχους; Σημαίνουν κάτι; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί λέμε κάλαντα;
Τα κάλαντα και η ιστορία τους
Γιατί λέμε τα κάλαντα κάθε χρόνο τις γιορτές; Πως ξεκίνησε το έθιμο αυτό και τι συμβολίζει; Ας δούμε στο παρακάτω άρθρο.
Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα
Τι είναι η φανουρόπιτα
Τι είναι η φανουρόπιτα και γιατί την φτιάχνουμε; Τι συμβολίζει αυτό το έθιμο; Ας δούμε αναλυτικά στο άρθρο που ακολουθεί




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα
Kατηγορία: Φαγητό - Ποτό
Tags: Χριστούγενναγιορτήγλυκόήθη και έθιμαμελομακάροναμέλι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Άσπρη ή μαύρη ζάχαρη; Ποιά είναι καλύτερη τελικά;
ζάχαρη
Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πολύ καλύτερη από την άσπρη. Ισχύει στα αλήθεια κάτι τέτοια; Τι είναι η καθεμία; Ας δούμε!

Ποια η διαφορά σοκολάτας - κουβερτούρας
διαφορές σοκολάτας κουβερτούρας
Αλήθεια γνωρίζετε τι διαφορά έχει μια απλή σοκολάτα και μια κουβερτούρα; Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί απλά και κατανοητά.

Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;
σοκολάτα ασπρίζει
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μερικές φορές, η σοκολάτα να έχει σε μερικά σημεία της επιφάνειας, μια άσπρη πάχνη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!

Τι είναι η μπουγάτσα στην ουσία και ποια η προέλευση της;
μπουγάτσα
Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ τι τελικά είναι η μπουγάτσα. Τι το ιδιαίτερο έχει και διαφέρει από τις άλλες πίτες; Ποια είναι η προέλευσή της; Ας δούμε!

Από που προέρχεται η βανίλια; Όλες οι πληροφορίες
βανίλια
Βανίλια: ένα μυρωδάτο και μυστήριο συμπλήρωμα στο γλυκό μας... Από που προήλθε; Δείτε εδώ λοιπόν όλες τις πληροφορίες για τη βανίλια!

Γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις συνταγές ζαχαροπλαστικής
Γιατί δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε στη ζαχαροπλαστική
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στο γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθούμε κατά γράμμα τις συνταγές μαγειρικής ...
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.



Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ