Τι γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου
Η μεγαλύτερη γιορτή που αφορά την Παναγία είναι η "Κοίμηση" της Θεοτόκου, την οποία γιορτάζουμε τον
Δεκαπενταύγουστο. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μεγάλες και σημαντικές γιορτές που σχετίζονται με την Μητέρα του Θεού. Μια από αυτές είναι και τα λεγόμενα "Εισόδια" της Θεοτόκου.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το συγκεκριμένο γεγονός κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, και μάλιστα με ιδιαίτερη λαμπρότητα, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική και ιερή γιορτή, μιας και στην ουσία αποτελεί την βάση για ολόκληρη την μετέπειτα ζωή της Παναγίας.
Η ζωή της Παναγίας
Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας ήταν ο Ιωακείμ και η Άννα, δύο υπερήλικες οι οποίοι απέκτησαν παιδί σε προχωρημένη ηλικία μετά από πολλές προσευχές και παράκληση στον Θεό. Μάλιστα υποσχέθηκαν ότι αν αποκτούσαν ποτέ παιδί, θα το αφιέρωναν στον ναό του Θεού μόλις αυτό γινόταν τριών χρονών.
Πράγματι, λοιπόν, όταν η Πάναγία έκλεισε τα τρία της χρόνια, οι ίδιοι οι γονείς της την παρέδωσαν στα χέρια ενός ιερέα ονόματι Ζαχαρία (τον μετέπειτα πατέρα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου) προκειμένου αυτός να την προσφέρει ως θυσία στον Θεό, όπως υποσχέθηκαν.
Ο ιερέας την ανέβασε στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπως γινόταν σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ο Θεός της έδωσε την χάρη Του και την άφησε να ζήσει για να γίνει αργότερα η Μητέρα του Ιησού Χριστού και κατ' επέκταση του ίδιου του Θεού.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου μέσα από τις εκκλησιαστικές εικόνες
Σε όλες τις εικόνες των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο βρίσκεται πάντα η Παναγία με την μορφή μικρού τρίχρονου κοριτσιού, το οποίο όμως έχει ήδη αποκτήσει την ιερότητα του.
Ο ιερέας αγγίζει στοργικά το κεφάλι της μικρής Μαρίας με το χέρι του για να της δώσει την ευλογία του Θεού και την υποδέχεται με αυτόν τον τρόπο στον κόσμο των Αγίων.
Η στάση της μικρής Παναγίας δείχνει ότι προσέρχεται στον Ναό του Θεού με την θέληση της και μάλιστα με χαρά, καθώς αυτό ήταν από την αρχή το θέλημα του Θεού.
Αντίστοιχη στάση κρατούν και οι γονείς της Παναγίας, οι οποίοι την παραδίδουν στα χέρια του ιερέα με τρόπο που δείχνει ότι επιθυμούν να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν στον Θεό και να του αφιερώσουν την μονάκριβη κόρη τους.
Μάλιστα, αυτό δείχνει πως παρά το γεγονός ότι την απέκτησαν μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια χρόνων, η αγάπη που έτρεφαν προς τον Θεό ήταν πάνω ακόμη και από την αγάπη απέναντι στο ίδιο τους το παιδί.
Στο φόντο φαίνονται συνήθως αρκετές νεαρές κοπέλες, οι οποίες βαστούν αναμμένες λαμπάδες οδηγώντας την μικρή Μαρία στο Ιερό του Ναού.
Ναοί αφιερωμένοι στα Εισόδια της Θεοτόκου
Η μητρόπολη Χανίων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, είναι ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκο. Η Παναγία είναι και πολιούχος της πόλης, καθώς η ημέρα των Εισοδίων είναι τοπική αργία.
Άλλες πόλεις όπου τα Εισόδια της Θεοτόκου έχουν ρόλο πολιούχου είναι η Νικήσιανη, η Προσοτσάνη και η Χωριστή.
Τέλος, η πανέμορφη βυζαντινή Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, που βρίσκεται στη μέση της οδού Ερμού στην Αθήνα είναι κι αυτή αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 2ο)
Τι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου; Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της ημέρας αυτής; Ας δούμε εδώ το μέρος 2ο του άρθρου αυτού.
Πότε δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο
Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας στις 15 Αυγούστου; Τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι ...