coolweb


Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;

ευχέλαιο-αγιασμός

Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό; Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευση αυτών; Μάθε τα πάντα για το τι είναι Ευχέλαιο και τι Αγιασμός. Πότε τελείται το κάθε μυστήριο και γιατί.

Τι είναι ο Αγιασμός αγιασμός

Ο Αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται από τους ιερείς των Χριστιανών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο τιμούν την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον βαπτιστή.

Στις μέρες μας το μυστήριο αφορά των αγιασμό των υδάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι αγιασμοί για την εκκλησία:

- ο μικρός αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται κάθε αρχή του μήνα και

- ο μεγάλος αγιασμός που τελείται στις 5 Ιανουαρίου στους ιερούς ναούς και στη συνέχεια διαμοιράζεται στα σπίτια.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι στα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου) αγιάζονται τα ύδατα σε μέρη κατά παράδοση εκτός των ιερών ναών (η τελετή γίνεται σε κάποιο κοντινό ποτάμι, λίμνη, ή στη θάλασσα).

Γενικά το αγιασμένο νερό θεωρείται ιερό και θαυματουργό. Ίσως είναι το δεύτερο σε "σημαντικότητα" μετά τη θεία κοινωνία.

Τι είναι το Ευχέλαιο ευχέλαιο

Το ευχέλαιο είναι ένα μυστήριο που το όνομά του βγαίνει από το συνδυασμό των λέξεων ευχή και έλαιο. Οι ιερείς των Χριστιανών υμνούν τους πιστούς με μια ευχή και τους αλείφουν ή τους σταυρώνουν με κάποιο έλαιο.

Ο σκοπός του ευχελαίου είναι η άφεση των αμαρτιών και η μετάνοια. Με το ευχέλαιο συγχωρείται η ψυχή του πιστού (εφόσον φυσικά έχει μετανοήσει).

Επίσης το ευχέλαιο γίνεται και για θεραπευτικούς λόγους όταν ο πιστός πάσχει από μία ασθένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Όταν ακούς ότι ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να φύγει από τη ζωή και οι συγγενείς καλούν έναν ιερά "να τον διαβάσει" στην πραγματικότητα αναφέρονται στο ευχέλαιο.

Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;Όπως είδαμε παραπάνω, ο αγιασμός και το ευχέλαιο είναι δύο τελείως διαφορετικά μυστήρια. Στις μέρες μας κατά παράδοση επιλέγουμε αγιασμό ή ευχέλαιο στις εξής περιπτώσεις:

ΑγιασμόςΚάνουμε αγιασμό όταν θέλουμε να κάνουμε εγκαίνια σε ένα καινούριο κτίριο, όταν ξεκινάει μια σεζόν, όταν ξεκινάνε τα σχολεία και γενικότερα οποτεδήποτε αρχίζει μια καινούρια περίοδος.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ιερέας βυθίζει ένα τσαμπί βασιλικού μέσα στο αγιασμένο νερό και έπειτα "ψεκάζει" σταγονίδια (αγιασμού) στον χώρο αλλά και πάνω στους πιστούς.

ΕυχέλαιοΕυχέλαιο κάνουμε για την ίαση από κάποια ασθένεια αλλά και για τη σωτηρία της ψυχής. Επομένους γίνεται για δύο λόγους.

Ο πρώτος όταν ελπίζουμε ότι με το ευχέλαιο θα γιατρευτούμε από την αρρώστια μας και ο δεύτερος όταν θέλουμε να σώσουμε την ψυχή μας σε περίπτωση που ο θάνατος βρίσκεται κοντά μας.

Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση όταν υπάρχει η δυνατότητα, πριν από το ευχέλαιο προηγείται η εξομολόγηση. Αρκετές φορές όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της κακής υγείας του αρρώστου.Διαβάστε στη συνέχεια Διαφορές μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών
Σχετικά άρθρα

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.
Διαφορές θρησκείας και πνευματικότητας
Πόσο διαφορετική είναι η θρησκεία από την πλευνατικότητα
Υπάρχει άραγε διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και στην πνευματικότητα; Είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος να έχει πνευματικές ανησυχίες και ...
Ψυχοσάββατα 2024: πόσα και ποια είναι;
Ψυχοσάββατα 2024 ημερομηνίες
Αλήθεια πόσα είναι τα ψυχοσάββατα σύμφωνα με την ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και πότε πέφτουν; Γιατί τα τελούμε; Ας δούμε!
Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου (Μέρος 2ο)
Ευαγγελισμός Θεοτόκου
Τι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου; Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της ημέρας αυτής; Ας δούμε εδώ το μέρος 2ο του άρθρου αυτού.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο
Τι γιορτάζουμε τον 15αύγουστο
Ποια είναι η μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας στις 15 Αυγούστου; Τι γιορτάζουμε ακριβώς; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Πότε κάνουμε Ευχέλαιο και πότε Αγιασμό;
Kατηγορία: Πολιτισμός
Tags: θρησκείαεκκλησίαχριστιανισμόςΟρθόδοξοι
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου
επέτειος του οχι
Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου; Γιατί έμεινε στην ιστορία σαν επέτειος του ΟΧΙ; Από πότε ξεκινήσαμε να την γιορτάζουμε; Ας δούμε!

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πότε πέφτει και τι Γιορτάζουμε;
Καθαρά Δευτέρα πότε είναι
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα 2024; Άλλη μια γιορτή με πολύ (έστω και νηστήσιμο) φαγητό, γλέντι και καλή διάθεση! Τι γιορτάζουμε;

Γιατί πετάμε χαρταετό
Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το έθιμο αυτό; Είναι ελληνική παράδοση; Ας δούμε!

Γιατί τσουγκράμε τα ποτήρια και λέμε στην υγειά μας;
στην υγειά μας
Το κάνουμε όλοι: τσουγκράμε τα ποτήρια μας και λέμε στην υγειά μας. Γιατί όμως το κάνουμε αυτό; Πως καθιερώθηκε αυτό το εθιμοτυπικό, ξέρετε;

Πότε δεν γίνονται γάμοι
Σε ποιες ημερομηνίες δεν γίνονται γάμοι
Πότε δεν τελείται το μυστήριο του γάμου σύμφωνα με την εκκλησία μας; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;
αναστενάρηδες
Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...

Γιατί οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα & άλλες προς τα έξω;
πόρτες
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική; Δείτε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 1ο
Πρωτομαγιά η γιορτή των λουλουδιών
Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και πόσο παλιά γιορτή είναι; Είναι ελληνική γιορτή; Τι σχέση έχουν τα λουλούδια; Ας δούμε λοιπόν!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά
γιορτή και έθιμα Πρωτοχρονιάς
Τι και γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Ποια είναι τα έθιμα της πρώτης μέρας του έτους; Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ας δούμε!

Το ξέρατε ότι...
γνώσεις
Ε λοιπόν δεν ξέρατε! Θα δείτε διάφορα εντυπωσιακά πράγματα τα οποία συμβαίνουν στην πραγματικότητα! Έχουν πάντως κάποιο ενδιαφέρον

Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
πρωταπριλιάτικα ψέματα
Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Είναι άραγε ελληνική παράδοση, ή άλλο ένα ξενόφερτο έθιμο; Για να δούμε!

Τι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά; Μέρος 2ο
Εργατική Πρωτομαγιά
Στο πρώτο μέρος παρουσιάσαμε την Πρωτομαγιά ως γιορτή των λουλουδιών. Γιατί όμως λέγεται και εργατική; Από που προέρχεται; Για να δούμε!
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ