Κι όμως ναι!!
Όσο και να μας φαίνεται απίστευτο υπάρχουν πολλά είδη ζώων που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κινούνται στην επιφάνεια του
νερού!
Υπάρχουν μικροσκοπικά έντομα που το κάνουν, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους ερπετά, πουλιά, ακόμα και θηλαστικά μπορούν να... κάνουν τη βόλτα τους στην επιφάνεια του νερού!
Πώς γίνεται αυτό; Πως
περπατάνε στο νερό;
Ανάλογα με το μέγεθος τους τα ζώα χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές 2 τρόπους για να
περπατήσουν στο νερό:
Τα μικρά ζώα, όπως κάποια έντομα, μπορούν κυριολεκτικά να στέκονται και να κινούνται πατώντας στα μόρια της επιφάνειας του νερού.
Τα πλάσματα αυτά είναι πολύ ελαφριά και τα
πόδια τους είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να απωθούν το νερό.
Επίσης, στα επιφανειακά μόρια του νερού υπάρχουν δυνάμεις συνοχής, τα οποία σχηματίζουν μια επιφανειακή τάση, ένα «στρώμα».
Λόγω λοιπόν των παραπάνω ιδιοτήτων τα
έντομα αυτά όταν είναι στην επιφάνεια του νερού πιέζουν και λυγίζουν το επιφανειακό «στρώμα» χωρίς όμως να το διασπάσουν (όπως κάνουμε όταν πατάμε επάνω σε ένα σε τραμπολίνο).
Εάν το διασπούσαν οι μικροί μας φίλοι μάλλον θα ... βούλιαζαν!
Μάλιστα επιστήμονες έχουν κατασκευάσει ρομποτικά έντομα που περπατάνε επάνω στο νερό με τον ίδιο τρόπο!
Τα ρομποτάκια αυτά είναι πανάλαφρα, καθώς είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα και μιμούνται τις κινήσεις των αληθινών εντόμων!
Η επιφανειακή τάση του νερού όμως δεν είναι αρκετα δυνατή ώστε να υποστηρίξει το βάρος των μεγαλύτερων ζώων.
Πώς λοιπόν τα καταφέρνουν;
Χτυπώντας το νερό ... με μανία!
Το κόλπο είναι να χτυπάνε με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα την
επιφάνεια του νερού ώστε να μη βουλιάξει το σώμα τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βασιλίσκος, ένα είδος σαύρας που μόλις αντιληφθεί κίνδυνο κάνει ...σπριντ επάνω στο νερό, αφού μπορεί να πιάσει ταχύτητα άνω του 1,5 μέτρου ανά δευτερόλεπτο!
Λόγω αυτής της ιδιότητας του ο Βασιλίσκος χαρακτηρίζεται ως «σαύρα Ιησούς Χριστός».
Η τεχνική του είναι εντυπωσιακή καθώς σηκώνεται στα πισινά του πόδια και «πατάει» δυνατά και με μεγάλη ταχύτητα στο νερό χρησιμοποιώντας και την ουρά του ως αντίβαρο.
Στην ίδια αρχή στηρίζεται και το «
περπάτημα» ορισμένων δελφινιών στο νερό.
Τα
δελφίνια αυτά μπορούν να κινηθούν κρατώντας το σώμα τους έξω από το νερό χτυπώντας την επιφάνεια δυνατά με την ουρά τους.
Το περπάτημα με την ουρά είναι σπάνιο φαινόμενο στην άγρια φύση. Συνήθως εκπαιδεύονται σε αυτό αιχμαλωτισμένα δελφίνια για θέαμα σε ενυδρεία.
Το περίεργο πάντως είναι πως έχουν παρατηρηθεί άγρια δελφίνια να το μαθαίνουν το περπάτημα στην επιφάνεια του νερού, από πρώην αιχμαλωτισμένα! Και φαίνεται να το διασκεδάζουν πολύ!!
Διαβάστε στη συνέχεια
Μιλάνε τα ζώα;
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!
Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!
Αλήθεια, πως κάποια πουλιά κοιμούνται επάνω σε ένα κλαδί δέντρου, σε όρθια στάση και δεν πέφτουν από αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ; Δείτε γιατί!
Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!
Βλέπουμε μία γάτα να πέφτει άτσαλα από ένα αυτοκίνητο, στο έδαφος. Πάντα όμως, προσγειώνεται με τα πόδια! Πως γίνεται αυτό;
Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό!
Προσφέρουν τίποτα χρήσιμο οι μύγες ή είναι μόνο μπελάς;
Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!