coolweb


Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;

περπάτημα στο νερό

Διαβάστηκε: 17.323 φορές
Αλήθεια, υπάρχουν ζώα που να περπατάνε επάνω στην επιφάνεια του νερού; Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Ένα πολύ καλό ερώτημα! Δείτε λοιπόν!
Κι όμως ναι!!

Όσο και να μας φαίνεται απίστευτο υπάρχουν πολλά είδη ζώων που έχουν αναπτύξει την ικανότητα να κινούνται στην επιφάνεια του νερού!

Υπάρχουν μικροσκοπικά έντομα που το κάνουν, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και μεγαλύτερου μεγέθους ερπετά, πουλιά, ακόμα και θηλαστικά μπορούν να... κάνουν τη βόλτα τους στην επιφάνεια του νερού!

Πώς γίνεται αυτό; Πως περπατάνε στο νερό;

Ανάλογα με το μέγεθος τους τα ζώα χρησιμοποιούν σε γενικές γραμμές 2 τρόπους για να περπατήσουν στο νερό:

πόδια μικρών ζώωνΤα μικρά ζώα, όπως κάποια έντομα, μπορούν κυριολεκτικά να στέκονται και να κινούνται πατώντας στα μόρια της επιφάνειας του νερού.

Τα πλάσματα αυτά είναι πολύ ελαφριά και τα πόδια τους είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να απωθούν το νερό.

Επίσης, στα επιφανειακά μόρια του νερού υπάρχουν δυνάμεις συνοχής, τα οποία σχηματίζουν μια επιφανειακή τάση, ένα «στρώμα».

Λόγω λοιπόν των παραπάνω ιδιοτήτων τα έντομα αυτά όταν είναι στην επιφάνεια του νερού πιέζουν και λυγίζουν το επιφανειακό «στρώμα» χωρίς όμως να το διασπάσουν (όπως κάνουμε όταν πατάμε επάνω σε ένα σε τραμπολίνο).

Εάν το διασπούσαν οι μικροί μας φίλοι μάλλον θα ... βούλιαζαν!


Μάλιστα επιστήμονες έχουν κατασκευάσει ρομποτικά έντομα που περπατάνε επάνω στο νερό με τον ίδιο τρόπο!

Τα ρομποτάκια αυτά είναι πανάλαφρα, καθώς είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα και μιμούνται τις κινήσεις των αληθινών εντόμων!

ρομποτάκια περπατάνε στο νερό

Η επιφανειακή τάση του νερού όμως δεν είναι αρκετα δυνατή ώστε να υποστηρίξει το βάρος των μεγαλύτερων ζώων.

Πώς λοιπόν τα καταφέρνουν;

Χτυπώντας το νερό ... με μανία!

Το κόλπο είναι να χτυπάνε με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα την επιφάνεια του νερού ώστε να μη βουλιάξει το σώμα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Βασιλίσκος, ένα είδος σαύρας που μόλις αντιληφθεί κίνδυνο κάνει ...σπριντ επάνω στο νερό, αφού μπορεί να πιάσει ταχύτητα άνω του 1,5 μέτρου ανά δευτερόλεπτο!

Λόγω αυτής της ιδιότητας του ο Βασιλίσκος χαρακτηρίζεται ως «σαύρα Ιησούς Χριστός».

Η τεχνική του είναι εντυπωσιακή καθώς σηκώνεται στα πισινά του πόδια και «πατάει» δυνατά και με μεγάλη ταχύτητα στο νερό χρησιμοποιώντας και την ουρά του ως αντίβαρο.

σαύρα που περπατάει στο νερό

Στην ίδια αρχή στηρίζεται και το «περπάτημα» ορισμένων δελφινιών στο νερό.

δελφίνια στο νερόΤα δελφίνια αυτά μπορούν να κινηθούν κρατώντας το σώμα τους έξω από το νερό χτυπώντας την επιφάνεια δυνατά με την ουρά τους.

Το περπάτημα με την ουρά είναι σπάνιο φαινόμενο στην άγρια φύση. Συνήθως εκπαιδεύονται σε αυτό αιχμαλωτισμένα δελφίνια για θέαμα σε ενυδρεία.

Το περίεργο πάντως είναι πως έχουν παρατηρηθεί άγρια δελφίνια να το μαθαίνουν το περπάτημα στην επιφάνεια του νερού, από πρώην αιχμαλωτισμένα! Και φαίνεται να το διασκεδάζουν πολύ!!

Διαβάστε στη συνέχεια Μιλάνε τα ζώα;


Σχετικά άρθρα

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!
Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!
πουλιά κοιμούνται
Αλήθεια, πως κάποια πουλιά κοιμούνται επάνω σε ένα κλαδί δέντρου, σε όρθια στάση και δεν πέφτουν από αυτό; Σκεφτήκατε ποτέ; Δείτε γιατί!
Πως μια γάτα που πέφτει, προσγειώνεται πάντα με τα πόδια;!
πόδια γάτας
Βλέπουμε μία γάτα να πέφτει άτσαλα από ένα αυτοκίνητο, στο έδαφος. Πάντα όμως, προσγειώνεται με τα πόδια! Πως γίνεται αυτό;
Γιατί οι μέλισσες πεθαίνουν όταν μας τσιμπάνε;
τσίμπημα μέλισσας
Το ξέρατε ότι οι μέλισσες όταν μας τσιμπάνε πεθαίνουν; Ναι, αυτό ισχύει! Γιατί όμως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα; Δείτε, είναι φοβερό!
Προσφέρουν τίποτα χρήσιμο οι μύγες ή είναι μόνο μπελάς;
μύγες
Μύγες εδώ, μύγες εκεί, μύγες και παραπέρα! Τελικά μας προσφέρουνε και τίποτα χρήσιμο ή είναι μόνο μπελάς; Ας δούμε λοιπόν!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΟΥ ▾
Υπάρχουν ζώα που περπατάνε στο νερό;
Kατηγορία: Φύση - Περιβάλλον
Tags: περπάτημανερόπόδιαέντομαζώα
Έχει 0 σχόλια
Δείτε σχετικά άρθρα με αυτό
Όλα τα παπούτσια online


ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ▾
Πως ζευγαρώνουν οι κότες;
ζευγάρωμα κότας
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως στο καλό ζευγαρώνουν τα κοτόπουλα; Ε λοιπόν, θα σας λυθεί αυτή η εύλογη απορία! Δεν είναι τρομερό, αλλά είναι ενδιαφέρον

Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα μερικές φορές;
σκύλος τρώει χόρτα
Βλέπουμε καμιά φορά κάποιον σκύλο να τρώει χόρτα και αναρωτιόμαστε: γιατί; Γιατί ο σκύλος τρώει χόρτα; Λιγάκι περίεργο... Τι του συμβαίνει; Δείτε!

Όραση σκύλου & γάτας: τι ιδιαιτερότητες έχουν τα μάτια τους;
όραση σκύλου και γάτας
Πως βλέπουν τα σκυλιά και οι γάτες; Τι συμβαίνει με την όρασή τους; Γιατί τα μάτια τους λάμπουνε στο σκοτάδι; Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ!

Άλογα: παράξενα και περίεργα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε!
άλογα παράξενα
Διαβάστε σε αυτό το άρθρο κάποια ωραία, λιγάκι παράξενα, κουφά και περίεργα πραγματάκια για τα αγαπημένα μας άλογα, που πιθανόν να μην ξέρατε!

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα;
επικίνδυνα ζώα
Αλήθεια, ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα ζώα τα οποία οφείλονται για τους περισσότερους ανθρώπινους θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο; Ας δούμε!

Γιατί τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
χειμερία νάρκη
Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί οι αρκούδες και διάφορα άλλα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη; Τι συμβαίνει στο σώμα τους και τι είναι αυτή η χειμερία νάρκη;

Γιατί ο ταύρος εξαγριώνεται με το κόκκινο χρώμα;
ταύρος
Το ξέρουμε όλοι μας: όταν ένας ταύρος δει κόκκινο χρώμα, εξαγριώνεται! Γιατί όμως γίνεται έξω φρενών;! Περίεργο ε; Δείτε εδώ, δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Μιλάνε τα ζώα;
επικοινωνία ζώων
Τι γίνεται με αυτά, τόσο φασαρία και κακό για το τίποτα;! Γαβγίζουν, κελαηδούν, μουγκρίζουν, βγάζουν περίεργους ήχους! Δε νομίζω, κάτι κάνουν και τα ζώα...

Aρκούδα και καμήλα: τι κοινό έχουν;
αρκούδα λίπος
Αλήθεια, δύο τόσο διαφορετικά ζώα που ζουν σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η καμήλα και η αρκούδα, τι κοινό έχουν; Ας δούμε!

Κλαίνε τα ζώα;
κλάμα ζώων
Ξέρουμε πως τα ζώα έχουν κι αυτά συναισθήματα. Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ αν κλαίνε; Ένα περίεργο ερώτημα, το οποίο αξίζει να δούμε!

Τι είναι τα αμφίβια;
αμφίβιο
Όλο ακούμε και ξανακούμε για τα αμφίβια. Τι είναι τέλος πάντων αυτά; Ας πούμε λοιπόν πέντε πράγματα για αυτά έτσι και ας δούμε και κάποια είδη.

Ποιο είναι το πιο έξυπνο ζώο και τι είναι ικανό να κάνει;
το πιο έξυπνο ζώο μετά τον άνθρωπο
Αλήθεια, ποιο είναι το πιο έξυπνο ζώο μετά το ανθρώπινο μυαλό; Τι μπορεί να κάνει και τι δραστηριότητες έχει που το κατατάσσει στην κορυφή της λίστας;
ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΛΙΣΤΕΣ ▾
Λίστα μεγαλύτερων ελληνικών Forums
Συγκεντρώσαμε για εσάς τα μεγαλύτερα και πληρέστερα ελληνικά forums ανά θεματική ενότητα.

Λίστα με όλα τα ελληνικά eshops
Δείτε σε αυτήν τη συγκεντρωτική λίστα όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα ανά είδος.

Συντομογραφίες λέξεων PC,Internet,Chat
Αν αναρωτιέστε τι σημαίνει LOL και πολλές άλλες συντομογραφίες internet, chat ή υπολογιστή, εδώ θα βρείτε την απάντηση.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ▾
ti einai Το ti-einai.gr περιέχει άρθρα σχετικά με απαντήσεις τύπου τι είναι σύντομα και απλά, χωρίς πολύπλοκες ορολογίες και μεγάλα κείμενα.Απλό, κατανοητό, συναρπαστικό!   100% μοναδικό περιεχόμενο.   Copyright © 2006- .   All rights reserved.
Τυχαίο:   ΑΡΘΡΟ   |   ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ   |   ΒΙΝΤΕΟ             ΠΑΝΩ ↑     ΚΑΤΩ
ΜΕΝΟΥ
ΤΥΧΑΙΟ
ΑΡΧΙΚΗ